Aanbieding

Tonijn voor honden

Is tonijn gezond voor honden?

© Shutterstock

Mag een hond tonijn?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Tonijn heeft vele gezondheidsvoordelen. Lees snel verder over dit stukje vis voor de hond.

Mag een hond tonijn eten?

Ja, over het algemeen kunnen honden tonijn eten. Tonijn is rijk aan eiwitten en omega-3 vetzuren, die belangrijk zijn voor de gezondheid van zowel mensen als honden. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezonde vacht en huid, en versterken het immuunsysteem.

De voordelen van tonijn voor honden

Als je op zoek bent naar een voedzame en uitgebalanceerde voeding voor je geliefde viervoeter, kies dan voor tonijn. De vis bevat veel vitamines die de gezondheid van de hond ondersteunen. Enkele belangrijke stoffen in de vis zijn:

  • Retinol (Vitamine A): Ondersteunt groei, gezondheid van de huid en metabolisme.
  • Niacine en Riboflavine (B-vitamines): Helpen bij spierproblemen, ooggezondheid en bevorderen de eetlust.
  • Calciferolen (Vitamine D): Houden de botten stabiel en optimaliseren het metabolisme.
  • Tocoferolen (Vitamine E): Verbeteren de prestaties en wondgenezing bij dieren.

Naast de genoemde stoffen bevat tonijn ook fosfor, ijzer, kalium, magnesium en calcium. Door je hond regelmatig tonijn te voeren, bevorder je zijn gezondheid en welzijn.

Is tonijn giftig voor honden? Waar moet je op letten?

Ondanks de mogelijke voordelen brengt het voeren van tonijn ook enkele risico's met zich mee:

  • Kwikbelasting: Tonijn kan kwik bevatten, vooral grotere soorten zoals geelvintonijn of blauwvintonijn. Een overmatige inname van kwik kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Kies daarom kleinere soorten tonijn en beperk de hoeveelheid die je aan je hond geeft.
  • Allergieën: Sommige honden kunnen allergisch reageren op bepaalde voedingsmiddelen, waaronder vis. Let daarom op de reactie van je hond na het eten van tonijn en raadpleeg een dierenarts bij tekenen van intolerantie.
  • Botten en graten: Als je je hond tonijn uit blik geeft, zorg er dan voor dat er geen kleine botten of graten in zitten die verstikkingsgevaar kunnen opleveren.
Tonijn hond
Honden mogen tonijn eten, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden (Daniel Stewart Lustig / Shutterstock)

Mag een hond rauwe tonijn eten?

Ja, viervoeters mogen rauwe tonijn eten. Je kunt het rauwe voedsel onder het natte voedsel mengen. Het is ook mogelijk om droogvoer met tonijn te mengen. Vooral populair is het barfen (rauw voeren) met tonijn. Veel honden vinden tonijn met groenten als bijgerecht lekker en voedzaam; je hond zal het waarderen.

Mag een hond tonijn in olie of op eigen sap eten?

Het is verstandig om je lieveling een maaltijd te geven die is ingelegd in plantaardige olie. Deze is goed verteerbaar en bevat waardevolle vetzuren. Kabeljauw- en kabeljauwleverolie zijn ook geschikt. Voordat je de tonijn aan je hond geeft, dep je het vet af met een keukendoek. Op deze manier is de snack voor de viervoeter iets minder calorierijk. Voor honden met overgewicht en gevoelige dieren is tonijn op eigen sap een goede keuze, want dit is bijna vetvrij.

Wees voorzichtig met conserven: Conserven kunnen veel zout bevatten, wat schadelijk kan zijn voor honden. Kies voor ongezouten of licht gezouten varianten.

Mag een hond gekookte of gebakken tonijn eten?

De zeebewoner is ook in gekookte en gebakken staat geschikt voor honden. Met rijst vormt het een licht verteerbare en lekkere maaltijd. Baasjes voegen nog meer voedingsstoffen toe als wortelen, spinazie en asperges aan de maaltijd worden toegevoegd.

Tip: Gerookte tonijn is een goede alternatief voor klassieke traktaties. De snack is lang houdbaar, bevat weinig calorieën en valt bij de meeste honden in de smaak.

Hoeveel tonijn mag een hond eten?

Tonijn moet slechts af en toe en in kleine hoeveelheden als traktatie worden gegeven. Een overmatige hoeveelheid kan leiden tot een onevenwichtige voeding en problemen zoals gewichtstoename of een overdosis van bepaalde voedingsstoffen veroorzaken.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen