Je puppy moet nog weerstand opbouwen
Via de moedermelk krijgen honden een gezonde dosis weerstand mee. Dit is belangrijk, want het immuunsysteem van puppy’s is nog niet af, waardoor ze vatbaar zijn voor ziektes. Tegen de tijd dat jou pup mee naar huis mag, is je vriendje al even van de moedermelk af. Dit zorgt voor een dipje in de hoeveelheid antistoffen in het lichaam. Ook is je puppy nog niet volledig ingeënt. Je begrijpt het wel, je kleine vriendje is op dit moment niet optimaal beschermd.
Betekent dit dat je nog niet met je pup naar buiten mag?
Als je kijkt naar de lichamelijke gezondheid van je pup, dan is het veiliger om je kleine vriend in het begin alleen in de tuin uit te laten. Je komt dan niet op plaatsen waar andere honden komen en je pup loopt zo het minste risico om besmettelijke ziektes op te pikken. Maar bij het grootbrengen moet je meer in acht nemen dan alleen de lichamelijke gezondheid!
Socialisatieperiode, socialiseren is goed voor je puppy
Je pup is ook geestelijk in ontwikkeling. Tot de leeftijd van 12 weken bevindt jouw hond zich in de eerste socialisatiefase om daarna door te gaan naar de tweede socialisatiefase (ook wel de juveniele- of angstfase genoemd). In deze socialisatie fases is het wel belangrijk dat jouw hond veel verschillende ervaringen en indrukken opdoet en dat je hem kennis laat maken met verschillende mensen, soortgenoten en dingen. Weerhoud je jouw hond hiervan, dan is de kans groot dat je viervoeter niet opgroeit tot een zelfverzekerde hond en er later gedragsproblemen ontstaan.
De tussenweg - voorzichtig toch al naar buiten te gaan
Je wilt niet dat jouw pup ziek wordt, maar je wilt ook dat het later een stabiel karakter heeft. Wat te doen? Gelukkig is er een tussenweg! Zorg dat je hem lekker mee naar buiten gaat en laat wennen, maar vermijdt plaatsen die een groot risico vormen op besmetting. Dit zijn de plekken waar veel honden komen en waar veel ontlasting ligt. Ga de eerste weken nog even niet naar uitlaatveldjes, maar laat hem aan de riem en zorg dat je puppy ergens anders wordt uitgelaten. Ook blijf je nog even weg van stilstaand water en zorg je ervoor dat het niet uit plassen drinkt.
Laat jouw jonge hond gerust socialiseren met honden waarvan je weet dat ze goed beschermd zijn. Ook kan je al met een puppycursus beginnen. Om hier het risico op besmettingen zoveel mogelijk te beperken kan je nog even wachten met het samen laten spelen van de pups.
Wanneer is jouw puppy voldoende beschermd en klaar om andere honden te ontmoeten?
Zodra je jonge hond 12 weken oud is, is hij of zij gevaccineerd tegen alle ziektes die een groot risico vormen, en waar inentingen voor ontwikkeld zijn.
Wil je zeker weten dat de vaccins goed zijn aangeslagen, dan kun je je puppy voor bepaalde ziektes nog laten ‘titeren’. Bij een titerbepaling wordt door de dierenarts wat bloed afgenomen om te bepalen of jouw hond voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt om beschermt te zijn. Zo niet, dan kan je hij nogmaals gevaccineerd worden.
Hoewel het altijd goed is om tijdens het uitlaten de omgeving schoon te houden en je hond niet uit te laten op vieze plekken om infecties te voorkomen, kun jij als baasje er nu vanuit gaan dat het voldoende beschermd is om de wijde wereld in alle uithoeken te gaan verkennen! Het is dan ook het juiste moment om hem met andere honden kennis te laten maken terwijl je hem goed in de gaten houd.