De Koninklijke Hondenbescherming heeft een brandbrief overhandigd aan de Tweede Kamer, waarin zij pleiten voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. De brief, ondertekend door bijna 29.000 mensen, benadrukt de ernst van de situatie voor honden en hun baasjes.
Volgens de Hondenbescherming is vuurwerk niet alleen angstaanjagend voor dieren, maar kan het ook dodelijke gevolgen hebben. Dit jaar werd dat opnieuw pijnlijk duidelijk toen de blindengeleidehond Darco overleed door de stress van een harde vuurwerkknal.
Het verhaal van Darco
Brenda van Hofwegen-Pielaat uit Zwijndrecht verloor op tragische wijze haar 9-jarige hulphond Darco kort na oud en nieuw. Brenda is zeer slechtziend en was afhankelijk van Darco in haar dagelijks leven. Op 4 januari ging het mis. “Op een gegeven moment hoorden mijn man en ik vuurwerk in de omgeving van het Julianadorp. We hoopten dat Darco daar niet op zou reageren en bang zou worden.” Die avond werd Darco uitgelaten door een vriend van het stel. Toen er opeens harde knallen klonken, sloeg de angst bij de hond toe. “Opeens ging het buiten vreselijk tekeer met harde donderslagen. Dat duurde wel zeker twee minuten. Ik weet niet of het grote vuurpijlen waren of van die zware knallers.”
Darco rende weg, maar zakte kort daarna in elkaar. “Binnen een minuut belde onze vriend. Darco had het uit angst op een rennen gezet, maar 20 meter verderop stopte hij, begon te trillen en zakte in elkaar.” Chris van Hofwegen sprong in de auto om bij Darco te zijn. “Hij lag op de stoep. Ik zag dat het niet goed ging. Hij hapte naar adem. Ik ben even bij hem gaan liggen. Hij kwispelde met zijn staart, maar zijn ogen stonden slecht.”
Darco werd naar een dierenziekenhuis gebracht, waar nog geprobeerd werd hem te reanimeren, maar tevergeefs.
Grote impact op honden
Volgens onderzoek van de Universiteit Utrecht lijdt bijna 80% van de honden aan angst door vuurwerk. De harde knallen en lichtflitsen veroorzaken paniek, die in veel gevallen blijvend is. “Als dat trauma er eenmaal in zit, krijg je het er heel moeilijk nog uit. Ze kunnen de rest van hun leven met die angst blijven zitten.” Veel honden weigeren wekenlang naar buiten te gaan na de jaarwisseling, en elk jaar opnieuw overlijden honden door vuurwerkstress.
Pleidooi voor een vuurwerkverbod
Just de Wit van de Hondenbescherming benadrukt dat alleen een landelijk vuurwerkverbod uitkomst biedt. “Er waren dit jaar wel losse gemeenten die een verbod instelden, maar van handhaving kwam het niet. Bij een landelijk verbod kun je het niet meer in de winkels kopen en wordt handhaving veel makkelijker.”
De brandbrief werd aangeboden aan de commissie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, samen met schrijfster en ambassadeur Heleen van Royen. Hoewel het huidige kabinet geen verbod overweegt, hoopt de Hondenbescherming op toenemende steun vanuit de Tweede Kamer.
Een oproep tot begrip
In haar bericht op Facebook roept Brenda anderen op om rekening te houden met dieren. “Laat dit een waarschuwing zijn voor als je hond bang is voor vuurwerk. Mensen, heb begrip voor dieren die bang zijn. Kijk wat er kan gebeuren en denk aan uw verantwoordelijkheid aan uw medemens en dier.”
Met emotie neemt ze afscheid van haar hond: “Dag lieve Darco, je was mijn lieve geleidenhond, jij hebt mijn wereld groter gemaakt. Onze allergrootste vriend, overenthousiast, aandoenlijk, aanhankelijk, trouw, sociaal. Kortom: je hebt al onze harten veroverd.”
Met deze brandbrief hoopt de Hondenbescherming dat de tragische dood van Darco leidt tot blijvende veranderingen.
Teken de brandbrief hier als je mee wilt vechten voor een vuurwerkvrij 2025.