Safari
Safari's zijn een nieuw hybride ras en er bestaan slechts ongeveer 70 van in de wereld. Ze zijn het product van een kruising tussen de huiskat en de Geoffroy’s Cat, een Boliviaanse kattensoort. Safari's zijn mysterieus, weinig bekend en fascinerend...
Levensverwachting |
Een {breedName} heeft een levensverwachting van 15 jaar |
Karakter |
|
Volwassen afmetingen |
Poes
40 tot 45 cm
Kater
40 tot 45 cm
|
Volwassen gewicht |
Poes
11 tot 15 kg
Kater
11 tot 15 kg
|
Vachtkleur
Gezien de zeldzaamheid van het ras wordt door de meeste kattenverenigingen geen standaard voor hun vachtkleur erkend. |
Zwart Bruin Wit Rood Crèmekleurig |
Vachttype
Kort. |
Kort |
Oogkleur
De ogen zijn geel of groen. |
Groen
Geel
|
Er is een hoge mate van gelijkenis tussen het genoom van verschillende wilde kattensoorten, wat de hybridisatie tussen huiskatten en sommige van hun wilde neven en nichten gemakkelijker maakt. Verschillende ervan hebben hetzelfde aantal chromosomen, vaak met een identieke structuur.
Niettemin is de Safari het resultaat van een kruising tussen de huiskat en de Geoffroy’s Cat, Leopardus geoffroyi. Deze nevensoorten maken beide deel uit van de Felidae-familie en lijken vanuit genetisch oogpunt voldoende op elkaar om levensvatbare hybride nakomelingen te produceren. Het genoom van de Geoffroy’s Cat heeft echter 36 chromosomen naast de 38 van de huiskat. Terwijl Safari’s, de afstammelingen van deze hybridisaties, zelf 37 chromosomen hebben. Deze genetische variabiliteit tussen de twee soorten maakt het kruisen ervan moeilijker en het proces is moeizaam en ingewikkeld.
Bij het kiezen van een kat van dit ras is het belangrijk om nauwgezet te zijn met de documentatie en ervoor te zorgen dat je contact opneemt met betrouwbare fokkers.
Meer informatie over de Safari
Oorsprong en geschiedenis van de Safari
De Safari komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. De eerste koppeling van een Geoffroy’s Cat met een huiskat vond plaats in een onderzoekslaboratorium in de jaren zeventig – de praktijk van het fokken ervan ontstond in de decennia die volgden. Tegenwoordig zijn er ongeveer 70 katten geregistreerd door TICA (The International Cat Association).
Raskenmerken van de Safari
Gedrag van de Safari
Compatibiliteit van het ras de Safari
Aankoopprijs en onderhoudskosten van de Safari
De aanschafprijs van een Safari varieert enorm per kitten. Omdat dit ras echter nog erg nieuw is, is er niet genoeg datum om een gemiddelde prijs voor deze kat vast te stellen.
De prijs zal daarom hoog zijn vanwege de zeldzaamheid van het ras. De afstamming, het geslacht en de leeftijd van de kat kunnen ook de kosten beïnvloeden. Je moet minimaal €40 per maand voorzien om aan hun behoeften te voldoen, door hen een dieet van hoge kwaliteit aan te bieden en ervoor te zorgen dat ze in goede gezondheid blijven.
Wees op je hoede voor frauduleuze fokkers die op bedrieglijke wijze proberen katten van andere rassen als safari's te verkopen.
Haaruitval van de Safari
weinig
Deze katten lijken weinig haar te verliezen.
Verzorging van de Safari
Nogmaals, het is moeilijk om een vast protocol voor de verzorging aan te bieden, maar voor alle huiskatten wordt aanbevolen om ze regelmatig te borstelen.
Gezondheid van de Safari
Hun gemiddelde levensverwachting ligt waarschijnlijk rond de 15 jaar, maar houd er rekening mee dat dit gebaseerd is op een kleine steekproef van individuen, aangezien het ras relatief nieuw is.
Bij gebrek aan uitgebreide gegevens is het moeilijk om de robuustheid van dit ras te bepalen, daarom hebben we ze 2 sterren gegeven bij wijze van ‘gemiddelde’ score.
Het risico op zwaarlijvigheid bij katten wordt beïnvloed door een aantal factoren, zoals leeftijd, omgeving, dieet en het activiteitenniveau van de kat. Omdat deze katten over het algemeen erg energiek zijn, is het risico op overgewicht zeer laag, zolang aan hun behoeften op het gebied van fysieke activiteit wordt voldaan.
Omdat dit een weinig bekend ras is, is het moeilijk om concreet advies te geven over de fysiologische gezondheid van individuen. In ieder geval wordt een jaarlijkse medische controle aanbevolen om hun gezondheid en welzijn te garanderen. Bovendien kunnen ze aan dezelfde ziekten lijden als niet-hybride huiskatten, vooral mondziekten.
Er is geen informatie beschikbaar over mogelijke paringen met andere katten. Bepaalde hybride rassen, zoals de Safari, hebben soms problemen met de voortplanting, omdat sommige individuen onvruchtbaar zijn.
De Geoffroy’s Cat wordt beschermd door verschillende regelgeving met betrekking tot het houden en reproduceren van wilde exotische soorten (waaronder CITES-bijlage 1).