Aanbieding

Hond die kop schuin houdt

Wetenschappers ontrafelen het mysterie van deze blik

© Mary Swift / Shutterstock

Wetenschappers bevestigen: dit is de reden waarom jouw hond je scheef aankijkt!

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds Bijgewerkt op

Het is typisch hond: je met grote ogen en een scheve kop aankijken. Maar waarom doen ze dat? In Hongarije denken ze het antwoord te weten. 

Hoe een hond je aankijkt, is misschien wel een van de schattigste dingen die ze doen. Onweerstaanbare puppy-ogen en met hun hoofd naar links of rechts gekanteld. Vooralsnog was er echter maar weinig onderzoek gedaan naar waarom honden hun hoofd schuin houden wanneer je tegen ze praat. Maar in Hongarije wilden ze er meer over weten.

Waarom kantelen honden hun kop?

Nu blijkt uit een nieuwe studie naar 'begaafde' viervoeters - die in staat zijn om snel meerdere speelgoednamen te onthouden - dat honden vaak hun hoofd kantelen voordat ze een specifiek speeltje correct ophalen. Dat suggereert dat het gedrag een teken van concentratie en herinnering kan zijn bij honden, zegt het onderzoeksteam volgens Science.org

Andere theoriën

Als je Googlet, loop je verschillende theoriën tegen het lijf. Er wordt gespeculeerd dat honden hun hoofd schuin houden om beter te horen, om te luisteren naar specifieke woorden of tonen of om voorbij hun eigen snuit te kunnen kijken. Er bestaat ook een hypothese dat asielhonden het vaker doen dan andere honden, omdat ze op een bepaald niveau weten dat mensen er een zwak voor hebben. Maar deze theoriën zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. 

Een onderzoek naar begaafde honden

De Hongaarse onderzoekers realiseerden zich dit per toeval bij een onderzoek naar honden die bijzonder goed zijn in het leren van woorden. Voor veel honden is het onthouden van de naam van één of twee speeltjes al te veel, maar deze getalenteerde pups - allemaal border collies - konden de namen van minstens tien speeltjes onthouden. Een overpresteerder genaamd Whiskey haalde zelfs wel 54 van de 59 speelgoedjes terug die hij had leren identificeren!

Het onderzoek duurde een aantal maanden en er deden 40 honden aan mee. Hun verzorgers plaatsten de speeltjes voor hen, en vroegen naar ze door ze bij de naam te noemen. Zeven van deze honden leerden de namen van hun speelgoed razendsnel! En het was opvallend dat precies deze groep honden hun hoofd kantelden wanneer ze een vraag werd gesteld.

Het patroon was te consistent om toeval te zijn, zegt Andrea Sommese, onderzoeker diergedrag aan de Eötvös Loránd University die het onderzoek leidde. "Dus hebben we besloten om ons erin te verdiepen."

Herkenning of pure concentratie?

Volgens Sommese is er sprake van uiterste concentratie bij de honden wanneer ze hun hoofd schuin houden. Als het alleen om de herkenning van een woord zou gaan, zouden nagenoeg alle honden hun kop kantelen bij het horen van de naam van hun speeltje. Het onderzoeksteam denkt daarom dat het kan worden gekoppeld aan mentale verwerking - een teken van hoge oplettendheid of concentratie bij hoogbegaafde honden.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen