Aanbieding

Hond met courgette

Mag mijn hond courgette eten?

© Pixel-Shot / Shutterstock

Mag een hond courgette?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Veel mensen vinden courgette heerlijk, maar is het ook veilig om courgette aan je hond te geven?

Soms zijn nieuwe voedingsmiddelen als groentes niet verkeerd om te te voegen voor een uitgebalanceerd, dierlijk voedingsplan. Niet elke soort is echter even goed verteerbaar voor viervoeters. Daarom vraag je je als hondenbezitter vaak af welke geschikt zijn voor de gezondheid van je hond. Zoals, mag een hond courgette eten? Lees verder en ontdek dat courgette over het algemeen veilig is voor honden.

Voordelen van courgette voor honden

Courgette bevat vitamine a en vitamine c.  Ook zitten er goede vezels in. Het past dus in kleine hoeveelheden in het dieet van je hond en het is goed voor zijn immuunsysteem. 

Mogen honden met mate courgette hebben?

Courgette bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals kalium, calcium, magnesium en fosfor. Ze dienen als ideale vitaminebronnen in de dierlijke voeding en zijn licht verteerbaar. In ieder geval wanneer ze in de winkel zijn gekocht is het veilig voor honden en mag met mate gegeven worden aan je hond. 

Courgettes behoren tot de pompoenfamilie. Het is een gezonde toevoeging aan het dieet van je hond, het bestaat voor een groot deel uit water en is laag in calorieën en bevat veel vezels. 

Is courgette giftig voor honden?

Als courgettes uit eigen teelt komen, kan het voorkomen dat ze het gif Cucurbitacin bevatten. Dit is hittebestendig en nauwelijks oplosbaar in water. Bij mensen kan het spijsverteringsproblemen als maagproblemen veroorzaken en misselijkheid. Het kan leiden tot diarree en voedselvergiftiging. Voor mensen is Cucurbitacin gemakkelijk te herkennen aan zijn bittere smaak

Allergische reacties

Bij honden veroorzaakt Cucurbitacin braken, diarree, overmatige speekselvloed, sufheid en in het ergste geval de dood. Courgettes die dit gif bevatten, mogen onder geen beding worden gevoerd.

Mag een hond courgette met schil eten?

Nog een ander gif kan zich in de schil bevinden. Dit heet malonzuur en is een celgif. Het wordt vooral aangetroffen in een donkergroene schil. Wie zich afvraagt of honden gele courgettes mogen eten, is het antwoord "Ja". Vaak worden gele en lichtgroene courgettes beschouwd als "malonzuurvrij". Het is dus verstandig de schil te verwijderen voordat je de courgette aan je hond geeft. De vraag of groenten voor honden rauw of gekookt moeten zijn, is afhankelijk van het type. Courgettes zijn rauw en gekookt goed verteerbaar, maar zonder dat je er kruiden of specerijen toevoegt. Sommige hondenbezitters hebben echter gemerkt dat gestoomde groenten beter verteerbaar zijn. 

Tip: Om in geval van nood precies te weten wat in de voerbak mag, kun je thuis een "Wat mogen honden eten" lijst maken voor als je twijfelt wat je aan je hond wilt geven. 

Conclusie voor het voeren van courgette aan je hond

Over het algemeen kan de vraag of honden gekookte courgette mogen eten met "Ja" worden beantwoord. Het is daarbij belangrijk dat het uit de winkel komt. Dan mogen honden ook rauwe courgette eten in kleine stukjes als aanvulling op zijn dieet. Het kan echter voorkomen dat zelfs gekochte groente bitter smaakt. Dit komt bijvoorbeeld door verkeerde opslag of schommelende temperaturen. Daarom is het verstandig als baasjes voor het voeren proeven of de groente in orde is. Onze tips hierover zien er als volgt uit:

Omdat mensen het gif relatief snel kunnen proeven, moeten ze altijd als proever fungeren. Als de groente bitter smaakt, moeten mens en dier de courgette vermijden

Over het algemeen is het aan te raden om alleen courgettes uit de winkel te gebruiken. Voeg geen kruiden toe. Als het uit eigen teelt komt, kan het zijn dat het gif bevat. 

Als je hond toch zo'n courgette of sierkalebas heeft gegeten, zorg ervoor dat je onmiddellijk je dierenarts zult raadplegen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen