Aanbieding

Kater Garfield

Garfield houdt van Lasagna en haat maandagen 

© Shutterstock

Garfield: de luie, brutale maar heel populaire kat!

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

De meest onhebbelijke, luie en egoïstische huiskat ter wereld, en toch een idool. Wij hebben het natuurlijk over kattenboef Garfield.

Al sinds 1978 speelt Garfield de hoofdrol in strips en tekenfilms. Hoe deze humeurige oranje huiskat in een echte rage veranderde, ontdek je hier. 

De belangrijkste feiten in een notendop

  • Garfield is een van de beroemdste katten ter wereld en dat al sinds 1978;
  • Dit idool is nu goed voor ongeveer 17 miljoen sociale media volgers;
  • Het karakter werd bedacht door Jim Davis, die opgroeide met zwerfkatten;
  • Dol op Lasagne.

De kat Garfield: een veelzijdig talent

Garfield verscheen voor het eerst in een stripboek in 1978. De Amerikaanse kranten vielen direct voor deze wat cartooneske kat met de oranje vacht en zwarte accenten. Verzorger Jon noemt hem ofwel een tabby, exotische korthaar kat ofwel een oranje speklapje met een paar strepen.

Maar het bleef niet alleen bij een paar stripboeken. Er kwamen een film en ook verschillende TV- series. "Garfield and His Friends" liep van 1988 tot 1994, terwijl de computergeanimeerde "Garfield Show" te zien was van 2008 tot 2013. De series werden in het Nederlands nagesynchroniseerd, met stemmen van onder andere Johny Kraaijkamp Junior, Han Oldigs en Donna Vrijhof.

 Garfield: een typische Exotische korthaar kat?

In de serie wordt Garfield eigenlijk altijd afgeschilderd als lui en dik. Ergens begrijpelijk, want de Exotische korthaar kat staat bekend als een niet al te actieve kat die het liefst alleen maar willen liggen. Dat komt ook een beetje door de wat norse gezichtsuitdrukking en het zorgeloze karakter. Dit ras kan prima zichzelf vermaken en wachten tot de verzorger tijd heeft. Maar verder lijken exotische korthaar katten in niets op de humeurige, sarcastische Garfield. Ze zijn heel zachtaardig, kalm, vriendelijk en aanhankelijk.

Wat de échte Exotische korthaar wel weer gemeen heeft met het idool, is dat deze het goed kan vinden met honden. Garfield trekt veel op met de hond Odie, hoewel het ook een echte pestkop kan zijn. Maar door de grote, expressieve ogen, volle poten en de snuit lijkt de oranje kater qua uiterlijk juist weer als twee druppels water op de Exotische korthaar, die vaak vergeleken wordt met de Perzische kat.

Garfield’s huisgenoten: Jon & Odie

Garfield woont samen met hond Odie bij Jon. Die mislukt op het werk en scoort ook slecht bij vrouwen. Dat ligt aan zijn buitenissige manier van kleden en onhandige karakter. Verder woont Garfield samen met Odie. Het hondje is heel schattig, heeft een tong die er altijd uithangt, en spreekt bijna nooit. De kat houdt ervan Odie te plagen, te beledigen en streken uit te halen. Eigenlijk was Odie het hondje van een vriend van Jon. Maar die kwam het beestje na een oppaspartij nooit meer ophalen. Daarom adopteerde Jon kleine Odie. In wezen is Garfield dol op de huisgenoten, al past het niet bij dit sarcastische typetje om dat zomaar toe te geven.

Wie is Garfield? 

  • Gek op lasagne. Van deze Italiaanse pastaschotel krijgt Garfield nooit genoeg. Volgens maker Jim Davis kan de kat gemakkelijk 10 porties achter elkaar eten;
  • Garfield haat maandagen, omdat op die dag het weekend eindigt. Dit luie typetje is gek op de weekenden, want dan kan deze zich ontspannen. Het liefst wenst de kater de maandag weg, wat deze in één aflevering probeert;
  • Voor de TV hangen is Garfield’s allergrootste hobby;  Muizen achtervolgen vindt de kater niets. Nou, ja wel om te pesten en verzorger Jon op stang te jagen.
  • Na eten is slapen zijn tweede favoriete hobby;
  • Pestkop Garfield vindt het ook een genot om Nermal te plagen. De zwartgrijze kater is de belangrijkste tegenstander en erg verwend. Garfield probeert altijd Nermal naar Abu Dhabi te sturen.

 Garfield: de typische antiheld

Garfield is enorm populair en heeft zich ontwikkeld tot een typische antiheld. De kater trekt zich van niemand wat aan en doet precies waar deze zin in heeft. Mensen 'moeten' altijd zoveel volgens uitvinder Jim Davis, en voelen zich schuldig als ze te veel eten of slapen. Garfield trekt zich daar niet zoveel van aan. Die eigenzinnigheid maakt de humeurige oranjekater heel aantrekkelijk. Het is niet ongewoon voor dierenliefhebbers om te zoeken naar een kat die op Garfield lijkt. Maar denk niet dat elke oranje kat gemaakt is om Lasagne te eten. Garfield is een uitzondering, waarschijnlijk omdat deze in een pizzeria geboren is.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen