Aanbieding

Een Cavoodle/Cavapoo

Veel Cavoodles krijgen de beste eigenschappen van beide ouders!

© Shutterstock

De Cavapoo

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Online sinds

Leer alles over de fascinerende Cavapoo of ook Cavoodle genoemd, 

Wat is een Cavapoo

De Cavapoo, ook wel Cavoodle genoemd, is een mix van de Cavalier King Charles Spaniel met de Toy of Miniature Poedel. In Australië is het een van de meest populaire designerhonden. Sommige mensen met een allergie voor honden hebben geen klachten bij de Cavoodle, maar anderen hoesten en snotteren nog steeds om dit schattige hondje heen.

De ouders van de Cavapoo

Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël is een speels, zachtaardig en altijd vriendelijk hondje. Deze viervoeter is altijd op zoek naar een bal of een ander speeltje om te spelen met de verzorgers, dit doet het hondje om deze gelukkig te maken. Het is een uitstekende gezelschapshond voor jong en oud, het hondje heeft altijd een goed humeur, enthousiast en absoluut een fijn maatje.

De Cavalier King Charles Spaniël is een variant met een lange neus van de King Charles Spaniël, die nog een zeer korte neus had doordat rassen als de Pekinees en de Mopshond ermee werden gekruist. Gelukkig worden deze combinaties steeds minder gemaakt, dit vanwege de ondertussen overduidelijke gezondheids- en ademhalingsproblemen. De eerste rasstandaard voor de Cavalier King Charles Spaniël werd vastgesteld in 1928.

Toy poedel

De Toy poedel is een erg slimme en intelligente hond, deze viervoeter is trouw en aanhankelijk en hecht sterk aan de verzorger. De Toy poedel is luidruchtig, zeer beweegelijk en niet zo zelfverzekerd als de grote poedel. Het is een hondje die graag met kinderen speelt en ‘s avonds bij je komt liggen, het is een echt familiehondje.

Uiterlijke kenmerken van de Cavoodle

Zo schattig! Een ronde kop met grote kijkers, een lange, lichte golvende vacht in veel verschillende kleuren, dat maakt dit een mix die eruit ziet als een teddybeer om te knuffelen. Aangezien het om een gemengd ras gaat, is het onmogelijk te voorspellen of dit hondje meer op een Poedel of een Spaniël zal gaan lijken.

Grootte en gewicht zijn afhankelijk van de ouders.  De Cavapoo kan gemiddeld een schouderhoogte van ongeveer 33 cm bereiken en weegt maximaal tien kilo. De kleuren van deze hond variëren van één- tot driekleurig, met of zonder aftekeningen.

Harige zaak voor mensen met allergie: hypoallergene honden

Hypoallergene honden, bestaan die eigenlijk wel? De Cavoodle is het in ieder geval niet! De vacht is lang tot middellang en verhaart niet veel. Dit betekent niet dat de hond geschikt is voor elke allergiepatiënt.

Mensen met een allergie voor honden moeten een Cavapoo fokker bezoeken en veel tijd doorbrengen met de viervoeters en de ouders daarvan. Pas als er geen allergische reactie ontstaat, kan worden besloten om een puppy te nemen.

Een bezoek aan de dermatoloog in combinatie met een allergietest kan ook uitsluitsel geven over de vraag of er sprake is van een bijholteontsteking. Hoe gladder de vacht, hoe groter de kans dat de Cavapoo verhaart.

Typisch Cavapoo; het karakter

De Cavalier King Charles Spaniel is een vriendelijke en zachtaardige viervoeter. Deze hond kan het goed vinden met soortgenoten en wordt beschouwd als zeer sociale hond. Net als de poedel is deze slim en makkelijk te motiveren om iets aan te leren. Veel Cavapoos erven deze positieve eigenschappen.

Beide ouderrassen dragen het erfgoed van jachthonden. Het is dus belangrijk om de Cavoodle te leren bij je te komen en dit met geduld en liefdevolle consistentie aan te leren, anders gaat dit hondje achter het minste of geringste “prooidier” aan. De Cavalier in jouw Cavapoo kan je helpen dat je hondje bij je terugkomt.  

Met behendigheid voor kleine honden of kunstjes, maar ook intelligentie- en snuffelspelletjes, kan je jouw hond laten werken. Leer de Cavapoo al op jonge leeftijd alleen te blijven. Maar overdrijf het niet: Cavapoos houden van de aanwezigheid van de verzorger. Laat het hondje niet langer alleen dan 4 uur.

Verzorging van de Cavapoo

Vachtverzorging mag niet worden onderschat: Borstel je Cavoodle om de paar dagen, zodat de vacht niet gaat klitten. Als het er niet uitvalt, moet de viervoeter om de drie à vier maanden naar de trimsalon. Als je wilt, kan je proberen het zelf te knippen.

Tip: Laat een professional het eerst voordoen en investeer in een tondeuse van hoge kwaliteit.

Slappe oren en veel vacht in de gehoorgang kunnen bij sommige van deze hondjes oorontstekingen veroorzaken. Vraag je dierenarts om advies over het regelmatig plukken van de vacht in het oor. Als dit nodig is, laat de pup dan wennen aan de onaangename procedure.

Cavoodle: Gezondheid en leeftijdsverwachting

Aan de poedel kant, kunnen Cavapoo vatbaar zijn voor Progressieve Retinale Atrofie. Deze oogziekte kan worden uitgesloten via genetische tests. Een fokker met een goede reputatie mag alleen fokken met dieren die een geschikte genetische test hebben ondergaan.

Sommige Cavoodles kunnen neigen naar hartkwalen of problemen met de knieschijven. Door de verschillende vachtstructuur van Poedels en Cavalier King Charles Spaniels, hebben sommige Cavapoos vacht- en huidproblemen.

Een gezonde Cavapoo kan gemiddeld 15 jaar of ouder worden.

Waar koop je een Cavoodle? 

Let niet alleen op mooie plaatjes, maar ook op de ouders. Want als kruising heeft de Cavapoo het grote nadeel dat het geen erkend ras is. Daarom is het moeilijk om een Cavoodle te vinden.

Zorg ervoor dat je de stambomen van de ouders mag zien. Deze moeten afkomstig zijn van een gerenommeerde overkoepelende organisatie. Puppy's moeten negen weken oud of ouder zijn en moeten gevaccineerd en gechipt zijn voordat deze naar de nieuwe verzorger gaan. Koop alleen puppies die liefdevol en met een gezin opgroeien. Pas vooral op met (buitenlandse) fokkers die het belang van het dier niet voorop zetten.

Wat kost een Cavapoo

De Cavapoo is erg zeldzaam in Nederland, hierdoor is het moeilijk een prijs te bepalen. Ga er echter van uit dat een Cavapoo redelijk aan de prijs is en je kunt uitgaan van een prijs van (ruim) boven de 1800 euro. Maandelijks onderhoud voor de hond zal rond de 40 euro per maand zijn voor goede kwaliteit voer en jaarlijkste dierenartskosten.

 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen