Aanbieding

Salmiak-kat
© The Crazy Cat Man / Facebook

Nieuwe mutatie ontdekt bij katten: experts staan voor een raadsel

Door Kaami Kanje

Online sinds

Een nieuwe genetische mutatie trekt de aandacht in de wereld van huisdieren. De zeldzame "Salmiak-katten" fascineren niet alleen wetenschappers.

In de wereld van genetica en huisdierenonderzoek zorgt een ongewone ontdekking voor opschudding: Wetenschappers hebben nu een nieuwe mutatie bij katten geïdentificeerd, de "Salmiak-katten".

Deze mutatie geeft de betreffende katten een uniek uiterlijk dat doet denken aan drop bedekt met salmiakzout. In 2007 werden drie van dergelijke uitzonderlijke katten ontdekt in Finland, intussen is hun geheim ontrafeld.

Salmiak-katten: nieuwe zeldzame vachtkleur

De unieke grijs-glanzende vachtkleur van de Salmiak-katten ontstaat doordat hun vacht zwart is bij de huid en naar boven toe steeds lichter wordt. Aan de top is het wit. Ook de punt van de staart is meestal wit.

De ontdekking van de Salmiak-kattenmutatie werd gedaan door een onderzoeksteam van de Universiteit van Helsinki. Waar ze vandaan komen, is nog steeds onduidelijk. Echter, met behulp van kattengenetica specialist Heidi Anderson van Mars Petcare Science & Diagnostics in Helsinki, werd ontdekt hoe deze buitengewone vachtkleur tot stand komt.

Een belangrijke genetische sequentie ontbreekt

Met DNA-tests is een mutatie van de chromosomen in de buurt van het gen dat verantwoordelijk is voor witte vachtpatronen bij katten (het zogenaamde KIT-gen) vastgesteld. Zoals Anderson opmerkt in de studie uit 2019, ontbreekt er op de betreffende plaats een stukje DNA - en dat leidt tot de gewilde Salmiak-vachtkleur.

Nu hebben de onderzoekers eindelijk een manier om te testen of deze recessieve mutatie daadwerkelijk bij een kat aanwezig is of niet. Hierdoor kon ook worden bepaald hoe zeldzaam Salmiak-katten eigenlijk zijn. Van de 181 geteste katten waren er slechts 3 exemplaren.

Artikel uit Finland over de nieuwe kattenkleur

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen