Aanbieding

Mag een hond tomaat?

Mogen hond tomaat eten of is dit gevaarlijk?

© MRAORAOR / Shutterstock

Mag een hond tomaat eten? Wamiz geeft antwoord!

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Tomaten zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Geldt dat ook voor honden?

Vele vragen het zich af: mag een hond tomaat eten

Hondenouders vragen zich vaak af mag een hond tomaat eten? Het zou makkelijk zijn als honden gewoon alles konden eten wat mensen eten, toch? Maar helaas is dat niet zo simpel. Soms kunnen zelfs ogenschijnlijk onschuldige voedingsmiddelen gevaarlijk zijn voor onze trouwe viervoeters.

Een "klassiek voorbeeld" hiervan is bijvoorbeeld de heerlijke tomaat boordevol vitamine a, vitamine c en vezels. De meeste mensen vinden ze lekker en ze zitten boordevol waardevolle voedingsstoffen. Maar juist hier moeten hondenbezitters voorzichtig zijn. Lees snel verder en ontdek wat een stukje tomaat voor de gezondheid van je hond betekent.

Is tomaat giftig voor honden?

De oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika afkomstige tomaten behoren tot de nachtschadefamilie, die varieert van aardappel tot gojibes en zelfs tot engelentrompet. Hoewel de tomaat strikt genomen tot de fruitsoorten behoort, wordt deze meestal als groente gebruikt en wordt daarom door velen ook als groente beschouwd. Ongeacht of het fruit of groente is, statistisch gezien is de tomaat absoluut het populairste fruit. Zijn tomaten veilig voor honden?

Je hond mag in principe ook tomaat, maar alleen in kleine hoeveelheden. Af en toe een klein stukje kan geen kwaad. 

Hierbij geldt: de tomaten moeten absoluut overrijp zijn wanneer je ze aan honden voert. 

Maar zelfs dan mogen honden er maar weinig van eten. De reden hiervoor is het voor honden giftige tomatine / solanine dat in tomaten zit.

Het is verstandig de tomaat te schillen voordat je ze aan je hond geeft, hoewel de schil van rijpe tomaten meestal niet schadelijk is, kan het verwijderen ervan helpen om het risico op eventuele maagklachten of spijsverteringsproblemen te verminderen, vooral voor honden met gevoelige magen.

Wat is Solanine en Tomatine?

Delen van de tomatenplant, inclusief stengels en bladeren en onrijpe groene tomaten, bevatten zowel solanine als tomatine. Rijpe rode tomaten bevatten zeer lage niveaus van deze stoffen en zijn over het algemeen minder gevaarlijk.

 • Solanine: Honden kunnen gevoelig zijn voor solanine, net als mensen. Inname van grote hoeveelheden solanine kan leiden tot symptomen zoals lethargie, verminderde eetlust, maag- en darmklachten (zoals braken en diarree), verwarring, zwakte en in ernstige gevallen neurologische problemen.
 • Tomatine: Tomatine minder giftig voor honden dan solanine, het kan bij honden nog steeds maag- en darmklachten veroorzaken als het in aanzienlijke hoeveelheden wordt ingenomen. De symptomen kunnen vergelijkbaar zijn met die van solaninevergiftiging.

Het in tomaten aanwezige tomatine/solanine is zwak giftig en kan gevaarlijke symptomen veroorzaken bij honden. Vooral als de tomaten nog niet helemaal rijp zijn en bijvoorbeeld groene plekken vertonen, mag een hond ze niet eten. 

Heeft jouw harige vriend een voorliefde voor tomaten en kan hij er niet vanaf blijven, let dan op het volgende:

Zorg ervoor dat de tomaat helemaal rijp is. Het is het beste als de tomaat overrijp is. Mocht je nog onrijpe of zelfs groene plekken aantreffen, snijd deze dan weg. Zorg ervoor dat jouw hond absoluut niet te veel tomaten eet. Nachtschadefruit is over het algemeen moeilijk verteerbaar voor honden.

We raden daarom aan om bij het voeren van jouw hond helemaal af te zien van tomaten. Zo vermijd je onnodige risico's. Bovendien zijn er genoeg andere lekkere en gezonde voedingsmiddelen voor honden op de markt. Deze smaken hem minstens zo goed, maar vormen geen gezondheidsrisico.

 Mag je groene tomaat aan je hond geven?

Nee absoluut niet, het is zelfs erg schadelijk voor je hond. Als je hond dit heeft gegeten dan kunnen onderstaande symptomen zich voordoen:

 • Krampen
 • Braken
 • Diarree
 • Ademhalingsproblemen
 • Bewusteloosheid
 • Bloed in de urine
 • Bloed in de ontlasting
 • Bleek tandvlees
 • Lokale slijmvliesbeschadigingen
 • Verlammingen 

Als je hond een groene tomaat heeft gegeten en bovenstaande symptomen heeft, neem dan met spoed contact op met je dierenarts.

Mag een hond oranje en gele tomaat?

Gele of oranje tomaten zijn net als bij rode tomaten over het algemeen veilig voor honden, mits ze rijp zijn en met mate worden gegeven. Gele en Oranje tomaten bevatten net als rode tomaten zeer lage niveaus van solanine en tomatine, wat betekent dat ze minder giftig zijn.

Mag een hond gekookte tomaten en tomatenpulp

Gekookte tomaten zijn onschadelijk voor honden, mits ze rijp zijn. Ook hier raden we je aan jouw hond niet te veel tomaten te geven. Gepureerde tomaten en tomatensauzen zijn meestal ook geen probleem, omdat ze worden gemaakt van rijpe tomaten die geen solanine meer bevatten.

Als je ontdekt dat jouw hond te veel of onrijpe tomaten heeft gegeten, doe dan het volgende:

Controleer, indien mogelijk, of de tomaten nog onrijp waren. Controleer ook de hoeveelheid gegeten tomaten. Als de tomaten rijp waren en de hoeveelheid gering was, blijf dan rustig - er zal waarschijnlijk niets gebeuren. In het geval van een overmatige consumptie of als de tomaten onrijp waren, wees dan alert! Houd jouw hond in de gaten en let op eventuele symptomen. Je kunt voor de zekerheid alvast de dierenarts bellen, deze kan je helpen de juiste stappen te ondernemen. Als je symptomen bij jouw hond opmerkt, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts. 

Mag een hond tomatenpuree

Tomatenpuree is een goed idee voor honden als je dan toch tomaat wilt geven aan je hond, omdat het niet alleen een zeer goede smaak heeft, maar ook voldoende lycopeen bevat. Omdat tomatenpuree alleen wordt gemaakt van overrijpe tomaten, bevat het geen solanine dat giftig is voor honden. het kan een goede traktatie zijn voor je hond.

Mag een hond tomatenketchup?

Nee, honden moeten letterlijk hun poten afhouden van tomatenketchup. De populaire, rode saus bevat niet alleen tomatenpuree in verschillende concentraties. Ook specerijen, zout en vooral veel te veel suiker zijn bij veel ketchups een vast onderdeel, dit pas absoluut niet in het dieet van je hond. Dit is iets dat je hond niet mag eten.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen