Aanbieding

Kat met toegeknepen ogen
© Shutterstock

Britse wetenschappers hebben bewezen dat katten kunnen lachen. Hoe ziet de glimlach van een kat eruit?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Vriendschap met katten kan moeilijk zijn; het lukt ons niet altijd om de relatie met onze kat op te bouwen die we graag zouden willen. Maar er is een manier.

Volgens wetenschappers van de Universiteit van Sussex in Groot-Brittannië is er een methode om katten voor je te winnen en ervoor te zorgen dat ze meer geneigd zijn om vriendelijk tegen ons te zijn. Het heet "lachen" naar de kat, op de kattige manier, namelijk door langzaam je ogen te sluiten. En vervolgens langzaam te knipperen. 

Het is geen verrassing voor kattenliefhebbers dat katten reageren op dit gedrag, maar voor het eerst is het wetenschappers gelukt om dit in wetenschappelijke studies te bewijzen. 

Hoe werkt de kattenlach?

Om te controleren of het nabootsen van het gedrag van de kat en het sluiten van de ogen daadwerkelijk kan leiden tot een vriendelijkere houding van de kat ten opzichte van ons, hebben wetenschappers een experiment ontworpen. 

In het eerste experiment namen de verzorgers van 21 katten uit 14 verschillende huizen deel. Hun taak was om een meter van de kat te zitten en te "knipperen" wanneer de kat naar hen keek. Camera's registreerden de gezichtsuitdrukking van de verzorger en de snuit van de kat, en vervolgens werd vergeleken hoe de kat reageerde op de verzorger wanneer deze niet knipperde. 

Het bleek dat katten vaker "knipperen" naar hun verzorgers als reactie op het knipperen. Wanneer de mens dit gebaar niet maakte, kwam het ook voor dat katten hun ogen een beetje sloten terwijl ze naar "hun mens" keken, maar dit gebeurde veel minder vaak.

Wetenschappers geloven daarom dat dit een mechanisme is dat vergelijkbaar is met onze glimlach - we glimlachen vaker als iemand naar ons glimlacht. We doen dit min of meer als reactie. 

Cibelly Roberta Mendes /Unsplashh.com©

In het tweede experiment deden 24 katten uit 8 verschillende huizen mee. Deze keer was het niet de verzorger die knipperde, maar een onderzoeker die nooit eerder contact had gehad met deze katten. Ter controle werd ook de reactie vastgelegd wanneer de onderzoeker niet knipperde. Naast het knipperen sloot de onderzoeker zijn ogen terwijl hij naar de kat keek en stak hij zijn hand uit naar de kat. 

Dit experiment heeft aangetoond dat in reactie op het gedrag van een vreemde persoon die zijn ogen sluit, katten niet alleen vaker "terugknipperden", maar ook vaker naar de hand van de persoon gingen.

Karen McComb, die het onderzoek leidde, zegt dat dit het eerste onderzoek in zijn soort is dat gangbare meningen en vermoedens over katten bevestigt.

“Dit is iets wat je kunt proberen met je eigen kat thuis of met een kat die je op straat tegenkomt. Het is een geweldige manier om de band die je met je huisdier hebt te versterken. Probeer je ogen te sluiten alsof je glimlacht en knipper dan even met je ogen. Als de kat op dezelfde manier reageert, betekent dit dat jullie een gesprek zijn begonnen”, voegt de expert toe. 

Bron: Sciencealert

Lees ook:
Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen