Aanbieding

Kat met een broodje zalm

Katten houden van vis, maar mogen ze ook zalm eten?

© ToskanaINC / Shutterstock

Mag een kat (rauwe) zalm?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Zodra de geur van vis ze tegemoet komt, staat de kat naast je. Maar morgen ze ook zalm?

Zalm is bij ons nog steeds de meest populaire vis om te eten. Het is erg vet, maar vol met de goede Omega-6 en Omega-3 vetzuren die belangrijk zijn voor ons lichaam. Daarom komt zalm ook graag in de meest uiteenlopende variaties en bereidingen op tafel: gerookt, gepekeld, gebakken, gestoomd.

Dat katten uitsluitend vleeseters zijn en de benodigde voedingsstoffen daaruit halen, is bekend. Maar is zalm misschien een goed alternatief voor rund- en lamsvlees? En zo ja: in welke vorm mogen huiskatten de vette vis eten? Wij beantwoorden voor jou de vraag: mogen katten zalm eten?

Zalm voor katten: Is dat goed?

Ja, jouw kat mag zalm eten. Deze vis is precies de juiste eiwitbron en brengt afwisseling in het menu van de huiskat. Maar de vette vis moet niet het volledige voedsel van de kat vormen. Het vet zal anders op den duur aankomen bij je harige vriend. En overgewicht is ook voor katten niet gezond.

Rode kat ruikt aan verse zalm
Zalm is onweerstaanbaar voor katten© Kreminska / Shutterstock

Zalm voor de kat: lekker en supergezond!

Je zou deze vis daarom ook als echt superfood voor katten kunnen beschouwen. Zalm verrijkt het voer van jouw kat dankzij de rijkdom aan Omega-3 vetzuren en vitamines aanzienlijk. Bovendien bevat zalm veel vitamine B12. Dit is een vitamine die het lichaam van de kat niet zelf kan aanmaken. Het is echter zeer belangrijk voor het immuun- en zenuwstelsel, evenals voor het spijsverteringsstelsel van de kat. Vitamine B6 is ook volop aanwezig. Hiervan heeft de kat een verhoogde behoefte. Want vitamine B6 is belangrijk voor de opname van vet en eiwit.

De essentiële vetzuren Omega-3 en Omega-6 zijn niet alleen voor ons mensen belangrijk, maar ook voor onze katten. Naast de positieve invloed op vacht en stofwisseling, hebben de vetzuren ook een positieve invloed op hart, hersenen, ogen en gewrichten. Vooral katten met artrose, huid-, hart- of maag-darmaandoeningen profiteren van de in zalm aanwezige vetzuren.

Maar let op! Zalm is geen geneesmiddel. Bespreek daarom beter met jouw dierenarts de voeding van zalm als er eerdere ziekten bekend zijn.

Allergieën en voorzorgsmaatregelen

Neigt jouw kat tot voedselallergieën, dan moet je haar liever maar een kleine hoeveelheid zalm geven om te proberen, zodat een mogelijke allergische reactie niet te heftig is. Vertelt de kat een allergische reactie zonder dat dit eerder bekend was, dan moet je snel naar de dierenarts om haar te helpen. Met allergieën valt niet te spotten.

Een allergische reactie herken je aan deze symptomen:

  • Jeukende ogen, poten, huid en staart
  • Braken en diarree
  • Niezen tot ademhalingsproblemen

Jonge katten en zalm

Jonge katten mogen nog geen zalm eten. Hun spijsverteringsstelsel kan de vette vis nog niet goed verteren.

Zalm voor de kat: zo voer je de vis goed

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je jouw kat de zalm het beste kunt voeren. Zo, dat het niet alleen verteerbaar is, maar ook smakelijk en gezond is. Het spreekt voor zich dat de vis heel vers moet zijn. Net zoals jij hem zelf ook zou eten. Bovendien moet je alle graten en de harde huid verwijderen voordat je jouw kat iets geeft.

Mag een kat rauwe zalm?

Van het voeren van rauwe zalm wordt bij katten definitief afgeraden. Het risico dat er salmonella of E. coli, dus ziekteverwekkers, in zitten, is te groot. Bovendien bevat rauwe zalm thiaminase. Dit enzym kan een vitamine B1-tekort veroorzaken. Vitamine B1 heeft de kat echter nodig voor de stofwisseling en de hersenen.

Mag een kat gerookte zalm?

Gerookte of gepekelde zalm is voor katten ook geen goed idee. Vooral het zout is hier een echt gevaar voor de kat. Onze katten hebben slechts een zeer kleine hoeveelheid natrium nodig. Nemen ze te veel daarvan op, krijgen ze een levensgevaarlijke zoutvergiftiging.

Mag een kat gekookte zalm?

Het beste geef je jouw kat gekookte zalm. Gewoon in heet water zonder kruiden gekookt. Als de zalm gaar en afgekoeld is, kun je deze ideaal puur voeren of door het gebruikelijke kattenvoer mengen.

Conclusie: Mogen katten zalm eten?

Ja, katten mogen zalm eten. Weliswaar niet in grote hoeveelheden, maar een keer per week kan een portie gekookte zalm erg gezond zijn voor jouw kat. De in zalm aanwezige Omega-3-vetzuren zijn voor jouw kat net zo gezond als voor jezelf.

Als alternatief, als je geen vis wilt bereiden, kun je jouw kat ook gedroogde zalm aanbieden. In de speciaalzaken krijg je dergelijke lekkernijen. Zo breng je afwisseling in het menu en de dagelijkse routine en krijgt de kat een extra portie gezonde vetzuren.

Aangezien katten, als ze niet juist een allergie hebben, absolute visliefhebbers zijn, zal ze je dankbaar zijn als je haar zalm voorschotelt.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen