Aanbieding

vacht van een hond behandeld met een pipet

vacht van een hond behandeld met een pipet

© Chutima Chaochaiya / Shutterstock

Tekenbehandeling voor honden: beste teken halsbanden en accessoires in 2024

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds Bijgewerkt op

Anti-tekenaccessoires maken deel uit van de essentiële voorraadkast van elke toekomstige honden(h)ouder. Er is een groot aanbod en het is niet altijd eenvoudig om de ideale oplossing te vinden om jouw huisdier te beschermen.

Ziekte van Lyme, Babosia, Ehrlichiose… Zeggen deze namen je iets? Dit zijn ziektes die teken kunnen overbrengen op honden. In het voorjaar maken deze gevreesde beestjes hun comeback in het hoge gras en het is erg belangrijk om je hond te beschermen tegen hun beet. Echografielabels, halsbanden met werkzame stoffen, natuurlijke moleculen of etherische oliën, je hebt keuze te over om jouw hond de meest effectieve bescherming te bieden. Vraag jouw dierenarts om advies. Welke dosering het beste past bij de leeftijd en bouw van jouw hondje? Wees voorzichtig, als je een teek op jouw hond vindt, moet je deze met een speciale tang verwijderen om geen infectie te veroorzaken. Ga jij binnenkort een viervoeter adopteren? Zorg dan nu alvast voor de juiste spullen om deze ongewenste gasten te elimineren door de halsbanden en accessoires te ontdekken die we voor je hebben geselecteerd.

Waarom een ​​anti-tekenhalsband of accessoire gebruiken in plaats van een oraal product?

Er zijn zowel anti parasitaire halsbanden, tags en pipetten of anti-tekentabletten voor honden. Hoewel orale behandelingen zeer effectief zijn, hebben halsbanden en accessoires het grote voordeel dat ze jouw huisdier gedurende enkele maanden beschermen. Als je kiest voor een anti-tekenoplossing, moet je jouw hond aan het begin van elke maand opnieuw behandelen. Halsbanden verdelen de werkzame stoffen over het hele lichaam van de hond en weren teken af. Wat betreft de ultrasone tags, ze verjagen alle parasieten die zich op en in de buurt van je hond bevinden.

Hoe verwijder je een teek en welke middelen zijn beschikbaar?

Anti-tekenbanden voor honden stoten niet alleen parasieten af, maar elimineren ook de op het dier aanwezige parasieten. Dit type halsband werkt na ongeveer 48 uur, omdat je het product de tijd moet geven om zich over het hele lichaam van jouw hond te verspreiden. De anti-tekenbehandeling voor honden zal jouw hond dan enkele maanden (tot 8 maanden) beschermen. Wat betreft anti-tekentags, die werken door middel van echografie. Deze beschermende accessoires zijn uitgerust met een knop die je alleen maar hoeft in te drukken om ze te activeren. Uitgerust met een batterij, blijven de tags maandenlang even effectief. Voordat je jouw hond een anti-tekenhalsband of tag omdoet, moet je ervoor zorgen dat de hond geen parasieten heeft op dat moment. Als je een teek aantreft, moet je deze verwijderen met een geschikte tang, die de teek opvangt zonder de kop in de huid van de hond achter te laten.

Hoe kies je een anti-tekenband of accessoire voor honden?

Je moet rekening houden met de leeftijd en bouw van jouw hond. Anti-tekenbanden en accessoires voor puppy's en kleine honden bevatten niet dezelfde dosering als anti parasitaire middelen voor grote honden. Als de halsband niet sterk genoeg is voor jouw hond, zal deze niet goed werken. Als het daarentegen te sterk is, kan jouw huisdier er ziek van worden. Je kunt ook kiezen voor een natuurlijke anti-tekenhalsband voor honden, die parasieten afstoot dankzij een mengsel van essentiële oliën. Dit wordt een insectenwerend middel genoemd, omdat het teken niet doodt en alleen weghoudt.

Wat is het meest effectieve anti-tekenmiddel voor honden?

Het hangt allemaal af van het ras en het gewicht van jouw hond, maar ook van het resultaat dat je wilt bereiken. Wil je de teek doden terwijl deze al aanwezig is op je hond? Of al wanneer ze in de directe omgeving zijn? Of verwijder je ze liever? Sommige producten werken eenmalig of kortdurend (zoals tabletten) terwijl accessoires de hond meerdere maanden beschermen (halsbanden). Ook moet je rekening houden met de leeftijd van jouw hond en zijn conditie (puppy, drachtige of zogende teef). Het meest effectieve anti-tekenproduct zal degene zijn waarvan de dosering is aangepast aan jouw hond.

Wanneer gebruik je een anti-tekenhalsband of accessoire voor honden?

Vanaf de leeftijd van 6 tot 8 weken mag je jouw pup een anti-tekenhalsband omdoen. Voor die tijd zijn puppy's nog erg jong en de producten die door de halsbanden worden vrijgegeven mogelijk te sterk voor hen. Als je jouw puppy van enkele dagen oud toch wilt behandelen (aanwezigheid van teken in hun omgeving bijvoorbeeld), kies dan voor een spray of poeder geschikt voor puppy's. Maak er dan een gewoonte van om jouw hond tussen de lente en de herfst te behandelen, want dit is de periode waarin teken het meest voorkomen! Vergeet dus niet de anti-tekenhalsband om te doen, want deze parasieten kunnen verschillende ernstige ziekten op overbrengen.

Waar koop je een anti-tekenhalsband of accessoire?

Accessoires en anti-tekenhalsbanden vind je in gespecialiseerde winkels, bij jouw dierenarts of in een apotheek. Vermijd de grotere supermarkten en dierenzaken, omdat de aangeboden artikelen niet altijd van de beste kwaliteit zijn. Je kunt halsbanden voor ongediertebestrijding ook kopen op internet, in online dierenwinkels of op Amazon en Bol.com. Kies het meest effectieve product door beoordelingen van klanten te lezen en door gespecialiseerde forums te raadplegen. Je kunt ook online vergelijkers gebruiken en de beste prijs voor een product vinden.

Dit artikel is een selectie die onafhankelijk door het Wamiz team is gemaakt. Als je op een link met de naam "affiliate link" klikt, betaalt de verkoper ons een commissie. Maar dat verandert niets voor jou en je huisdier! Affiliate links worden als zodanig aangeduid, omwille van de transparantie.