Aanbieding

kat met verzorger
© U__Photo - shutterstock

Herkent een kat zijn verzorger?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Kan een kat zijn verzorger herkennen. Ontdek of, en zo ja hoe een kat zijn verzorger kan herkennen. Zit het 'm in de ogen, stem, geur?

Als je thuiskomt en je kat komt naar je toe met zijn staart omhoog en begint meteen rond je benen te draaien, vraag je je misschien af hoe je huisdier je kan herkennen en onderscheiden van andere mensen.

Je kat wacht immers voor de deur, nog voordat deze opengaat, dus hij kent je stappen. En even later negeert hij perfect je oproepen…

Herkent een kat zijn verzorger? Wat is je identificatie?

Hoewel elke katten(h)ouder er niet aan twijfelt dat zijn huisdier hem herkent, stellen wetenschappelijke studies ons niet alleen in staat om deze veronderstellingen te bevestigen, maar ook om een kijkje te nemen in de wereld van het kattenbewustzijn. Diverse studies hebben aangetoond dat katten hun verzorgers kunnen herkennen, maar laten ons ook zien hoe ze dat doen, vooral gezien het feit dat de wereld door de ogen van een kat volledig anders is, rekening houdend met bijvoorbeeld de grootte van het dier.

Hoewel het zicht tot de belangrijkste zintuigen van katten behoort, bijvoorbeeld tijdens de jacht, vertrouwt een kat niet noodzakelijkerwijs op visuele signalen om een specifiek persoon te identificeren (of zelfs een andere kat!).

Er zijn studies die suggereren dat katten de gezichten van hun verzorgers kunnen herkennen (bijvoorbeeld op foto's).

Identificatie - geur en geluid

Katten hebben tot 80 miljoen reukreceptoren in hun neus, wat 20 keer meer is dan bij mensen. Volgens een artikel in "Applied Animal Behavior Science" is het reukvermogen van katten van cruciaal belang voor hun dagelijks leven.

Elke kat heeft zijn eigen unieke geur, maar we hebben ook vergelijkbare identificatiemiddelen. De geur van een persoon dringt door parfums, zeep en shampoo heen en wordt herkend door de huidgeur.

Een kat herkent de verzorger die thuiskomt voordat hij hem ziet of zelfs zijn geur ruikt. Dit is te danken aan het uitstekende gehoor, waardoor het dier niet alleen geluiden nauwkeurig kan lokaliseren en onderscheiden van vele anderen, maar ook karakteristieke geluiden kan onthouden, zoals de stap van elk van de bewoners. Of hun stem.

Katten hebben een zeer gevoelige reukzin©Shutterstock/Anciens Huang

Herkent een kat zijn verzorger en zijn stem? Onderzoek door Charlotte de Mouzon

Katten hebben een zeer gevoelig gehoor en kunnen het stemgeluid van hun verzorger onderscheiden van dat van andere mensen. Interessant genoeg kunnen ze ook bepalen wanneer we specifiek tegen hen praten.

Charlotte de Mouzon, een kattenliefhebber en etholoog (een expert in het bestuderen van het gedrag van dieren), heeft haar carrière gewijd aan het begrijpen van de band die tussen een kat en een mens wordt gevormd - vanuit het perspectief van de kat. De onderzoeker voerde een reeks experimenten uit om te kijken hoe katten reageren op opnames van de stemmen van hun verzorgers en van vreemden.

Wanneer katten de vertrouwde stem hoorden die tot hen was gericht, reageerden ze op subtiele maar duidelijke wijze, zoals het bewegen van de staart, het draaien van de oren naar de geluidsbron, of het plotseling bevriezen tijdens het verzorgen van hun vacht. Ze vertoonden dergelijke reacties niet wanneer hun verzorgers met andere mensen spraken of wanneer er geluiden van vreemden werden afgespeeld. Het onderzoek van De Mouzon was een van de eerste die aantoonde dat katten stemmen van hun verzorgers kunnen herkennen en erop reageren.

Bovendien weten katten heel goed wanneer onze woorden tot hen zijn gericht. Communicatie met katten klinkt namelijk heel anders - we gebruiken een andere toon en eenvoudiger woorden, vergelijkbaar met hoe we met kleine kinderen spreken.

De Mouzon overtuigde 16 katteneigenaren in Bordeaux om deel te nemen aan een ander experiment. Eerst nam ze opnames van de verzorgers op terwijl ze specifieke zinnen uitspraken, zoals "Wil je spelen?", "Wil je iets lekkers?" en "Tot ziens". Deze uitspraken werden tweemaal opgenomen: een keer alsof ze tegen de kat spraken en een keer alsof ze met een andere persoon spraken.

Vervolgens speelde de onderzoeker de opnames af in de huizen van de verschillende verzorgers, zowel die van de kat als die van de onbekenden die dezelfde zinnen uitspraken. Tegelijkertijd nam ze de reacties van de kat op.

Katten reageerden duidelijk wanneer ze hun verzorgers hoorden praten tegen hen, maar negeerden "menselijke" gesprekken. Ze waren ook niet geïnteresseerd in de stemmen van vreemden, ongeacht of ze tegen de kat spraken of tegen de persoon. Dit betekent dat een kat weet dat je tegen hem praat en het geluid van je stem belangrijk vindt - belangrijk genoeg om het te onderscheiden van anderen.

Dat katten je stem herkennen, betekent echter niet dat ze altijd naar je zullen luisteren, zoals iedereen die door een kat is genegeerd, weet!

Kent een kat zijn naam?

Katten kunnen hun eigen naam herkennen en kunnen zelfs worden getraind om erop te reageren. Hoewel onze huisdieren de betekenis van woorden niet begrijpen, herkennen ze geluiden die specifieke woorden vormen en associëren ze met bepaalde scenario's.

Bijvoorbeeld, als je de naam van je kat roept (bij voorkeur duidelijk en altijd op dezelfde manier, met dezelfde toon en melodie) bij thuiskomst of vlak voor het voeren, leert het dier dat dit geluid wordt geassocieerd met iets leuks, zoals aaien of eten. Daarom zal hij waarschijnlijk meteen terugkomen als hij het "aangename" geluid weer hoort.

Als je kat niet reageert op zijn naam, heeft hij eenvoudigweg nog geen associatie opgebouwd. Blijf zijn naam herhalen terwijl je hem lekkernijen geeft of hem onder de kin krabt.

Hoe kun je controleren of je kat je herkent?

Een teken dat je kat je herkent, is bijvoorbeeld wanneer hij uit eigen beweging naar je toekomt, misschien zich tegen je hand of benen wrijft of op je schoot springt. Dit duidt meestal op bekendheid en comfort in jouw aanwezigheid. Sommige bijzonder vriendelijke katten gedragen zich echter even comfortabel in aanwezigheid van vreemden, dus dit is geen onfeilbare test!

De situatie kan ook van invloed zijn op de manier waarop je kat op een bepaald moment op je reageert. Bijvoorbeeld, als jij en je kat je in een onbekende of stressvolle omgeving bevinden, kan het zijn dat het dier niet op dezelfde manier op je reageert als normaal gesproken, omdat het wordt afgeleid door veel verschillende, onbekende geluiden en geuren. Daarom kan een verdwaalde kat in een onbekende omgeving zelfs wegrennen van zijn verzorger.

Zal mijn kat me vergeten als ik hem een maand of langer achterlaat?

Katten hebben een zeer goed geheugen, dus als ze een sterke band met je hebben opgebouwd, zullen ze je niet zo snel vergeten. Zelfs als jullie een tijdje gescheiden zijn geweest, zullen ze nog steeds je geur en stem herkennen, hoewel het moeilijk is om precies te zeggen hoelang ze je zullen herinneren.

Waarschijnlijk herkennen ze je wel als jullie elkaar weer in de vertrouwde huiselijke omgeving ontmoeten. Als jullie elkaar echter op een onbekende plek ontmoeten, zoals bij de dierenarts of op straat ver van huis, kunnen katten moeite hebben om je te herkennen.

Herkennen katten zichzelf in de spiegel?

Terwijl sommige dieren, zoals mensapen, dolfijnen, olifanten en eksters, zichzelf in de spiegel kunnen herkennen, geldt dat niet voor katten. Evenmin als voor kinderen jonger dan 18 maanden. Een kat die zijn eigen reflectie in de spiegel ziet, beseft niet dat hij het is. Hij kan zijn reflectie op dat moment negeren of zelfs beschouwen als een andere kat. Dit kan stress veroorzaken als de kat een onbekende kat in de spiegel ziet, dus dwing je kat nooit om in de spiegel te kijken als je merkt dat hij zijn spiegelbeeld beschouwt als een rivaliserende kat.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen

reacties

 • Tuckson
  Tuckson
  Beetje skeptisch over dit artikel. Wij hebben namelijk 2 katten die niet alleen ons maar ook onze voertuigen herkennen. Recentelijk zijn we verhuisd, maar in onze vorige straat liepen de katten veel buiten. Regelmatig gebeurde het dat als 1 van ons met een auto of motor (van beiden hebben we er 2) de straat in kwam rijden dat 1 van de katten ergens vandaan aan kwam galopperen om vervolgens bij de voortuin te wachten om lekker mee naar binnen te gaan. Dat ging feilloos en gebeurde alleen met onze eigen voertuigen. Dus ik denk dat het herkennings- en associatievermogen veel verder gaat dan wat de studies suggereren.
 • Vind intressant hoe de poezen taal in houding , staart
  is vind wel leuk.
  Ik wilde de foto's van mijn poezen inzetten maar lukt niet. Heb wel op mobiel de foto's maar dan op laptop en hier op'
  Ik weet het niet meer.
  Ik vind dit wel leuk hier te neuzen
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

2 reacties op 2