Aanbieding

Pasgeboren gember kitten

Zorgen voor een pasgeboren kitten zal het gelukkig en gezond maken

© Shutterstock

Hoe zorg je voor pasgeboren kittens

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Er is niets schattiger dan een mand vol katten. Maar ondanks alle schattigheid, is het verzorgen van pasgeboren kittens een fulltime baan.

Lang voordat je gaat kijken naar zaken als sterilisatie en castratie van de kittens, moet je eerst leren hoe je ze moet voeden, vasthouden, en warm houden. Maar maak je geen zorgen, we hebben een complete gids voor de verzorging van kittens voor je.

Dus, hier is alles wat jij, nieuwe kattenvaders en poezenmoeders, moeten weten over het grootbrengen van die schattige pluizenbollen.

Hoe zorg je voor een pasgeboren kitten zonder moeder?

Zorgen voor wees-kittens is een 24 uur per dag, 7 dagen per week taak. Gedurende de eerste paar weken moet je de kittens om de paar uur met een flessen voeden met een vervanger voor kattenmelk. Dit is verkrijgbaar in vloeibare of poedervorm en is absoluut noodzakelijk. Gebruik nooit koemelk die je in de supermarkt koopt - dit bevat niet de juiste voedingsstoffen. Bovendien zijn de meeste katten en kittens lactose-intolerant.

Een pasgeboren kitten zonder moeder heeft elke 2 uur melk nodig - Shutterstock

Hoe lang kunnen pasgeboren kittens zonder eten?

Pasgeboren kittens mogen nooit langer dan twee uur zonder een maaltijd gaan. Wanneer ze wat ouder zijn en rond vijf weken oud beginnen met de overgang naar vast voedsel, moet je de kittens nog steeds drie of vier keer per dag voeden. Dit kan worden voortgezet tot zes maanden oud. Op twaalf maanden oud, hebben de meeste katten slechts twee maaltijden per dag nodig.

Hoe lang kunnen 2 weken oude kittens zonder te zogen?

Twee weken oude kittens hebben voortdurend zogen van hun moeder nodig. Anders zullen ze niet langer dan een paar dagen overleven. Als de kittens wees zijn, dan moeten ze elke vier uur flesvoeding krijgen. Kittens stoppen met zogen rond de leeftijd van vijf weken en gaan over op vast voedsel.

Wat te voeden aan babykittens van 6 weken oud?

Op zes weken oud, moeten kittens worden overgeschakeld op vast voedsel. Dit betekent echter niet per se hard voedsel. Babykittens doen het aanvankelijk beter op zacht voedsel, zoals licht geweekte brokjes. Dit commerciële voedsel moet zijn samengesteld voor kittens, omdat het een hoger eiwitgehalte bevat dan volwassen voedsel, wat nodig is voor een gezonde groei.

Kun je een pasgeboren kitten aanraken?

Hoewel het moeilijk is om te weerstaan, moet je vermijden om pasgeboren kittens tijdens de eerste paar dagen op te pakken. Dit kan hun gezondheid in gevaar brengen en de moederkat van streek maken, die mogelijk agressief gedrag kan vertonen. Maar je moet de kittens vasthouden voordat ze twee weken oud zijn. Dit helpt de kittens wennen aan het zijn in de buurt van mensen.

Hoe houd je pasgeboren kittens warm?

Kittens hebben twee dingen nodig - melk en warmte. Als je dekens in hun slaapplaats legt, zorg er dan voor dat ze niet te dik zijn, anders kunnen pasgeboren kittens gemakkelijk stikken. Als je je zorgen maakt dat je pasgeboren kittens het koud krijgen, kun je een zachte warmte creëren met een broedmachine of warmtemat. Zorg er echter voor dat je de kittens niet te veel verwarmt en brandwonden veroorzaakt.

Hoe warm moet je pasgeboren kittens houden?

Je moet de omgevingstemperatuur rond de 29°C houden tijdens de eerste week. Verminder dit dan met een paar graden per week, totdat het rond de 21°C is tegen de tijd dat de katten vijf weken oud zijn.

Zorg ervoor dat de kittens een veilige en warme plek hebben - shutterstock

Moeten pasgeboren kittens in het donker worden gehouden?

Kittens worden blind geboren en openen hun ogen pas ergens tussen 7-14 dagen. Ze hoeven niet in een donkere kamer te blijven, maar het is het beste om ze weg te houden van fel licht. Kattenogen zijn ongeveer zes keer gevoeliger dan die van mensen, en fel licht kan jonge kittens doen schrikken.

Hoe vaak poepen pasgeboren kittens?

Terwijl je voor de kittens zorgt, moet je hun toiletgewoonten goed in de gaten houden. En hoewel ze klein zijn, zijn kittens flinke poepers! Sterker nog, het is niet ongebruikelijk dat ze net zo vaak poepen als ze eten. Maar maak je geen zorgen, dit vertraagt na de eerste twee maanden!

Als je pasgeboren wees-kittens met de fles voedt, moet je ze stimuleren om te poepen zoals hun moeder dat zou doen. Doe dit door na hun maaltijd hun achterwerk te wrijven met een warm stukje katoen.

Poepen pasgeboren kittens elke dag?

Maak je geen zorgen als je kitten een dag niet poept - wees gewoon dankbaar dat je een dag vrij hebt van het schoonmaken van de kattenbak. Als ze echter na twee dagen geen ontlasting hebben, lijden ze waarschijnlijk aan obstipatie. Dit kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, waaronder uitdroging, een darmblokkade of parasieten.

Wat moet je doen als het kitten niet poept?

Als het kitten last heeft van obstipatie, maar verder in goede gezondheid is, zijn er een paar dingen die je kunt doen voordat je naar veterinaire zorg grijpt. Ten eerste, verhoog hun waterinname. Probeer warm water, omdat dit voedsel sneller afbreekt en meer darmbewegingen bevordert. Je kunt ook zachtjes hun buik masseren om ontlasting door de darmen te laten bewegen.

Als dit allemaal niet werkt, of als je kat plotseling ziek lijkt, zoek dan zo snel mogelijk medische hulp.

Hoe lang kunnen kittens hun plas ophouden?

Kittens moeten na elke voeding urineren. Moeder zal ze meestal stimuleren na het eten door rond hun genitale gebied te likken. Moeite hebben met urineren kan een vroeg symptoom zijn van een urineweginfectie.

Dus nu is het tijd om verder te gaan met de zorg voor de nieuwe pluizige baby's. En hoewel er een paar slapeloze nachten zullen zijn en meer dan een beetje poep om op te ruimen, het grootbrengen van die kleine rakkers tot gezonde volwassen katten zal een van de meest lonende dingen zijn die je ooit zult doen!

Beoordeeld door Dr. Jo de Klerk, BVetMed (Hons) MScTAH MRCVS
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen