Gonczy Polski

Andere namen: Poolse jachthond, Poolse hond

Gonczy Polski
Volwassen Gonczy Polski

De Gonczy Polski of Poolse jachthond is een veelzijdige hond die kan worden gebruikt voor de jacht op herten, maar ook voor hazen, vossen of wilde zwijnen. Het is een intelligent en volgzaam ras, dat zelfs een goede waakhond kan zijn. De Poolse jachthond is evenwichtig, zachtaardig en moedig.

Algemene informatie Gonczy Polski

Hoe oud wordt een Gonczy Polski? :

7

20

12

15

Karakter :

Aanhankelijk Jager

Grootte Gonczy Polski :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De geschiedenis van de Poolse jachthond gaat terug tot de 13e eeuw. In Polen werden vooral jachthonden gewaardeerd, vooral door edelmannen, zoals blijkt uit kronieken uit de 14e eeuw. Vanaf de 16e eeuw vielen twee Poolse rassen op: de Poolse Brachet (zwaarder) en de Poolse jachthond (lichter) zoals beschreven op deze pagina. De hondenliefhebber Jozef Pawuslewicz die de fokkerij ontwikkelde en de standaard heeft geschreven, zorgde ervoor dat de Kynologische Vereniging van Polen het ras officieel heeft kunnen erkennen.

FCI groep

FCI groep

Groep 6 - Lopende honden en zweethonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Gonczy Polski

Grootte Gonczy Polski

Teef : 50 tot 55 cm

Reu : 55 tot 59 cm

Gewicht Gonczy Polski

Teef : 20 tot 30 kg

Reu : 20 tot 30 kg

Vachtkleur Gonczy Polski

Vachttype

Oogkleur Gonczy Polski

Bruin

Uiterlijke kenmerken Gonczy Polski

De Poolse jachthond is een middelgroot ras, flexibel en stevig gebouwd. Het hoofd is statig, de schedel licht uitpuilend en de stop een beetje gemarkeerd. De ogen zijn middelgroot, schuin en drukken een zekere zoetheid uit. De oren zijn driehoekig van vorm, zijn middelgroot en hangend. De staart, van gemiddelde lengte, is bedekt met bont en hangt vrij laag, zwaardachtig en steekt iets verder uit dan de rug van de hond wanneer deze in actie is.

Goed om te weten

In sommige landen wordt de Poolse jachthond gebruikt door de politie, met name vanwege het fenomenale reukvermogen en het ongehoorde richtingsgevoel (zoeken naar gebruiksvoorwerpen en verdovende middelen enz.)

 

 

Karakter

 • 100%

  Aanhankelijk

  De Gonczy, zoals deze hond wordt genoemd in het land van herkomst en door liefhebbers van het ras, is een bijzonder welwillende hond die dicht bij de verzorger staat. Behalve dat deze een uitstekende hulphond is, zijn de honden ook geweldige metgezellen voor het hele gezin.

 • 66%

  Speels

  Speeltijd kan een grote hulp zijn bij de training van deze Poolse pup. Op volwassen leeftijd zal de Poolse jachthond speels blijven, maar niet overdreven.

 • 66%

  Rustig

  Deze honden hebben, ondanks de behoefte om zichzelf uit te putten, een vrij rustig karakter.

 • 66%

  Intelligent

  De intelligentie van deze hond ligt in het aanpassingsvermogen: het kunnen jacht-, bewakings-, gezelschaps- of showhonden zijn. De Gonczys blinken uit in alles wat deze honden doen, omdat deze de drive hebben om het goed te doen en de verzorger tevreden te stellen.

   

   

 • 100%

  Jager

  Een uitstekende jachthond, deze worden voornamelijk gebruikt voor de jacht op wilde zwijnen en herten. De honden hebben een fantastische flair en een briljant richtingsgevoel, waardoor deze een ideale hond zijn om jagers bij te staan.

 • 100%

  Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

  Zonder agressief te zijn, staat de Poolse jachthond echter nogal wantrouwend tegenover vreemden. Deze honden hebben tijd nodig om alles te analyseren en daarnaast een goede introductie om het vertrouwen te winnen.

   

 • 66%

  Onafhankelijk

  Zoals veel jachthonden weet de Poolse jachthond hoe deze onafhankelijk moet zijn. De toewijding aan de verzorgers geeft de hond een zeker gevoel van afhankelijkheid, maar het is zeer afgemeten.

  Gedrag Gonczy Polski

  • 66%

   Kan goed alleen zijn

   Deze jachthond staat zeer dicht bij de sociale groep en kan er mee omgaan om weg te zijn van de verzorger, maar alleen als de hond hier vanaf jonge leeftijd aan gewend is.

  • 100%

   Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

   Bijzonder volgzaam, de Poolse jachthond, is heel gemakkelijk te trainen omdat deze de behoefte voelen om de verzorger tevreden te stellen.

   Zoals bij elke eigenwijze jachthond moet een goede training beginnen zodra de Poolse jachtpup bij de nieuwe familie aankomt.

   De educatieve basis moet vlot en op een positieve manier worden verworven.

   Terugroepen is belangrijk om deze hond in de gaten te houden, vooral tijdens wandelingen.

  • 100%

   Blaft graag

   Tijdens het jagen staat de Gonczy bekend om het blaffen. Afhankelijk van het geslacht varieert de toon: bij teefjes is deze hoger.

  • 66%

   Neiging om weg te lopen

   Het uitzonderlijke reukvermogen dwingt deze jachthond soms om bepaalde paden te volgen zonder terug te keren. Binnen enkele seconden kunnen deze erg ver weg zijn van de verzorger. Het is daarom essentieel om hard te werken aan het terugroepen en opgeven, zodat de hond zich kan terugtrekken.

  • 66%

   Neiging om dingen kapot te maken

   Werkhonden moeten dagelijks gestimuleerd worden, zowel fysiek als mentaal. Voor de Poolse jachthond is het uitoefenen van het reukvermogen en de mentale capaciteit erg belangrijk. Als de honden zich vervelen, dan gaan deze zelf bepalen wat leuk is om te doen.

  • 66%

   Eetlust

   De Poolse jachthonden zijn geen bijzonder hebzuchtige honden, wel zijn het goede eters.

  • 100%

   Geschikt als waakhond

   Deze viervoeters zijn niet alleen een zeer gewilde jachthond, het zijn ook zeer goede waakhonden die snel kunnen analyseren hoe gevaarlijk een situatie is. Door de karakteristieke blaf kunnen deze ook waarschuwen bij elk verdacht geluid of de minste indringing.

  • 66%

   Geschikt als eerste hond

   Deze hond bezit vele kwaliteiten, zowel als huisdier en als werkhond. De Poolse jachthonden kunnen daarom een ​​plezier zijn voor de meeste verzorgers, zelfs voor beginners. Het is echter niet aan te raden om dit ras zomaar in een opwelling te adopteren. Het is cruciaal om rekening te houden met alle kenmerken, behoeften en instincten van de hond.

   Lees verder na de advertentie

   Advertentie laden ...

   Is het ras Gonczy Polski geschikt voor jou?

   Doe de test

   Levensstijl

   • 33%

    Kan de Gonczy Polski in een appartement leven?

    De Poolse jachthond is niet geschikt om te leven in een kleine ruimte zonder de mogelijkheid te hebben om de benen te strekken in een open tuin. De Gonczy moet buiten leven; deze hond heeft ruimte nodig om de energie kwijt te kunnen raken. Wandelingen door de stad, een eenvoudig park of een buurt zijn simpelweg niet voldoende.

   • 100%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Niet veel sneller dan alle andere maar aan de hand zeer duurzaam, deze hond is een echte atleet met een ziel die kan excelleren in vele hondendisciplines zoals Canicross, behendigheid, hondendansen, zoeken, flyball etc.

    Het is duidelijk dat deze hond met een goede training snel de podia van verschillende sportcompetities kan bereiken.

   • 66%

    Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

    De honden moeten goed gesocialiseerd zijn in verschillende stimulerende omgevingen om de verzorgers te kunnen vergezellen tijdens het rondreizen. De gemiddelde grootte is niet altijd welkom in het openbaar vervoer, maar door de kalmte kunnen deze viervoeters met discretie worden vervoerd.

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Gonczy Polski samen met katten?

     Pas op voor het oerinstinct dat veel voorkomt bij dit ras. Het is beter als de puppy opgroeit rond een kat, zodat deze harmonieus samen kunnen leven.

    • 100%

     Kan een Gonczy Polski samen met honden?

     Van oorsprong jaagde deze hond in een roedel. Tegenwoordig spelen deze vaak solo of met twee of drie andere honden. Door een vroege socialisatie, van goede kwaliteit, vanaf jonge leeftijd kan deze hond het hondengedrag ontwikkelen en versterken.

    • 100%

     Is de Gonczy Polski een kindvriendelijke hond?

     Met een zachte en vriendelijke achtergrond geniet de Gonczy van het gezelschap van kinderen, zolang deze de hond respecteren.

    • 66%

     Is een Gonczy Polski geschikt voor ouderen?

     Hoewel werkhonden niet bijzonder worden aanbevolen voor ouderen, hebben deze in feite een evenwichtig en stabiel temperament dat kan samenvallen met een rustiger levensstijl. Aan de andere kant mag de fysieke capaciteit niet over het hoofd worden gezien, en het gebruik van een hondenuitlaatservice is dan ook noodzakelijk.

     %}

     Wat kost een Gonczy Polski?

     De prijs van een Poolse Jachthond varieert afhankelijk van de herkomst, de leeftijd en het geslacht van de hond. We hebben niet genoeg gegevens om een gemiddelde prijs voor dit hondenras vast te stellen. 

     Wat betreft het gemiddelde budget om aan de behoeften van een hond van deze grootte te voldoen, kost het ongeveer 35 euro per maand.

     Verzorging

     Het onderhouden van deze kortharige hond is niet bijzonder moeilijk, maar vereist toch wekelijkse aandacht om ervoor te zorgen dat de schoonheid en beschermende eigenschappen van de vacht behouden blijven.

     De bungelende oren moeten ook regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om infectie te voorkomen.

      

     Haaruitval

     Haaruitval is slechts matig, maar neemt toe tijdens de rui naarmate de ondervacht dunner wordt in de zomer. Tijdens deze periodes wordt aangeraden de vacht dagelijks te borstelen.

     Voeding Gonczy Polski

     Deze werkhond is niet moeilijk te voeren, maar het is belangrijk om het eten aan te passen in overeenstemming met de fysieke activiteit. Er worden specifieke industriële producten voor dit ras verkocht, maar het is mogelijk om de honden rauw vlees, verse groenten en granen te voeren.

     Zorg bij de dierenarts is essentieel, vooral tijdens de groei van de Poolse jachthond.

     Eén maaltijd per dag kan voldoende zijn, bij voorkeur 's avonds en in alle rust om elk risico op maagklachten te voorkomen.

      

     Gezondheid Gonczy Polski

     Hoe oud wordt een Gonczy Polski?

     De levensverwachting van de Poolse jachthond wordt geschat op 13 jaar.

      

      

     Sterk/ bestendig

     Het is een zeer sterk ras dat niet echt bang is en op elk terrein en onder alle weersomstandigheden kan werken.

      

      

      

     Kan goed tegen warmte

     Deze hond is niet bijzonder bang voor de hitte, maar het is nog steeds essentieel om deze te beschermen tegen buitensporige temperaturen. Vooral omdat de vastberadenheid om te werken ervoor zorgt dat deze doorzetter nooit opgeeft.

     Kan goed tegen kou

     De dichte ondervacht, die dikker wordt als de winter nadert, biedt de hond een goede bescherming tegen slecht weer.

     Neiging om snel aan te komen

     Deze actieve honden hebben geen last van overgewicht. Als het gewicht niet stabiel is, moet de fysieke inspanning serieus worden overwogen.

     Veelvoorkomende ziektes

     De Poolse jachthond is resistent en lijdt niet aan bepaalde erfelijke ziekten. Pas echter op voor het risico op oorontsteking, dat vaak voorkomt bij honden met bungelende oren.

     Laat een reactie achter over dit ras
     Log in om een reactie te plaatsen