Ragamuffin

Ragamuffin
Volwassen Ragamuffin © Shutterstock

Het karakter van de Ragamuffin is heel anders dan wat de naam je doet geloven! In het Engels verwijst deze term naar een jongere, meestal een kind, die een slechte reputatie heeft en slecht gekleed is. Deze katten hebben niets gemeen met die omschrijving! Ze zijn elegant, zelfs prachtig, en maken indruk met hun grootte en hun nobele uiterlijk. Ze stammen af van de Ragdoll, wat ze zachtaardig en rustig maakt. 

Algemene informatie Ragamuffin

Hoe oud wordt een Ragamuffin? :

7

21

12

16

Karakter :

Aanhankelijk Rustig

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

De Ragamuffin komt uit het zuiden van de VS. Hun geschiedenis is nauw verbonden met die van de Ragdoll. In de jaren zestig begon een Amerikaanse fokker genaamd Ann Baker met het fokken van een nieuw ras, dat ze “Ragdoll” noemde omdat de katten erg aanhankelijk waren. Mevrouw Baker was een vrouw die strikte regels oplegde aan andere fokkers die haar ras wilden blijven fokken.

In 1994 reageerden de andere fokkers op de twijfelachtige fokmethoden van Baker door het professionele contact met haar te verbreken en hun eigen ras te creëren. Ze kruisten Ragdolls met Perzen, Himalayans, Turkse Angora's en katten van gemengde rassen. Op deze manier was het belangrijkste doel om de kalmte en zachtheid van de katten te behouden en werd er minder nadruk gelegd op de overerving van fysieke kenmerken. Ondanks talloze vragen over het ras vanwege hun geschiedenis, wordt de Ragamuffin sinds 2003 erkend door de CFA.

Door de fonetische en semantische overeenkomst kan worden aangenomen dat de naam "Ragamuffin" een knipoog is in de richting van de naam "Ragdolls" van Ann Baker.

Uiterlijke kenmerken Ragamuffin

Grootte Ragamuffin

Vrouwtjes kat : 22 tot 30 cm

Mannetjes kat : 22 tot 30 cm

Het vrouwtje is meestal kleiner dan het mannetje, maar er is geen officiële informatie over de gemiddelde grootte van de mannetjes en vrouwtjes. Ze bereiken hun volgroeide grootte op de leeftijd van 4 jaar.

Gewicht Ragamuffin

Vrouwtjes kat : 4 tot 7 kg

Mannetjes kat : 5 tot 9 kg

Vachtkleur Ragamuffin

Vachttype

Oogkleur Ragamuffin

Blauw
Groen
Geel
Diverse kleuren

Uiterlijke kenmerken Ragamuffin

Net als hun voorouder, de Ragdoll, is de Ragamuffin groot, gespierd en sterk. Ze hebben een vriendelijk uiterlijk door hun brede kop, korte snuit en ronde oren. Het lichaam is rechthoekig van vorm en heeft een borstelige staart. Soms hebben ze manen die perfect passen bij hun elegante uiterlijk.

Goed om te weten

Velen zeggen dat de vacht van de Ragamuffin op dat van een konijn lijkt!

Karakter Ragamuffin

 • 100%

  Aanhankelijk

  Dit ras heeft de reputatie erg aanhankelijk, sociaal en vriendelijk te zijn.

 • 33%

  Speels

  Hun liefde voor spelletjes verschilt van kat tot kat en is tevens afhankelijk van de leeftijd en context. De katten van dit ras staan over het algemeen bekend om hun rustige gedrag. Door elke dag met ze te spelen kunnen ze actiever worden. 

 • 100%

  Rustig

  Het zijn erg rustige katten.

 • 66%

  Intelligent

  De Ragamuffins zijn nieuwsgierig en flexibel. Ze vinden het leuk om deel te nemen aan het dagelijks leven en laten de mensen om hun heen graag lachen.

 • 100%

  Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

  Afhankelijk van hoe deze katten worden gesocialiseerd wanneer ze klein zijn, kunnen ze nieuwsgierig zijn naar nieuwe dingen, maar ook vreemden. 

 • 66%

  Onafhankelijk

  Als aan al hun behoeften wordt voldaan kunnen ze prima periodes alleen zijn.

  Gedrag Ragamuffin

  • 33%

   Spraakzaam

   Sommige katten zullen hun stem vaker gebruiken dan anderen, maar meestal zijn katten van dit ras niet overdreven spraakzaam.

  • 33%

   Behoefte aan beweging/ sportief

   De legendarische kalmte van dit ras wordt vaak geassocieerd met weinig behoefte aan lichaamsbeweging. Echter, wanneer je iedere dag met ze speelt zal dit hun fysieke toestand ten goede komen.

  • 33%

   Neiging om weg te lopen

   Het gedrag varieert van kat tot kat, maar deze katten hebben niet snel de neiging weg te lopen.

  • 33%

   Eetlust

   Ze verbruiken over het algemeen weinig van hun energie, dus het goed om hun eten in een interactieve voerbak te geven. Dit maakt het gemakkelijker om de juiste porties te serveren, en de kat moet actie ondernemen om voedsel te krijgen.

   Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

   Gezelschap

   • 100%

    Kan een Ragamuffin samen met katten?

    Deze katten kunnen samenleven met katten van hetzelfde of een ander ras. Natuurlijk moet je er voor zorgen dat de katten langzaam aan elkaar gewend raken. Voor een harmonieuze relatie tussen beide katten is het belangrijk dat ze beide hun eigen middelen hebben (kattenbak, hogere schuilplekken, voedsel enz).

   • 66%

    Kan een Ragamuffin samen met honden?

    Ze kunnen met elkaar samenleven zo lang de kat maar tal van hoger gelegen schuilplaatsen heeft waar ze zich kunnen terugtrekken. Tevens is het belangrijk om de dieren geleidelijk aan elkaar te laten wennen. Bovendien heeft het soort socialisatie van de kat een grote invloed op de omgang met een hond. 

   • 100%

    Is de Ragamuffin een kindvriendelijke kat?

    Deze katten zijn zachtaardig en overwegend kalm, waardoor ze een perfecte metgezel zijn voor de ontspannen momenten. Sommige energiekere katten spelen met veel enthousiasme spelletjes. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat de kinderen de lichaamstal van de kat begrijpen en er respectvol mee omgaan. Alleen op deze manier kan zich een goede relatie ontvouwen. 

   • 100%

    Is een Ragamuffin geschikt voor ouderen?

    De Ragamuffin is zachtaardig en kalm, en de relatie kan verrijkend zijn voor zowel kat als mens, op voorwaarde dat aan alle behoeftes van de kat wordt voldaan. 

    Wat kost een Ragamuffin?

    Gemiddeld ligt de aanschafprijs van een Ragamuffin tussen de € 700 en € 1100. Deze prijs varieert afhankelijk van de afstamming, het ras, de leeftijd, het geslacht, etc.

    Het maandelijkse budget dat je moet plannen, is gemiddeld €40 per maand om de kat te voorzien van hoogwaardige voeding en om ze in goede gezondheid te houden.

    Verzorging

    Ondanks hun dikke lange vacht hoeven deze katten maar af en toe geborsteld te worden. Sommigen zeggen dat de vacht niet klit. 

    Haaruitval

    Ze verliezen meestal niet bijzonder veel haar buiten de vachtwisseling om. 

    Voeding Ragamuffin

    Deze grote katten hebben een dieet nodig dat bij hun postuur past. Tegelijkertijd is het belangrijk om de porties te beperken om overgewicht te voorkomen. Dit komt met name voor bij inactieve katten. Regelmatige bezoeken aan een dierenarts maken het mogelijk om de voeding aan te passen aan hun leeftijd, gewicht, hoeveelheid beweging en fysieke conditie.

    Gezondheid Ragamuffin

    Hoe oud wordt een Ragamuffin?

    Ze worden gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar oud. 

    Sterk/ bestendig

    Hun lange, dikke en zijdezachte vacht biedt ze relatief goede bescherming tegen temeperatuurschommelingen en extreme weersomstandigheden

    Neiging om snel aan te komen

    Het risico dat de Ragamuffin overgewicht krijgt is groter dan bij andere rassen, vanwege hun rustige karakter. Je kunt dit risico verkleinen door dagelijks met ze te spelen. Tevens kun je de porties eten afmeten en ze voeren in een interactieve voerbak.

    Veelvoorkomende ziektes

    Aangezien het een vrij zeldzaam ras is, zijn er weinig details over hun gezondheid bekend. In ieder geval wordt aangeraden om tweemaal per jaar een dierenarts te bezoeken om de gezondheid van de kat te waarborgen. Anders kunnen ze dezelfde ziektes krijgen zoals bij veel huiskatten, waaronder gebitsproblemen.

    Voortplanting

    Aangezien dit ras niet door veel dierenverenigingen wordt erkend, is er nog steeds geen duidelijkheid over de voortplantingsregels. De CFA staat een kruising met de Selkirk Rex Longhair met gladde vacht toe, op voorwaarde dat de kittens geboren worden op of voor 31 juli 2030. 

    Laat een reactie achter over dit ras
    0 reacties
    Verwijderen bevestigd

    Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

    Log in om een reactie te plaatsen