Aanbieding

Kattenpensions: zo herken je een goed pension voor jouw kat

kat geeft high five aan verzorger na vinden goed kattenpension

Vind het perfecte kattenpension wat jullie beiden gelukkig maakt

© Svetlana Rey / Shutterstock

Als je een tijdje van huis moet en je kat niet meekan is een kattenpension soms een prima oplossing. Maar waar moet je bij het maken van je keuze opletten?

Door Faïrouz Ben Salah

Bijgewerkt op

Wat is een kattenpension?

Een dieren- en/of kattenpension moet je zien als een soort hotel voor honden en/of katten. Kan de kat niet mee op vakantie, ga je op zakenreis of ben je om een andere reden op zoek naar een tijdelijk opvangadres? Dan is een pension voor dieren soms een uitstekend alternatief. Sommige pensions zijn specifiek gespecialiseerd in honden of katten, op andere locaties kunnen beiden dieren terecht. Eenmaal op zoek dan kom je uitstekende pensions tegen, waar jouw huisgenootje een onbezorgde tijd tegemoet gaat.

Of deze oplossing ook bij jullie past? Dat is heel persoonlijk. Een heel nieuwe omgeving met compleet vreemde mensen brengt vaak spanning met zich mee, waar niet alle katten en kattenverzorgers hetzelfde op reageren. Waar je op moet letten en hoe je overgang soepel kan laten verlopen lees je hieronder.

Zo herken je een goed kattenpension

  1.  Ruimte om zich af te zonderen

Katten zijn van nature onafhankelijk hebben graag een eigen plek waar ze kunnen spelen, eten en slapen.

Een goed kattenpension snapt dat. Dit kan op verschillende manieren. Er zijn pensions waar katten uit een huishouden een eigen ruimte krijgen, zonder andere katten. Andere pensions hebben naast een gezamenlijke ruimte kennels waar katten alleen kunnen eten, drinken, spelen en slapen en/of langzaam vertrouwd kunnen raken aan andere katten.

  1. Schuilplaatsen en verstopplekken

Angstige of onzekere katten zoeken naar een plek om zich te verstoppen. Dit vermindert de spanning. Zeker in een vreemde omgeving als een pension is het dus echt belangrijk dat die opties er zijn. Kijk ook naar de speelmogelijkheden: vindt de kat er krabbers, springplanken of andere speeltjes? Bedden, kattenbakken en kommen geef je het liefst mee, want dan ruikt kat vertrouwde geurtjes en ook dat helpt de overgang te vergemakkelijken.

  1. Schoon & netjes

Een goed pension is schoon. En niet alleen in de kennels, maar overal, ook in de keuken. Elke nalatigheid: vuile kommen, bedden etc is een absolute no go!

  1. Genoeg bewegingsruimte

Katten hebben ook ruimte nodig. De kennels moeten groot genoeg zijn, en natuurlijk is voldoende ruimte om een luchtje te scheppen en lekker rond te rennen. En dat op een veilige manier. De buitenruimten zitten zo in elkaar dat de kat niet kan ontsnappen. In het ideale geval heeft elk dier een plek tot de beschikking zodat deze zich kan terugtrekken als deze daar behoefte aan behoefte aan heeft.

  1. Ervaren verzorgers

Natuurlijk check je vooraf even hoe het zit met de verzorgers. Zijn ze voldoende ervaren, deskundig en geduldig? ‘Ik ben gek op katten’ is in dit geval niet genoeg.  Het verzorgen van meerdere katten tegelijk met elk hun eigen gebruiksaanwijzing in een totaal vreemde omgeving vergt veel meer dan alleen liefde voor katten. Een kattenpension openen is een ding, goede faciliteiten en zorg bieden is een tweede. Meningen van anderen geven een indicatie, maar zeggen niet alles.

  1. Warmte en comfort

Welke kat wil het niet lekker warm hebben? Katten zijn soms echte koukleumen. Kou en/of tocht mogen dus echt niet. Vergeet ook niet te kijken naar de zachtheid en netheid van de mandjes. Liefst met warmtematjes voor bijvoorbeeld oudere katten.

  1. Persoonlijke aandacht

Katten houden van spelen en persoonlijke aandacht. Op schoot zitten en geaaid en geknuffeld worden, daar kan (bijna) geen kat zonder. Om verveling te voorkomen, maar zeker ook om zich veilig en geborgen te voelen.

Is een kattenpension iets voor jouw kat?

Als jouw kat erg gevoelig is voor stress of veranderingen, dan kijk je liefst eerst even of er een alternatief valt te vinden. Misschien lukt het in de omgeving iemand te vinden die op de kat wil passen? Aan de andere kant: voor stabiele en speelse katten zou een goed kattenpension weleens ideaal kunnen zijn.

Wat kost een kattenpension?

De prijzen variëren tussen de €8 en circa €13 per nacht, voor meerdere katten uit één huishouden geldt bijna altijd een kortingsregeling. Informeer voor de precieze prijs bij een pension bij jou in de buurt.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen