Aanbieding

Mogen honden Broccoli?

Broccoli is een van de groentes die we zelf veel eten, maar mag een hond broccoli?

© Pixel-Shot / Shutterstock

Mag een hond broccoli?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Broccoli is momenteel een van de populairste groenten - tenminste onder ons mensen. Maar mogen honden broccoli eten? Is broccoli giftig voor honden?

Broccoli is een heerlijke groente die nauw verwant is aan bloemkool. Kun je broccoli veilig aan je hond geven? 

Maar is het ook gezond voor honden? In dit artikel leer je waar je op moet letten bij het voeren van broccoli voor honden.

Mag je hond broccoli eten?

Mogen honden broccoli eten? Ja, kleine hoeveelheden van de groente zijn toegestaan. Vanwege zijn gasvormende werking kan het consumeren van grote hoeveelheden echter leiden tot buikpijn, winderigheid en diarree. Sommige honden hebben een gevoelige maag en zijn vatbaar voor winderigheid, dan kun je beter geen broccoli aan zijn voeding toevoegen. 

Is broccoli goed voor honden? De voordelen van broccoli.

De groene scheuten zijn een waardevolle toevoeging aan het dieet van je hond. Baasjes kunnen hun trouwe metgezel twee- of driemaal per week een paar roosjes van de groente geven. Broccoli bevat vele vitaminen en voorziet jouw hond van veel gezonde voedingsstoffen zoals vezels die de spijsvertering van je hond bevorderen. 

Broccoli bevat belangrijke voedingsstoffen en is een bron van vitamine

Vooral deze ingrediënten zijn goed voor je hond:

  • Vitamine B1 heeft verschillende taken, zoals het stimuleren van de energiestofwisseling en het bevorderen van een gezonde groei.
  • Zink helpt het immuunsysteem om veerkrachtig te blijven en ontstekingen te verminderen.
  • Vitamine C en vitamine K 
  • Kalium een essentieel mineraal dat veel functies vervult in het lichaam van je hond. Het is onder andere betrokken bij het reguleren van de waterhuishouding, zenuwgeleiding en spiercontractie
  • IJzer is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof in het bloed en heeft invloed op de bloedvorming.
  • Riboflavine (vitamine B2) beïnvloedt de stofwisseling van de hond en zorgt voor gezondere luchtwegen.
  • Vitamine B6 ondersteunt de natuurlijke functie van het zenuwstelsel.
  • Provitamine A (bètacaroteen) heeft een positieve invloed op huid en slijmvliezen.

Rauwe of gekookte groenten: broccoli als gezonde snack

Net als bij andere koolsoorten veroorzaakt vooral rauwe broccoli bij honden winderigheid. Geef je hond daarom nooit deze groente rauw.

In rauwe vorm kan broccoli moeilijk verteerbaar zijn. Daarom is het echter belangrijk om broccoli kort te stomen of te koken voordat je het aan de hond geeft. Op deze manier kunnen de aanwezige voedingsstoffen beter worden opgenomen en wordt het risico op gasvorming verminderd.

Hoeveel broccoli mag een hond?

De hoeveelheid broccoli die een hond mag eten, hangt af van verschillende factoren, waaronder het formaat, gewicht en spijsverteringssysteem van de hond. Over het algemeen wordt aanbevolen om broccoli in hapklare en kleine hoeveelheden te geven als een snack voor je hond of supplement, en niet als hoofdbestanddeel van het dieet. Broccoli in kleine stukjes kunnen veilig worden gegeven. Dit geld ook voor kruisbloemige groenten zoals spruitjes. Hoewel broccoli niet giftig kan het wel schadelijk zijn voor je hond. Het is altijd het beste om met een dierenarts te overleggen welke groenten je hond te geven, gebaseerd op zijn individuele behoeften en de gezondheid van je hond.

Hoe kun je gekookte broccoli voor honden bereiden?

Of het nu als traktatie of als groenten bij het BARFen is: kleine hoeveelheden van de smakelijke groente zijn toegestaan voor honden. Om het voer voor je viervoeter goed verteerbaar te maken, stoom je de broccoli in een beetje water. Bij het koken van de groente moet slechts weinig water worden gebruikt om de vitaminen te behouden. Als alternatief kun je de broccoli voor de hond bereiden in een stoomkoker. Voor een betere verteerbaarheid, pureer je de broccoli. Gebruik bij de bereiding geen zout of andere kruiden, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor honden.

Heb je gemerkt dat je hond broccoli goed verdraagt, dan zijn er verschillende bereidingsmogelijkheden:

  • Gekookt en in kleine roosjes en kook of stoom ze enkele minuten. Gebruik geen extra kruiden of oliën. Eventueel is alleen wat ongezouten water nodig.
  • Gemengde puree: Voor een optimale opname van voedingsstoffen kan ook een babyvoeding-achtige consistentie worden gemaakt: eenvoudig gekookte broccoli en eventueel andere groenten of vlees pureren.
  • Gemengd met hoofdvoer: Om de smaak van broccoli aangenamer te maken, kan deze groente ook worden gemengd met het hoofdvoer.
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen