Chartreux

Andere namen : Karthuizer, Franse nationale kat, La Belle Française

Foto: volwassen kat ras Chartreux
Geverifieerd door een dierenexpert
Commentaar Delen

Levensverwachting

De Chartreux heeft een levensverwachting van 13 tot 15 jaar.

Karakter

Volwassen afmetingen

Poes 30 tot 35 cm
Kater 30 tot 40 cm

Volwassen gewicht

Poes 3 tot 5 kg
Kater 3 tot 7 kg
Vachtkleur
Blauw
Vachttype
Kort
Oogkleur
Geel

Aankoopprijs

Een Chartreux kost tussen de 1100€ en 1300€

Lees verder na de advertentie

Lees verder na de advertentie

Goed om te weten

Meer informatie over de Chartreux

Oorsprong en geschiedenis van de Chartreux

Hoewel vaak wordt gezegd dat dit de enige kat is die uit Frankrijk komt, is de realiteit dat ze uit Turkije en Iran komen. Ze werden tijdens de kruistochten naar Frankrijk gebracht. Zelfs de prachtige legende die zegt dat het de Chartreux-monniken waren die dit ras hebben ontwikkeld en gefokt, wat ook hun wijsheid, kalmte en kracht verklaart, is helaas niet waar. Deze naam komt meer naar het begin van de 18e eeuw voor in de natuurhistorische literatuur en handelsgeschiedenis. Het beschrijft hun vacht, die vaak wordt vergeleken met die van nertsen. Er wordt ook gezegd dat ze werden gebruikt voor de productie van bont.

Aan het begin van de 20e eeuw stierf het ras bijna uit, maar werd na de Eerste Wereldoorlog gered door liefhebbers van de Chartreux in Frankrijk. Kolonies zoals Belle-Île (eiland voor de kust van Frankrijk) werden gebruikt om het ras weer op te bouwen. Bovendien werden in het midden van de eeuw verschillende katten van dit ras geadopteerd door bekende mensen zoals generaal de Gaulle. Zijn kat Gris-Gris hielp het "Franse" kattenras in zijn oude status te herstellen. Overigens zijn er nog steeds meerdere kattenbezitters die beweren dat hun Chartreux kat afstamt van Gris-Gris. In Amerika werd dit huiskat ras pas eind jaren tachtig populair en geaccepteerd door Amerikaanse verenigingen. Tegenwoordig wordt het erkend door bijna alle huiskattenverenigingen in de wereld.

Aankoopprijs en onderhoudskosten van de Chartreux

Gemiddeld ligt de aanschafprijs van een Chartreux van één ras tussen de €1100 en € 1300. De prijs varieert vaak op basis van afstamming, ras, leeftijd en geslacht.

Je moet gemiddeld € 30 per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om ze in goede gezondheid te houden.

Wil je een kat van het ras Chartreux?

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor de Chartreux ...

Dieren ter adoptie

Is het ras de Chartreux geschikt voor jou?

Doe de test

Lees verder na de advertentie

Lees verder na de advertentie

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen

Lees verder na de advertentie

Je wilt dit adoptieprofiel delen: