Korat

Andere namen: Si-Sawat, Maeo Dok-Lao

Korat

De Korat kat, in Thailand "Si-Sawat" (kleur van welvaart) genoemd, fascineert met hun zeer lichtgroene ogen en blauwe vacht met zilveren punten, die volgens Thaise volksovertuigingen geluk moeten brengen en symbool staan ​​voor rijkdom.

Algemene informatie Korat

Hoe oud wordt een Korat? :

10

25

15

20

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

De Korat is een heel oud, natuurlijk kattenras dat afkomstig is uit de gelijknamige regio in het noordoosten van Thailand (Khorat plateau). Deze kat werd voor het eerst genoemd in een dichtbundel over katten genaamd "Tamra Meow", die werd geschreven tussen 1350 en 1767. Daarin worden ze beschreven als katten met zacht haar met blauwe haarwortels en zilveren punten. Bovendien zouden hun ogen net zo stralen als de ochtenddauw op een lotusblad. Pas in 1959 werd de Korat op initiatief van Jean Johnson in de VS geïmporteerd. Hij begon met het fokken van dit ras bij zijn terugkeer uit Bangkok. Deze laatste werd in 1965 in de VS erkend en in 1966 goedgekeurd voor wedstrijden. Sinds 1980 wordt de Korat ook door de FIFe erkend.

Uiterlijke kenmerken Korat

Grootte Korat

Vrouwtjes kat : 25 tot 30 cm

Mannetjes kat : 25 tot 30 cm

Ze bereiken hun volgroeide grootte rond de leeftijd van 3 jaar. 

Gewicht Korat

Vrouwtjes kat : 2 tot 4 kg

Mannetjes kat : 3 tot 5 kg

Vachtkleur Korat

Vachttype

Oogkleur Korat

Groen

Uiterlijke kenmerken Korat

De Korat is een kleine tot middelgrote kat met een compacte bouw in een semi-cobby formaat. Ze zijn erg gespierd, hebben een brede borst en ronde heupen. De poten zijn van gemiddelde lengte en goed geproportioneerd in verhouding tot de rest van het lichaam. De staart is van gemiddelde lengte, breed aan de basis en dun naar de afgeronde punt toe. Het hoofd is hartvormig met sterke kaken en een dominante kin. Hun ronde ogen zijn te groot en duidelijk uit elkaar geplaatst, hun ronde oren zijn groot en breed.

Goed om te weten

Het unieke uiterlijk van hun blauwe vacht met een zilverachtige glans is te danken aan het gebrek van melanine op de uiteinden van hun haar.

Karakter Korat

 • 66%

  Aanhankelijk

  Ze zijn zachtaardig en aanhankelijk. Korat katten vinden het heerlijk om aangehaald te worden en dicht bij mensen te zijn met wie ze samenwonen.  

 • 66%

  Speels

  Deze katten houden zo nu en dan van interactieve spelletjes. 

 • 66%

  Rustig

  De Si-siwat, zoals ze in Thailand worden genoemd, hebben ook rustige fasen nodig waarbij het stil is om hun innerlijke balans te behouden. Ze houden niet van herrie. 

 • 66%

  Intelligent

  Als ze willen, kunnen deze katten leren. 

 • 100%

  Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

  Ze zijn van nature nogal verlegen naar vreemden. Je moet ze de tijd geven om aan mensen te wennen. Na een tijdje zullen ze nieuwkomers accepteren. 

 • 66%

  Onafhankelijk

  De Maeo Dok-Lao, zoals ze in Thailand ook wel worden genoemd, kunnen het erg druk hebben en vinden het leuk om af en toe alleen te zijn en van hun rust te genieten. 

  Gedrag Korat

  • 33%

   Spraakzaam

   Ze zijn niet bijzonder spraakzaam, maar ze kunnen je charmeren met hun subtiele miauw en melodieuze stem. 

  • 66%

   Behoefte aan beweging/ sportief

   Korat katten zijn nieuwsgierig en levendig, en laten hun energie graag de vrije loop tijdens speelsessies. 

  • 66%

   Neiging om weg te lopen

   Deze kleine katten zijn van nature nieuwsgierig en kunnen zich laten meeslepen tijdens een verkenning, maar ze staan eerder bekend als huiskat

  • 66%

   Eetlust

   Deze katten zijn niet hebzuchtig, maar kunnen een grote eetlust ontwikkelen wanneer ze te weinig vermaak ervaren. 

   Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

   Gezelschap

   • 66%

    Kan een Korat samen met katten?

    Als de katten op de juiste manier aan elkaar worden voorgesteld kunnen ze samenleven. 

   • 33%

    Kan een Korat samen met honden?

    Ze houden niet van herrie, dus ook niet van blaffende honden. Als je ze met een hond wil laten samenleven, moet je er goed op letten dat je een kitten adopteert welke goed gesocialiseerd is en ongevoelig zijn voor blaffende honden. Daarnaast moet je ze altijd hoger gelegen schuilplaatsen aanbieden, zodat ze zich kunnen afzonderen. 

   • 33%

    Is de Korat een kindvriendelijke kat?

    Ze kunnen nogal hectisch reageren op plotselinge bewegingen en kunnen gemakkelijk wegrennen. Het is belangrijk om de kinderen te leren voorzichtig te zijn tijdens het spelen en hun rusttijden niet te verstoren.  

   • 66%

    Is een Korat geschikt voor ouderen?

    Ze kunnen het goed vinden met rustige personen die een vaste dagelijkse routine hebben, mits ze voldoende aandacht krijgen. 

    Wat kost een Korat?

    Gemiddeld kost de vrij zeldzame Korat kat tussen de €1300 en €1800. De prijzen variëren afhankelijk van afstamming, leeftijd en geslacht.

    Je moet gemiddeld €30 per maand budgetteren om aan de behoeften van deze kat te voldoen. Dit budget omvat kwaliteitsvoeding en eventuele kosten die worden gemaakt om de kat in goede gezondheid te houden.

    Verzorging

    Het volstaat om ze een keer per week met een washandje af te doen, zodat hun vacht mooi glanst. 

    Haaruitval

    Ze hebben geen ondervacht, en verharen dus zeer weinig. 

    Voeding Korat

    Je moet altijd een hoogwaardig dieet kiezen dat is aangepast aan hun leeftijd, metabolisme en hoeveelheid lichaamsbeweging. 

    Gezondheid Korat

    Hoe oud wordt een Korat?

    De gemiddelde levensverwachting van de Korat ligt hoger dan bij andere katten. Ze worden tussen de 15 en 20 jaar oud. Het is niet ongebruikelijk dat de Korat zo'n 25 jaar oud wordt. 

    Sterk/ bestendig

    Door het ontbreken van een ondervacht zijn ze slecht beschermd tegen de kou en nat weer. 

    Neiging om snel aan te komen

    Wanneer ze niet voldoende beweging krijgen kunnen ze last krijgen van overgewicht. Het gebruik van een interactieve voerbak wordt daarom aangeraden. 

    Veelvoorkomende ziektes

    Sommige Korat katten kunnen ziektes oplopen die je veel ziet bij huiskatten zoals gebitsproblemen. Aangezien ze gevoelig zijn voor de kou en nat weer, wordt geadviseerd ze te vaccineren tegen luchtwegaandoeningen wanneer de dierenarts dit aanbeveelt. 

    • Ze zijn vatbaar voor een erfelijke ziekte welke kan worden gediagnosticeerd door een genetische test: Gangliosidose (2 vormen: GM1- und GM2-Gangliosidose), een ernstige ziekte veroorzaakt door een defect in het B-galactosidase-enzym en wordt gebruikt om pathogene stoffen op te slaan in de hersenen van de getroffen dieren. De eerste symptomen verschijnen rond de leeftijd van 2 tot 4 maanden in de vorm van tremoren, ataxie en vervolgens een afname van de mobiliteit.

    Voortplanting

    Alleen kruisingen tussen Korats zijn toegestaan. 

    Laat een reactie achter over dit ras
    0 reacties
    Verwijderen bevestigd

    Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

    Log in om een reactie te plaatsen