Aanbieding

Kat met tandsteen
© Shutterstock

Tandsteen bij katten: alles over tandsteen en tandplak bij de kat

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Tandrot komt niet zo vaak voor bij katten, maar tandsteen daarentegen juist wel vaak. Waarom is dat zo en wat kun je er aan doen?

Symptomen: Zo herken je tandplak en tandsteen bij katten

Vaak wijst de dierenarts kattenverzorgers op de afzettingen, omdat het bekijken van de mond tot de basisonderzoeken behoort. Maar jij kunt tandsteen zelf herkennen: De tanden vertonen gele of bruine verkleuringen. Veel katten ontwikkelen een onaangename mondgeur. Als de tandsteen verder is gevorderd, leidt dit tot rood ontstoken tandvlees. Veel katten beginnen ongecontroleerd te kwijlen of eten minder dan voorheen, omdat kauwen pijnlijk is. Belangrijk is dat je deze symptomen correct interpreteert en de juiste behandelingsstappen neemt.

Tandsteen bij de kat - wat te doen?

In principe geldt: Als je tandsteen-symptomen bij je kat herkent, moet je met haar naar de dierenarts gaan.

Kun je zelf tandsteen verwijderen?

Tandplak kun je gericht tegengaan - bekijk hiervoor onze tips om hieronder preventieve maatregelen te nemen. Als de tandsteen al aanwezig is, is het echter meestal te laat. Hoewel er talloze tips op internet circuleren, hoort een kat met tandsteen bij een expert thuis! Sommige aanvullende voedingssupplementen suggereren dat ze tandsteen kunnen verwijderen. Maar deze hechten zich meestal te stevig aan de tanden om succesvol te zijn. In enkele gevallen kan de dierenarts de tandsteen zonder verdoving handmatig van de aangetaste tanden verwijderen. Dit vereist een zeer coöperatieve kat en is niet mogelijk bij elke afzetting.

Professionele gebitsreiniging bij de dierenarts

Voor een professionele gebitsreiniging brengt de dierenarts de kat onder anesthesie. Zo kan hij alle tanden reinigen. Hij gebruikt hiervoor een ultrasoon apparaat dat de tandsteen verbrijzelt. Bij de behandeling worden vaak etterende tanden getrokken die de kat pijn bezorgen. Vaak realiseert de dierenarts zich pas na het verwijderen van de tandsteen hoe groot de schade aan het gebit is.

Na de reiniging polijst de dierenarts het gebit zodat de kat minder vatbaar is voor tandplak. De dierenartskosten voor een professionele gebitsreiniging zijn afhankelijk van de staat van het gebit en de tijdsduur. Hier geldt: hoe eerder de gebitsreiniging wordt uitgevoerd, hoe goedkoper deze zal zijn.

Tandsteen bij oudere katten

Bij senioren of chronisch zieke katten moet het risico van een narcose worden afgewogen tegen de tandsteenproblemen. Bedenk echter dat met name oudere katten profiteren van een gebitsreiniging en mogelijk het verwijderen van pijnlijke tanden.

Net als bij mensen kunnen ontstekingen in het tandvlees hartproblemen veroorzaken of diabetes en nierziekten bevorderen.

Sommige dierenartspraktijken die gespecialiseerd zijn in tandheelkunde voor dieren bieden speciale afspraken voor senioren aan. Want niet elke narcose is hetzelfde en niet elke praktijk biedt de optimale narcosemethode aan. Als je in zo'n dilemma zit, neem dan contact op met een specialist.

Tandsteen voorkomen: Tandverzorging bij katten

De beste behandeling tegen tandsteen? Het helemaal niet laten ontstaan! We geven tips. Bedenk echter: Tandsteen is onderhevig aan genetische invloeden en is niet in elk geval te voorkomen.

Voeding voor een gezond gebit

Reinigen tijdens het kauwen - dat klinkt als een perfecte oplossing. Sommige fabrikanten bieden droogvoer aan dat tandsteen moet voorkomen. Maar de brokken bestaan voornamelijk uit zetmeel, dat op zijn beurt tot tandplak leidt. Hier mag dus geen wonder van worden verwacht. Katten baasjes die hun viervoeters met rauw vlees voeden, oftewel barfen, zweren bij hun methode. Want het kauwen op stevige vleesstukken reinigt de mond. Onze aanbeveling: Let op hoogwaardig voer zonder inferieure koolhydraten. Reik tussendoor lekkere hapjes aan die tandplak tegengaan. Geef je kat bijvoorbeeld af en toe een stuk rauw rundvlees. Als ze van kleine buffelhuidbotten houdt - deze zijn te vinden in het hondengedeelte - laat haar er dan op kauwen. Een alternatief zijn houten kattenmuntstokjes, maar niet elke kat vindt deze aantrekkelijk.

Kun je tandsteen wegpoetsen

Voor tandsteen komt tandplak. Dit is een vettige afzetting van voedselresten, speeksel en bacteriën, die zich geleidelijk tot tandsteen verhardt. Net als bij mensen kan dagelijks tandenpoetsen tandplak verwijderen. In dierenwinkels zijn speciale tandenborstels voor dieren te koop - bijvoorbeeld om op je vingers te plaatsen - samen met tandpasta. Maar let op: als je thuis een volwassen kat hebt die haar klauwen uitslaat zodra je haar mond opent, wordt het moeilijk. Het is dus belangrijk dat je kat al gewend is aan het tandenpoetsen.

Je kunt kittens speels en met wat geduld wennen aan het tandenpoetsen. Ideaal is om de tanden om de dag te poetsen.

Want na twee tot drie dagen verhardt tandplak tot tandsteen. Als alternatief zijn er voedingssupplementen (bijvoorbeeld van Orozyme, Anibio of Aniforte) die je aan het water of het voer kunt toevoegen.

Tandsteen voorkomen met homeopathie

Homeopathie is omstreden, maar sommige katteneigenaren melden succesvolle preventie van tandsteen met homeopathische middelen. Het beste kun je hierover een ervaren dierenhomeopaat raadplegen, die de middelen individueel voor jouw kat kan samenstellen. Homeopathische aardbeienextracten zouden zelfs helpen om bestaande tandsteen zachter te maken. Maar onder de tandsteen kunnen zich andere problemen verbergen of de kat kan tandpijn hebben. Daarom moet je homeopathische middelen alleen in overleg met de dierenarts gebruiken.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen