Aanbieding

Pinda's die op een schaaltje liggen

Veel mensen weten niet zeker of hun hond nu pinda's mag eten of niet. Wamiz zoekt het uit.

© dropStock / Shutterstock

Mag een hond pinda's?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Pinda's zijn een lekkere snack voor ons mensen, maar geldt dat ook voor onze favoriete viervoeters?

Mogen honden pinda's eten?

Of ze nu geroosterd, gezouten of vers gekraakt zijn: pinda's behoren tot de favoriete snacks van veel mensen. Ook veel honden zijn blij als ze een smakelijke noot te pakken krijgen. Veel viervoeters spelen graag met de knapperige noten of kauwen op de schil. Maar mag een hond pinda's eten, is dit veilig of kunnen deze zelfs schadelijk zijn voor je huisdier?

Pinda's zijn ook voor honden een gezonde snack. Ze bevatten veel eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen. Maar net zoals bij mensen verdraagt niet elke hond pinda's: de lekkere noten zijn een van de meest voorkomende allergenen. Ook andere aandoeningen zoals epilepsie, hart- en nierproblemen kunnen door pinda's verergeren.

Pinda's: giftig voor honden of heeft het voordelen

Vooral in de kersttijd is het altijd weer een feest om een paar lekkere noten te kraken. De pinda is een van de meest geliefde snacks. Geen wonder, want ze zijn niet alleen erg lekker, maar ook heel gezond en rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Deze voedingswaarden maken pinda's gezond voor honden:

  • Met een eiwitgehalte van rond de 25% zijn pinda's eiwitrijker dan de meeste andere noten.
  • De pinda bevat essentiële vetten zoals de levensbelangrijke omega-3 vetzuren.
  • De noot bevat veel vitaminen, vooral B-vitaminen en vitamine E.
  • Het mineraal magnesium is ook in de noten aanwezig.
  • Andere aanwezige mineralen zijn ijzer, fosfor en calcium.

Gevaar door pinda's: hond met pinda allergie

Hoewel pinda's een hoog gehalte aan voedingsstoffen en eiwitten hebben, zijn ze helaas niet volledig zonder zorgen aan je viervoeter te geven. Door de aanwezige allergeen histamine kunnen pinda's ernstige allergieën veroorzaken. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar helaas ook voor honden. Jeuk, braken, diarree en zwellingen kunnen wijzen op een pinda-allergie bij de hond. Ook kan door de hoeveelheid vetten pancreatitis (ontsteking aan de alvleesklier) optreden. 

Treden er na het eten van pinda's symptomen van een allergie op, raadpleeg dan onmiddellijk de dierenarts.

Wanneer zijn pinda's gevaarlijk voor honden?

Pinda's worden ervan verdacht bepaalde bestaande aandoeningen te verergeren. Dit omvat hart- en nierziekten, maar ook epilepsie. Hoewel het wetenschappelijk nog niet is bewezen, wordt er vaak gemeld dat pinda's bij getroffen dieren hevig hijgen en epileptische aanvallen kunnen veroorzaken. Als je trouwe viervoeter een van deze aandoeningen heeft, geef hem dan absoluut geen pinda's.

Hoe doseer je pinda's voor honden?

Heeft je viervoeter geen van de genoemde aandoeningen? Neigt hij in het algemeen niet naar allergieën? Voor een gezonde hond kunnen pinda's als snack worden overwogen! Test echter eerst voorzichtig met slechts één noot hoe goed deze door je hond wordt verdragen. Een allergie kan immers nog onontdekt zijn. Pindaflips en (supermarkt) pindakaas worden niet aangeraden om aan je honden te geven. Deze bevatten te veel toevoegingen, zout en verzadigde vetzuren. Ook de caloriedichtheid is simpelweg te hoog. Om dezelfde reden moeten baasjes ook pindakaas slechts in kleine hoeveelheden en af en toe geven.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen