Aanbieding

Xoloitzcuintle-puppy

Een kleine Xoloitzcuintle uit Mexico

© art nick / Shutterstock

Mexicaanse hond: Deze 3 hondenrassen komen uit Mexico

Door Lianne van Loon

Online sinds

Een blik op de Mexicaanse hondenrassen maakt niet meteen duidelijk dat ze allemaal dezelfde afkomst hebben. Het Midden-Amerikaanse land Mexico beschikt over drie fascinerende viervoeters die nauwelijks méér van elkaar kunnen verschillen.

Hoe kunnen de Mexicaanse hondenrassen met twee woorden worden beschreven? Heel eenvoudig: “muy extraordinario” of in het Nederlands: heel bijzonder! Want terwijl de een een mystieke wolf-look heeft, maakt de ander indruk met zijn recordbrekende miniformaat. Maar dat alleen is niet genoeg: het derde lid van de groep kenmerkt zich onder meer door zijn aanhankelijke karakter en zijn gebrek aan haar. Nieuwsgierig? Dan kun je hier meer te weten komen over de drie vertegenwoordigers uit Mexico.

Chihuahua

De Chihuahua meet maximaal 20 cm, maar hij is zich niet altijd bewust van zijn kleine formaat. Consistente maar liefdevolle training mag niet vanaf het begin worden verwaarloosd met Chihuahua's. Maar het beschrijven van het kleine hondenras als zelfverzekerd en soms eigenwijs doet geen recht aan het ras. De karaktereigenschappen energiek, aanhankelijk en speels zijn bij de Chihuahua minstens zo uitgesproken.

Chihuahua
Chihuahua is ook een staat in Mexico© Ratchat / Shutterstock

Het inmiddels populaire hondenras komt oorspronkelijk uit het noorden van Mexico. Azteekse prinsessen vielen al voor de charme van Chihuahuas.

Xoloitzcuintle, de Mexicaanse naakthond

De heilige hond van de Azteken: De Xoloitzcuintle – of Xolo, Mexicaanse naakthond – werd beschouwd als een aardse vertegenwoordiger van de god Xolotl. Hij komt voor in verschillende maten – van 25 cm tot 60 cm. De grotere versie is ideaal als waakhond, maar de verbinding van de Xolo met het gezinsleven mag nooit worden verwaarloosd.

Xoloitzcuintle hond uit Mexico
Xoloitzcuintle© Shutterstock

De buitengewone originele hond houdt van spelen en is loyaal aan zijn gezin. Wist je dat: de Xolo niet altijd naakt is; sommige vertegenwoordigers hebben ook haar over hun hele lichaam.

Calupoh, de Mexicaanse wolfshond

Geen hondenras in de ware zin van het woord: de Calupoh – ook wel bekend als de Mexicaanse Wolfshond – is een hybride tussen de 58 cm en 75 cm hoog. Het is ontstaan ​​uit het fokken tussen honden en Mexicaanse grijze wolven.

De indrukwekkende viervoeter met dikke, zwarte vacht lijkt meer op een wolf dan op een hond. Niettemin wordt het sinds 1999 door de FCM (Federación Canófila Mexicana) erkend als het derde Mexicaanse hondenras.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen