Aanbieding

Vrouw met kat en kitten

Rim met kat Zhora en kitten Zomira

© Faïrouz Ben Salah

Ze had amper geld maar nam de zwerfkat in huis: “Het gaat hier om een levend wezen!”

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds Bijgewerkt op

Dat er tijdens de coronacrisis overal hartverwarmende dingen gebeurden, bewijst het verhaal van Zohra (de gelukkige) in de Tunesische toeristenplaats Nabeul. Toen de voormalig zwerfkitten ergens eind maart/begin 2020 gevonden werd hing haar leven aan een zijde draadje.

Hulpeloos hoopje

Ineens lag de oranje kitten zwaargewond, als een hulpeloos hoopje in de voortuin. De tuindeur stond op een kiertje en het pas aangereden diertje had zich over de weg en het parkeerplaatsje naar het huis in het smalle steegje in het centrum weten te slepen.  

“Zo zielig. Het ging door merg en been”, vertelt Rim ruim anderhalf jaar later. “Wij dachten dat het beestje het niet zou redden en iedereen was in tranen. Mijn zoon Mehrez en jongste dochter Nour zaten uren met hem op schoot”.

Volhoudertje

Maar Zohra blijkt een volhoudertje en het gezin krijgt voorzichtig hoop dat het katje misschien nog te redden is. Heel Tunesië zit door de Corona maatregelen op slot, maar gelukkig weet een kennis en echte kattengek een  dierenkliniek. Daar wacht een volle wachtkamer en door de coronamaatregelen mogen niet teveel mensen tegelijk naar binnen. Maar de dan vijftien jarige Nour laat het patiëntje niet in de steek en blijft al die tijd buiten.

Kat Zohra
Zohra met haar geamuputeerde pootje en Zohra in haar nieuwe huisje

De gelukkige

“Zij heeft geluk dat zij nog leeft” zegt de dierenarts als hij het moedige katje onderzocht heeft. Dit is hoe de kitten aan haar naam kwam, ‘Zohr’ is afgeleid van het Arabische woord voor geluk.

Evengoed volgt er een heel zware tijd. Zo klein als ze is moet de moedige kitten twee zware operaties ondergaan, en de eerste keer drie en de tweede keer twee dagen in de kliniek logeren.

Middenin de coronacrisis en met een half salaris minder moeten de kosten voor de kliniek een zware aanslag hebben betekent. Alle dagelijks uitgaven gingen tenslotte gewoon door. Nour is doof en heeft daarom bijlessen nodig. Rim rept er echter niet over: “waar een wil is, is een weg. Het gaat om een levend wezen”.

Gezinsuitbreiding

Een pootje wordt geamputeerd en Zohra heeft ademhalingsproblemen. Thuis wijkt de familie geen moment van haar zijde, maar de vele zwerfkatten in de buurt vinden haar een beetje eng. Uit onwennigheid laten zij haar links liggen, behalve Zomira, een zwart/ witte zwerfkitten die dagelijks even komt buurten. 

Zohra en Zomira spelen buiten
Zhora en Zomira spelen samen buiten

“Zomira was echt als een maatje voor Zohra”, blikt Rim terug. “Een morele steun, heel mooi om te zien”.

Anderhalf jaar is het gezin van Rim uitgebreid met Zohra en Zomira die met hun charmes iedereen om de vingers weten te winden. Zohra redt zich met drie poten goed, maar de ademhalingsproblemen baren Rim ernstige zorgen. “Het lijkt wel erger te worden naarmate hij groter wordt”.

En de andere zwerfkatten? 

Voor de vele andere zwerfkatten in de buurt zet Rim’s zus Najah elke dag verse vis, water en melk klaar. Want in het hart is plaats voor iedereen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen