Het had een heel gewone wandeling moeten zijn aan het populaire Tegeler See in, Duitsland. De groene oase in het noorden van de hoofdstad is perfect om te wandelen, spelen en zwemmen. Veel hondenverzorgers gebruiken de paden rond het meer voor hun wandelingen.
Maar op deze dag sloeg de idylle voor een hondenbaasje om in pure horror. Kort na de uitstap naar het meer stortte haar viervoeter plotseling in, hij bezweek! Alle hulp kwam te laat: het dier overleed nog dezelfde dag. Een onzichtbare vijand loerde in het water!
Verborgen gevaar aan het Tegeler See
Want het blijkt geen op zichzelf staand geval te zijn. Het geheel heeft een gevaarlijke oorzaak en treft potentieel elke Berlijnse hondenverzorger.
Volgens informatie van het districtsbestuur van Reinickendorf vertoonde de hond typische symptomen van een acute vergiftiging veroorzaakt door blauwalgentoxines. Hij had blijkbaar met planten aan de oever gespeeld of water uit het meer opgenomen.
Reeds in 2017 werden de gifstoffen voor het eerst aangetoond in het Tegeler See. Sindsdien zijn er steeds weer sterfgevallen bij honden geweest maar veel baasjes zijn nog steeds onvoldoende geïnformeerd over de onopvallende, maar zeer gevaarlijke bedreiging die zich al jarenlang verspreidt in het Tegeler See.
Blauwalgen: nauwelijks zichtbaar, maar dodelijk
Volgens het gezondheids- en sociale dienstencentrum van de deelstaat Berlijn (LAGeSo) zijn reeds lage concentraties van het gif voldoende om bij honden ernstige vergiftigingen of zelfs de dood te veroorzaken. Anders dan bij mensen, die het water meestal alleen aanraken tijdens het zwemmen, nemen honden het direct op bij het drinken of kauwen.
Het verraderlijke eraan: de belasting ligt vaak onder de officiële grenswaarden voor mensen, maar is voor dieren al levensgevaarlijk.
Autoriteiten reageren maar is dat voldoende?
Het districtsbestuur van Reinickendorf kondigde aan waarschuwingsborden te plaatsen. Ook het Lageso heeft een officiële waarschuwing op zijn website gepubliceerd. Maar dierenbeschermers eisen meer: duidelijke voorlichtingscampagnes, zichtbare aanwijzingen ter plaatse en een consequente monitoring van het water.
Voor mensen bestaat er volgens Lageso geen acuut gevaar bij het zwemmen, maar hondenverzorgers moeten waakzaam zijn, vooral op warme dagen, wanneer de omstandigheden voor de verspreiding van de planten bijzonder gunstig zijn.
Let ook in Nederland op blauwalg: levensgevaarlijk voor je hond
Ook in Nederland komt blauwalg (cyanobacteriën) in veel plassen, meren en sloten voor, vooral tijdens warme zomermaanden. Honden lopen groot risico omdat ze het water drinken of met planten spelen aan de oever. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen ernstige vergiftigingen of zelfs de dood veroorzaken. Controleer dus altijd of er een waarschuwing geldt voordat je hond het water in gaat — bijvoorbeeld via zwemwater.nl — en wees extra voorzichtig op warme dagen!