Aanbieding

Een verkleden hond tijdens carnaval

Kostuums zijn niet voor honden, ook al zijn verkleedpartijtjes voor mensen ontzettend leuk

© Zeit im Bild / Facebook

Carnaval in Nederland: mag je een hond ook verkleden?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Of het nu gaat om Carnaval of Halloween, honden in kostuums mogen er dan misschien grappig uitzien, zelf beleven ze er weinig plezier aan. Wamiz legt uit.

Het is weer Carnaval, en dus vonden wij het tijd om een artikel te wijden aan de verkleedpartijtjes van onze favoriete viervoeters. Voor ontzettend veel mensen is er niets grappiger dan een hond in een extravagant kostuum. Of het nu een geluksbrenger, een alien, Goldilocks, een tarantula of Batman is - hondenkostuums zijn een hit, vooral met carnaval of Halloween. Helaas vinden onze harige vrienden het veel minder leuk om een kostuum te dragen.

Vooral degenen die overwegen om hun hond passend bij hun eigen outfit te verkleden, zouden dit nog eens grondig moeten heroverwegen voor het welzijn van het dier. Er zijn namelijk verschillende belangrijke redenen tegen het verkleden van honden.

Mogen honden kostuums dragen?

Schattige kostuums voor honden zijn momenteel populairder dan ooit. Vooral op sociale media zijn verklede dieren een grote hit. Maar wat er eerst schattig en grappig uitziet, is bij nader inzien slechts éénzijdig plezier: de hond heeft namelijk geen plezier in het kostuum.

Vermijd kostuums die het hele lichaam bedekken voor honden

Op dit moment zijn vooral kostuums die het hele lichaam bedekken erg populair. De viervoeter verandert dan bijvoorbeeld in een zwaardzwaaiende piraat, Darth Vader of Dracula. Maar meestal is het kostuum voor het dier uiterst onaangenaam. De hond weet immers niet wat er met hem gebeurt. Hij begrijpt niet waarom hij ineens in het middelpunt van de belangstelling staat. Bovendien is het kostuum meestal ongemakkelijk en beperkend.

Waarom een hond zich ongemakkelijk voelt in een kostuum

Elke hond uit zijn ongemak op een andere manier. Terwijl sommige dieren bijzonder opgewonden zijn, hebben andere de neiging zich terug te trekken en rustig te worden. Weer anderen reageren geïrriteerd en proberen het kostuum te vernielen. De volgende gedragingen geven aan dat de hond zich ongemakkelijk voelt in zijn kostuum:

  • Het dier verzet zich en probeert het kostuum te verscheuren
  • De hond lijkt onhandig en nerveus
  • Hij wordt rustiger dan normaal, trekt zich terug, lijkt minder vrolijk
  • Hij lijkt prikkelbaarder en reageert agressiever op soortgenoten dan normaal

Als je hond een van deze waarschuwingssignalen vertoont, is dat zijn manier om te zeggen: "Ik vind het helemaal niet leuk wat hier met me gebeurt." Overigens kan zo'n misbruik van vertrouwen de relatie tussen mens en hond op de lange termijn schaden.

Hond verkleden: daarom is verkleden een no-go

Kostuums zijn ook ongeschikt omdat de hond zich niet meer goed kan oriënteren in de wereld. Hiervoor zijn meerdere redenen verantwoordelijk.

De hond neemt niet meer direct deel aan de gebeurtenissen

De viervoeter is in de eerste plaats bezig met zichzelf. Dit is een volledig onnatuurlijke toestand voor hem. Normaal gesproken zijn de viervoeters volledig gericht op de omgeving en leven ze "volledig in het moment". Ze snuffelen, spelen, observeren de omgeving, enz. Maar als het dier een kostuum draagt, is het volledig in de war omdat het er niets mee kan. Het voelt zich ongemakkelijk en kan dus niet meer direct deelnemen aan zijn directe omgeving.

De zintuigen worden aangetast

Kostuums en accessoires kunnen ook de zintuigen negatief beïnvloeden. Soms worden de oren bedekt met stof, waardoor het dier niet meer goed kan horen. Zonnebrillen of ooglapjes bij piratenkostuums belemmeren het zicht.

De lichaamstaal werkt slechts beperkt

Een ander aspect dat een hondenouder niet mag onderschatten: een verkleed dier is enorm beperkt in zijn vermogen om te communiceren en te interacteren met soortgenoten. Lichaamstaal is een van de belangrijkste communicatiemiddelen in de hondenwereld. Door de verkleedpartij is de bewegingsvrijheid echter sterk beperkt. De hond kan zich niet meer goed uiten tegenover zijn omgeving en zijn soortgenoten. Bij dieren kan dit leiden tot ernstige misverstanden - vooral tot onzekerheid bij de verklede hond.

Hond verkleden: handen af van make-up en dergelijke!

Hondenbezitters moeten absoluut vermijden hun viervoeter te versieren met make-up of vachtkleuringen. De producten bevinden zich in een juridisch grijs gebied. Ze worden voornamelijk verdacht van schadelijk te zijn voor het dier.

Hondenkostuums met carnaval of Halloween: onze tip

Wilt je niet nalaten om carnaval te vieren met je hond? Kies dan als compromis een kostuum dat de hond zo min mogelijk stoort. Alles wat het dier niet hindert, is toegestaan. Enkele accessoires lenen zich hier bijzonder goed voor.

Je kunt bijvoorbeeld een grotere strik om de nek van je viervoeter binden. Aangezien hij toch gewend is om een halsband te dragen, zal het verschil hem al snel niet meer storen. Een andere mogelijkheid is om een versiering aan het tuigje te bevestigen. Wat dacht je van helikopterrotoren of vleugels? Let er echter op dat de accessoires zo licht mogelijk zijn en goed zitten. Op die manier wordt het welzijn van het dier zo min mogelijk beïnvloed.

Ideaal gezien gun je je dierlijke vriend echter gewoon een pauze. Geef hem aan goede bekenden, vrienden of een hondenoppas, en vier de geweldige dagen met andere tweebenigen! Zo komen jij en je hond op een passende manier door de carnavalsperiode.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen