Aanbieding

katje in een bubbelbad
© Shutterstock

Kat wassen: hoe geef je een kat een bad?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Het is algemeen bekend dat de meeste katten geen fan zijn van water. Zo af en toe heeft een kat toch een bad nodig, dus hoe kun je ze helpen bij hun angst.

Het is algemeen bekend dat de meeste katten een hekel hebben aan water. Maar af en toe heeft een kat toch een bad nodig. Gezien hun angst voor water, heb je zeker deze tips nodig over hoe je een kat moet wassen.

Hoewel sommige verzorgers er de voorkeur aan geven om een professionele trimmer het werk te laten doen, is het nog steeds een goed idee om te weten hoe je je kat kunt schoonmaken. Dit zal deze zeldzame momenten veel gemakkelijker maken voor jou en je kat. Als het gaat om badtijd, is het waarschijnlijk belangrijker om je kat voor te bereiden op de ervaring dan het bad zelf.

Je moet hun ogen en oren schoonmaken terwijl je hun hele lichaam een goede (maar zachte) schrobbeurt geeft. Daarna moet je ervoor zorgen dat ze helemaal droog zijn, wat kan betekenen dat je je kat moet laten kennismaken met een föhn. Dit zal niet gemakkelijk zijn, vooral als het de eerste keer is voor je kat!

Kun je een kat wassen?

Zeker weten! Of je kat daadwerkelijk in de buurt van water zal komen, is een andere vraag. Dat komt omdat de meeste katten niet van water houden, en sommige van hen er een hekel aan hebben!

Waarom hebben katten een hekel aan water?

Katten lijken een natuurlijke afkeer van water te hebben. Hoewel experts de exacte redenen niet kunnen aanwijzen, denken sommigen van hen dat het te maken heeft met de manier waarop katten geëvolueerd zijn. In tegenstelling tot de moderne gedomesticeerde hond (die evolueerde in menselijke nederzettingen die vaak in de buurt van belangrijke waterbronnen lagen), ontwikkelden katten zich in droge, dorre omgevingen waar ze niet werden blootgesteld aan rivieren, meren of veel regen.

Of het zou kunnen zijn dat ze niet van nat worden houden. Katten zijn er trots op hun vacht schoon te houden, en doorweekte vacht is oncomfortabel, zwaar en duurt lang om te drogen.

Hoe was je een kat?

Gelukkig houden de meeste katten zichzelf schoon. Je moet mogelijk hun oren of ogen af en toe afvegen, maar katten doen uitstekend werk om hun vacht te onderhouden. In feite besteden katten tot de helft van hun wakkere uren aan schoonmaken en verzorgen.

Maar als ze erg vies thuiskomen, of lijden aan een aandoening die hun vermogen om voor zichzelf te zorgen beperkt, dan moet je ze misschien zelf wassen.

Hoe geef je een kat een bad?

Het eerste wat je moet doen is je kat voorbereiden op hun bad. Begin met het knippen van hun nagels. Als het gaat om droog blijven, kan je kat elk middel gebruiken dat nodig is, inclusief krabben van de persoon die ze nat probeert te maken.

Stap twee is het borstelen van je kat. De meeste dierenartsen raden dit ten zeerste aan, omdat borstelen eventuele klitten of knopen uit de vacht van de kat verwijdert. Deze zullen veel moeilijker te borstelen zijn wanneer ze nat worden. Het kan ook een zeer pijnlijke ervaring zijn voor je kat.

Vul het bad of de gootsteen met warm water. Zorg ervoor dat het niet te heet of te diep is (ongeveer 15-23 cm water is genoeg voor een gemiddelde kat.) Het is ook erg belangrijk dat je de juiste shampoo gebruikt. Raadpleeg een dierenarts of dierenspecialist voor meer advies. 

Gebruik NOOIT menselijke shampoo. Het kan de huid van een kat uitdrogen en kan enkele chemicaliën bevatten die giftig zijn voor katten.

Gebruik een kattenshampoo of een medicinale shampoo die wordt aanbevolen door je plaatselijke dierenarts. En breng altijd een kleine hoeveelheid aan in het begin, zelfs als je kat lang haar heeft. Je kunt altijd meer toevoegen wanneer dat nodig is.

Laat je kat in het water zakken terwijl je hen veel lof en geruststelling geeft. Stop als ze tekenen van ongemak vertonen. Zodra ze zijn gekalmeerd, probeer het opnieuw. Als de tekenen van ongemak aanhouden of erger worden, is het misschien tijd om enkele "droogreiniging" opties te overwegen.

Zodra de kat in het water is, begin je met het natmaken van hun nek tot aan hun lichaam. Gebruik je hand of een plastic beker om water over hen te gieten. Gebruik de douchekop niet. Het geluid van stromend water is zeer verontrustend voor een kat. Begin met het aanbrengen van de shampoo, gebruik kleine, cirkelvormige bewegingen om het door de vacht van je kat te masseren.

Spoel alle resten van de shampoo uit, zorg ervoor dat je niets in hun ogen, oren of mond krijgt. Als het gaat om het wassen van hun gezicht, gebruik dan gewoon een vochtige doek.

Droog je kat af

Begin met het deppen van hen met een schone handdoek. Wikkel de handdoek vervolgens om hun lichaam en wrijf ze voorzichtig droog. Je kunt ook een föhn gebruiken om de klus af te maken. Sommige katten zullen genieten van het gevoel van de warme lucht die door hun vochtige vacht stroomt, terwijl anderen de handmatige aanpak zullen verkiezen!

Beloon je kat

Dit is echt heel belangrijk. Slechts weinig katten zullen genoten hebben van de tijd in bad, en dus verdienen ze wat genegenheid, kattenkruid of extra speciale traktaties. Dit vermindert niet alleen stress of angst, maar vergroot ook de kans dat je kat in de toekomst zal meewerken.

Badtijd voor katten: enkele extra tips

Tip #1: Probeer geen gevecht aan te gaan met je kat. Dit zal stressvol zijn voor jullie beiden. Laat ze gewoon met rust en probeer het later opnieuw.

Tip #2: Plan badtijden om samen te vallen met de meer volgzame momenten van je kat, zoals na hun diner of na het spelen.

Tip #3: Bescherm jezelf! Zorg ervoor dat je iets met lange mouwen draagt. Zelfs als je de nagels van je kat hebt geknipt, zijn ze nog steeds in staat om een paar vervelende krassen te veroorzaken.

Proberen om je kat te wassen kan een van de moeilijkste dingen zijn die je als huisdierverzorger moet doen. Als het mogelijk is, houd je aan de opties voor droge reiniging, zoals droogshampoo of zelfs babydoekjes. Geloof me, dit zal veel gemakkelijker zijn!

Maar als je kat echt een goed bad nodig heeft, is het echt belangrijk om de ervaring zo comfortabel mogelijk te maken. Geef de katten veel lof en geruststelling, heb een paar traktaties klaarstaan, en succes!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen