Aanbieding

Een kat verborgen in de struiken

Een kat verborgen in de struiken

© Jan Gustavsson/ Unsplash.com

Nieuw-Zeeland: Bijna 400 katten meedogenloos vermoord tijdens wedstrijd

Door Kaami Kanje

Online sinds

In Nieuw-Zeeland werd een controversiële wedstrijd georganiseerd waarbij inwoners werden aangemoedigd om katten te doden.

Meer dan 370 katten verloren hun leven in de regio North Canterbury op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Dit alles gebeurde in het kader van een "wedstrijd" waarbij geldprijzen te winnen waren.

Een afschuwelijke wedstrijd

De wedstrijd stond open voor inwoners van 14 jaar en ouder. Door deze lage leeftijdsgrens namen veel minderjarigen deel aan het doden van katten.

Katten werden gevangen in vallen die in onbewoonde gebieden waren geplaatst. Als de kat een zwerfkat bleek te zijn en geen halsband had, werd hij doodgeschoten met een vuurwapen. Op deze manier werden bijna 400 katten gedood.

 

De winnaar, die 500 Nieuw-Zeelandse dollars (ongeveer 280 euro) ontving, schoot 65 katten dood. Er was ook een prijs van 1000 dollar voor het vangen van de grootste kat.

Waarom werden er in Nieuw-Zeeland katten gedood?

De wedstrijd was een poging om de overmatig gegroeide kattenpopulatie onder controle te krijgen. In Nieuw-Zeeland geldt de sterilisatieplicht alleen voor honden. Katteneigenaren hoeven dit niet te doen, waardoor de katten, zonder natuurlijke vijanden, zich over het eiland hebben verspreid en de biodiversiteit bedreigen.

Elk jaar doden katten in Nieuw-Zeeland tussen de 100 en 200 miljoen vogels! Ze vormen ook een bedreiging voor hagedissen, kikkers en eten vogel eieren. Naar schatting hebben ze al bijgedragen aan het uitsterven van 29 vogelsoorten.

 

Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 20% van de alpenpapegaaien (Kea), die beschermd zijn en met uitsterven worden bedreigd. Monitoring van wilde katten heeft aangetoond dat een kat tot 107 vleermuizen in één week kan doden.

Zoals te zien is, vormen katten een serieus probleem in Nieuw-Zeeland en hun populatie moet systematisch worden beperkt. Hoewel deze noodzaak begrijpelijk is, is het de vraag of het organiseren van een wedstrijd om katten te doden echt de beste methode is.

https://www.rnz.co.nz/news/national/521001/nearly-400-cats-killed-in-controversial-competition

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen