Aanbieding

kattenoppas knuffelt kat

Een kattenoppas kan één of meerdere keren per dag langskomen.

© diignat | Shutterstock

Op vakantie? Zo vind je een goede kattenoppas voor jouw kat!

Door Hester Uilhoorn Kattengedragsdeskundige

Online sinds

Wanneer je een nachtje weggaat kun je extra eten neerzetten. Ga je langer weg? Dan kun je een bekende vragen voor je kat te zorgen óf een kattenoppas inzetten.

Wat doet een kattenoppas?

Een kattenoppas is iemand die jouw kat verzorgt als jij een paar dagen of langer van huis bent. Soms kun je je kat naar de oppas toe brengen maar meestal komt de kattenoppas bij jou thuis. De oppas zorgt er dan voor dat jouw maatje eten, schoon water, en een schone kattenbank krijgt. Meestal heeft de oppas ook nog wat extra tijd om te spelen of te knuffelen. Ook kan de oppas vaak medicijnen geven wanneer dit nodig is. Een oppas kan één of meerdere keren per dag langskomen.

Een kattenpension is ook een optie. Zo herken je een goed pension voor jouw kat

Wanneer een kattenoppas?

Je kunt een kattenoppas vragen wanneer jij graag wilt dat je kat goed verzorgt wordt als jij weg bent, je niemand anders wilt of kunt vragen of omdat je het fijn vindt dat jouw pluizenbol genoeg aandacht krijgt. Een kattenoppas besteedt namelijk vaak wat meer tijd aan je kat dan de buren of een familielid.

Ook kan het zijn dat je kat erg schuw is en je wilt dat deze door iemand met ervaring voor schuwe katten wordt verzorgd. Een goede kattenoppas heeft vaak ervaring met verschillende type katten en zal hier extra rekening mee houden.

Waarom een kattenoppas aan huis?

Thuis blijven wanneer jij op vakantie bent is voor katten vaak veel fijner, omdat zij erg op hun omgeving gericht zijn en zij zich daar het meest fijn en veilig voelen. Wanneer zij in een vreemde omgeving terecht komen kunnen zij erg angstig of op hun hoede zijn en dit geeft veel stress.

Doordat er iemand aan huis komt voelen katten minder stress en ook hoeven zij hun vertrouwde omgeving niet uit. Ook kan een kattenoppas vaak net wat meer tijd besteden aan jouw kat dan een familielid of de buren, en heeft deze net wat extra verstand van kattengedrag waardoor je er ook op kunt vertrouwen dat er goed wordt omgegaan met jouw kat.

Daarnaast kan een kattenoppas ook sneller doorhebben wanneer er iets aan de hand is en met jou overleggen of er actie ondernomen moet worden. Zo kan de oppas bijvoorbeeld ook naar de dierenarts met jouw kat, mocht dat nodig zijn. Daarnaast vindt een kattenoppas het vaak heel leuk om jou op de hoogte te houden door middel van berichtjes en foto’s/filmpjes, zodat jij weet of jouw huistijger zich vermaakt.

Je kunt de kattenoppas vragen je op de hoogte te houden met foto's en filmpjes van jouw pluizenbol
©disto89 | Shutterstock

Hoe vind je een goede kattenoppas?

Wanneer je via de zoekmachine ‘kattenoppas’ intikt komt er vaak van alles naar boven. Er zijn veel mensen die zich een kattenoppas noemen maar niet iedereen is even professioneel. Let daarom bij het kiezen van een kattenoppas op de volgende punten:

  1. De kattenoppas heeft een duidelijk profiel of een eigen website. Hoe serieuzer iemand het werk van kattenoppas neemt, hoe meer informatie ze zullen geven over wie ze zijn, wat ze doen en hoe ze het doen. Er zijn verschillende websites waar je een profiel als kattenoppas aan kunt maken. Wanneer je hier op zoekt, kijk dan goed hoe dit profiel eruit ziet en wat voor gevoel je daarbij krijgt. Er zijn ook oppassen met een eigen website. Dit is op zich al een teken dat zij hun werk vrij serieus nemen. Maar ook hier blijft het belangrijk hoe zij zich presenteren.
  2. De kattenoppas komt eerst (vrijblijvend) kennismaken. Omdat het natuurlijk een hele stap kan zijn om iemand tijdens jouw afwezigheid in je huis te laten en voor jouw kat te laten zorgen, is het erg belangrijk om eerst kennis te maken. Veel kattenoppassen doen dit vrijblijvend. Bedenk eventueel van tevoren wat je precies wilt weten van de oppas, wees niet bang om vragen te stellen. Verder is het ook belangrijk op te letten hoe je kat op de oppas reageert. Wanneer deze meteen kopjes geeft is dit een goed teken. Mocht je kat erg schuw zijn, let dan goed op hoe de oppas je kat benadert, mocht deze zich laten zien en vraag anders na hoe de oppas met schuwe katten omgaat.
  3. De kattenoppas communiceert fijn en duidelijk. Helemaal omdat het een hele verantwoording is iemand in je huis te laten tijdens jouw afwezigheid is goede communicatie erg belangrijk. Hoe reageert de oppas op jouw vragen, hoe komt de oppas over?
  4. Het voelt goed. Dit is misschien wat minder concreet, maar je gevoel speelt ook een belangrijke rol bij het kiezen wat een oppas. Heb je een prettig gevoel bij de oppas en geeft deze jou het idee dat je je kat met een gerust hart achter kunt laten?

Natuurlijk kun je ook aan familie of vrienden vragen of zij al een goede ervaring hebben met een kattenoppas. Wanneer je weet dat zij tevreden zijn kun je kennismaken met deze oppas en kijken of het voor jou ook goed voelt. Op deze manier kan het iets makkelijker en fijner zijn om voor een kattenoppas te vinden.

Afspraken maken met je kattenoppas

Een oppas haalt voor de oppasperiode vaak de sleutel op en brengt deze ook terug (tenzij je het makkelijker vindt dat de oppas de sleutel zelf houdt). Ook loopt de oppas voor je weggaat eventueel nog samen met jou een rondje door het huis om de verzorging door te spreken. Verder kun je nog een briefje/overzicht maken zodat de oppas altijd even kan nakijken hoe jouw kat verzorgd moet worden.

Per oppas kan het verschillen hoe zij het oppassen precies aanpakken. Sommigen blijven een halfuur, anderen wat langer. Ook rekenen sommigen een kleine bijdrage voor extra taken zoals het ophalen of terugbrengen van de sleutel of extra reiskosten. Let hier goed op en vraag eventueel iets na wanneer het niet duidelijk is.

Zo kun jij heerlijk met een gerust hart op vakantie terwijl jouw boef zich ook prima vermaakt!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen