Aanbieding

Hond die veel drinkt

Hond die veel drinkt

© Casey Elise Christopher / Shutterstock.com

Mijn hond drinkt en plast veel: moet ik naar de dierenkliniek?

Door Léandra Blanc Dierenarts

Online sinds

Als je merkt dat je hond meer water opneemt, kan er sprake zijn van polydipsie. 

Het syndroom waarbij honden veel drinken gaat meestal gepaard met een dringende behoefte om te plassen, polyurie, ook wel polyuro-polydipsie genoemd. Wat zijn de oorzaken? Zijn er behandelingen? Moet je naar de dierenarts?

Wanneer drinkt en plast een hond veel? 

Polydipsie is overmatige dorst, wat leidt tot abnormale waterconsumptie. Bij honden gaat dit gepaard met een buitensporige frequentie van urineren (polyurie), een direct gevolg van de hoeveelheid ingenomen water. Dit polyuro-polydipsiesyndroom (PUPD) wordt meestal opgemerkt door baasjes. Ze merken dat hun hond ineens onzindelijk is, in combinatie met een onstuimig verlangen om te drinken.

Hoeveel water drinkt je hond? Hou bij hoeveel je hond drinkt

Voordat een ziekte wordt overwogen en je een dierenarts raadpleegt, is het belangrijk om te proberen de hoeveelheid opgenomen water te meten, omdat baasjes soms misleid worden in hun oordeel.

Polydipsie wordt vastgesteld wanneer een hond meer drinkt dan 100 ml per kg lichaamsgewicht per dag bedraagt (normaal drinkt een hond 50 tot 70 ml). Voor een hond van 40 kg zou dit bijvoorbeeld meer dan 4 liter water per dag moeten zijn. Je kunt gemakkelijk inschatten hoeveel water je hond drinkt door een maatbeker te gebruiken om zijn bak te vullen. Aan de andere kant is de hoeveelheid geproduceerde urine moeilijker vast te stellen. Honden die brokken eten, moeten meer water opnemen dan honden die natvoer krijgen (patés, zakjes, mousses), omdat in deze voeding ook vocht zit. 

Mogelijke oorzaken van veel drinken bij honden

Polyuro-polydipsie is geen ziekte, maar een syndroom dat een onderliggende ziekte onthult. Hoe sneller dit wordt vastgesteld door een dierenarts, hoe groter de kans op herstel voor je huisdier! Verschillende ziekten kunnen polyuro-polydipsie bij honden veroorzaken:

Ziekte van Cushing (hypercorticisme)

Deze ziekte komt vaak voor bij oudere honden waarbij de bijnieren een overmatige productie van cortisol aanmaken.  Het syndroom van Cushing wordt gekenmerkt door huidafwijkingen. Honden met de ziekte van Cushing drinken en plassen meestal zeer veel.

Diabetes

  • Suiker diabetes: deze aandoening is gekoppeld aan een overmaat aan glucose in het bloed, secundair aan onvoldoende insulineproductie.
  • Centrale diabetes: een tekort aan vasopressine (een antidiuretisch hormoon dat door de hypofyse wordt geproduceerd) leidt tot de afgifte van lage concentratie van de urine en daarmee gepaard gaande polydipsie.
  • Nefrogene diabetes insipidus: de nieren zijn niet in staat om de urine te concentreren (geen reactie op vasopressine), wat indirect leidt tot polydipsie.

Ziekte van Addison (bijnierinsufficiëntie)

Bij de ziekte van Addison zijn de bijnieren disfunctioneel. Ze produceren niet genoeg bijnierhormonen, wat leidt tot polydipsie. De hond heeft altijd honger en grijpt naar zeer zout voedsel (overmatige zoutinname).

Chronisch nierfalen

Het is een veel voorkomende aandoening bij oudere honden en wordt gekenmerkt door nieren die niet langer in staat zijn om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. PUPD is een van de eerste symptomen van het begin van deze ziekte. Om de verminderde capaciteit van de nieren voor normale concentratie te compenseren, zal de hond meer urine uitscheiden. Nierfalen komt vaak voor bij honden ouder dan tien jaar.

Baarmoederontsteking

Baarmoederontsteking, ook bekend als pyometra, kan ook polyuro-polydipsie veroorzaken. In sommige gevallen is dit het enige symptoom dat het baasje waarschuwt.

Blaasontsteking

Als je hond blaasontsteking heeft zal hij kleine beetjes plassen. Het is dan juist belangrijk dat je hond veel drinkt.

Maligne lymfoom

Hierbij kan een verhoogd gehalte aan calcium in het bloed optreden wat leidt tot veel plassen en drinken.

Je hond drinkt en plast veel: welke behandelingen zijn er? Naar de dierenarts?

Om je hond die veel drinkt en plast te behandelen, moet je de oorzaak van dit symptoom vinden. Je dierenarts zal de nodige tests voorschrijven om de pathologie waaraan je hond lijdt te identificeren. Neem dus contact op met de dierenkliniek.

Bloedonderzoek meet de bloedsuikerspiegel, of glykemie, en andere parameters om infecties op te sporen. Urineonderzoek, oftewel een kweek op de urine geeft informatie over de hoeveelheid suiker in de urine, de dichtheid van de urine, enzovoort.
Deze tests zijn relatief eenvoudig uit te voeren en te analyseren en ze helpen heel snel om de diagnose te stellen. Soms is het nodig om uitgebreidere tests uit te voeren, waaronder nierbiopsieën. Natuurlijk hangt de behandeling af van de diagnose.

Hij kan je ook adviseren over het juiste dieet voor je huisdier, vooral in het geval van diabetes of nierfalen. Ook is het van belang dat je zijn lichaamsgewicht in de gaten houdt. 

Om het dagelijkse leven van je hond gemakkelijker te maken, zorgt je voor een onbeperkte waterbak en hondentoilet, zodat hij 's nachts kan plassen. Straf hem vooral niet als hij in huis plast - je hond doet dit niet met opzet.
 

Dit artikel is geschreven door Dierenarts Léandra Blanc

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen