Aanbieding

Kat zwanger
© Shutterstock Wouter Tolenaars

Kunnen katten voelen dat je zwanger bent?

Door Kaami Kanje

Online sinds

Wist je dat je kat je kan helpen ontdekken dat je zwanger bent? De gevoeligheid van je dier kan je namelijk informeren over een aanstaande gelukkige gebeurtenis.

Kan een kat je zwangerschap voelen, en vanaf wanneer?

Dieren zijn over het algemeen gevoeliger dan wij en velen voelen onze hormonale veranderingen aan.

Een kat kan inderdaad je zwangerschap voelen. Wanneer een embryo zich in je buik nestelt, zal je lichaamsgeur veranderen.

Vanaf de eerste maand van de zwangerschap scheiden zwangere vrouwen hormonen (HCG) af. Deze hormonen zijn trouwens verantwoordelijk voor de eerste zwangerschapsklachten zoals misselijkheid en overgeven. Tegelijkertijd zal het lichaam oestrogeen en progesteron aanmaken.

Daarom kan je kat, die normaal gesproken erg zelfstandig is, van de ene op de andere dag aanhankelijk worden. Hij zal misschien naast je komen zitten of zelfs op je gaan liggen omdat hij deze verandering in geur zal voelen.

Als je al op de hoogte bent van je zwangerschap, kan je kat ook je veranderde humeur voelen. Je tranen, je vreugde om een baby te verwelkomen, zijn emoties die door je huisdier kunnen worden opgemerkt.

Vanaf wanneer kan een kat ruiken dat je zwanger bent?
@Shutterstock Africa Studio

Wat zijn de tekens waar je op moet letten bij je kat?

Zoals we eerder hebben uitgelegd, kan het veranderende gedrag van je kat een teken zijn om op te letten.

Als je kat plotseling aanhankelijk wordt, ga dan naar de apotheek om een zwangerschapstest te kopen. Misschien ben je verrast als je twee strepen op je test ziet verschijnen.

Aan de andere kant kunnen sommige katten verstoord raken door deze hormonale veranderingen. Sommige kunnen beginnen met urineren om hun territorium aan te duiden.

Dat kan verband houden met stress. Inderdaad, de kleinste verstoring kan een kat ertoe brengen om buiten de kattenbak te plassen.

Als je kat zijn territorium begint aan te duiden, straf hem dan niet, want dat zou het probleem alleen maar erger maken. In dit geval is het raadzaam om advies of behandeling te krijgen van je dierenarts.

Kan een kat een risico vormen tijdens de zwangerschap?

Kan een kat een risico vormen tijdens de zwangerschap?

Een kat kan drager zijn van de parasiet genaamd "Toxoplasma gondii", die hij kan oplopen door kleine dieren zoals muizen of vogels te jagen. De parasiet nestelt zich vervolgens in zijn darmen en wordt uitgescheiden in zijn ontlasting. Een toekomstige moeder kan besmet raken met toxoplasmose door de kattenbak te verschonen.

Hoewel het niet gevaarlijk is voor de kat zelf, kan de parasiet wel gevolgen hebben voor mensen, vooral in het begin van de zwangerschap. Bij een gezond persoon veroorzaakt toxoplasmose weinig symptomen. In de meeste gevallen lijkt de ziekte op griep: lichte koorts, vermoeidheid, spierpijn en opgezwollen lymfeklieren.

Bij een foetus kan toxoplasmose ernstige afwijkingen veroorzaken, zelfs een miskraam. Bovendien is de congenitale toxoplasmose ernstiger als de besmetting vroeger in de zwangerschap plaatsvindt.

Volgens cijfers van de ziekteverzekering neemt het risico op overdracht van de parasiet toe tot 10% in het eerste trimester, tot 30% in het tweede trimester en tot 60% in het derde trimester.

Het is belangrijk om te weten dat 80% van de gevallen van toxoplasmose die tijdens de zwangerschap optreden, geen symptomen veroorzaken bij de zwangere vrouw.

Daarom is een serologische screening in het begin van de zwangerschap noodzakelijk om te bepalen of je al dan niet toxoplasmose hebt gehad.

Zwangere vrouw met kat
@Shutterstock Lena Pan

Je kat voorbereiden tijdens de zwangerschap

Zoals je hebt begrepen, kan je kat misschien van gedrag veranderen als hij je zwangerschap ontdekt. Let op, dit gebeurt niet automatisch. Sommige katten veranderen hun gewoonten helemaal niet: "Ik ben meer dan 7 maanden zwanger en mijn kat lijkt mijn zwangerschap niet te voelen. Haar gedrag is niet veranderd, ze let totaal niet op om niet op mijn buik te stappen, ik weet niet wat ik moet denken. Ze gedraagt zich alsof er niets aan de hand is... Ik lees op veel plaatsen dat katten dit soort dingen normaal gesproken voelen...", getuigt een gebruiker van het Wamiz-forum.

Om je kat voor te bereiden op de komst van je baby, kun je kalmerende feromonen gebruiken zoals Feliway of Petschool, die je kat helpen ontspannen. Hij zal zich zo rustiger voelen op zijn territorium. Aarzel ook niet om advies in te winnen bij je dierenarts.

Als je thuiskomt met je pasgeborene, vergeet dan niet om de officiële introducties te doen en vooral om je kat aandacht te blijven geven.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen