Aanbieding

Met hond op bootje in Nederland

Er zijn genoeg mogelijkheden voor een vakantie met je hond in Nederland!

© Giannis Papanikos | Shutterstock

Tips voor een geweldige vakantie met de hond in Nederland

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Of je nu houdt van relaxen, een sportieve uitdaging of op zoek bent naar avontuur: Er zijn genoeg mogelijkheden voor een vakantie met je hond in Nederland!

Met de hond op strandvakantie in ons eigen land

Wil je lekker met je hond kunnen chillen op het strand? Keuze genoeg! Wij tippen wat dat betreft vooral de Waddeneilanden. Jij en je hond gaan het er zeker fantastisch vinden. Onbeperkt rennen, dollen, wandelen en zwemmen, want op bijna alle stranden mogen honden het hele jaar door loslopen. Alleen op Texel moeten honden tussen de laatste week van juni en de eerste week van september worden aangelijnd. Daarnaast hebben nog vele andere tips, lees snel verder voor meer informatie.

Op bijna alle Waddeneilanden mogen honden het hele jaar door loslopen op het strand.

Lees verder voor de belangrijkste weetjes per eiland:

Reis naar Texel met je hond

Tussen de laatste week van Juni en de eerste week van September, moeten honden op de bewaakte strandgedeeltes worden aangelijnd. De overige maanden mogen ze loslopen. In de twee bosgebieden ‘Krimbos’ en ‘De Dennen’ mogen honden trouwens het hele jaar door loslopen.

Als jullie er toch zijn: sla het prachtige natuurgebied ‘De Slufter’ niet over. Heel leuk, voor de afwisseling, is het dorp ‘Oudeschild’, het enige dorp dat direct aan het strand ligt. Hier ligt onder andere het museum "Kaap Skil" met een openluchtmuseum, een terras en museumcafé waar je kameraadje (aangelijnd) mee naar toe mag. Ook leuk is de Waal, het kleinste dorpje van Texel, De Waal. In Texel zijn vele accomodaties beschikbaar waar je met je hond terecht kan.

Labradoodle in de duinen | Joca de Jong | Shutterstock

Naar Vlieland met je hond

Pluspunt: honden mogen los in de vele bosgebieden en op het strand. Het gehele jaar door. Strand, duin, zee, bos, polder en de waddendijk: natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Er zijn wel plekken op Vlieland waar honden wel aan de lijn moeten blijven. Maar dat staat dan altijd aangegeven. Je kan gemakkelijk de veerboot nemen met je auto, honden mogen hier gratis mee.

Naar Ameland met je hond

Ameland is heel gevarieerd: 4 dorpjes met een beschermd dorpsgezicht, twee prachtige natuurgebieden, bos en duin, moeras en heide en talloze plantensoorten. Een prachtig leefgebied voor meer dan 50 vogelsoorten en reeën. In de dorpen en bossen hou je jij kameraadje aan de lijn. Op het strand, met uitzondering van de bewaakte badstranden, kunnen honden het hele jaar door loslopen. Heb je een waterrat als hond, geen probleem hij kan hier bijna overal zwemmen in de zee. Je kan gemakkelijk de veerboot nemen met je auto, honden mogen hier gratis mee.

Naar Schiermonnikoog met je hond

Schiermonnikoog heeft brede stranden, prachtige naad- en loofbossen, uitgestrekte duinen en indrukwekkende kwelders en fantastische keuze voor jouw reis met je hond! Bijna overal, zowel in de bosgebieden als op de stranden, mag je kameraad het hele jaar door loslopen. Het is de bedoeling dat je hond binnen de bebouwde kom en in het Nationale Park aangelijnd houdt. Je kan gemakkelijk de veerboot nemen met je auto, honden mogen hier gratis mee.

Met een Chihuahua fietsen in Schiermonnikoog | OlenaPalaguta | Shutterstock

Naar Terschelling met je hond

Nog zo een natuurparadijs: Terschelling. Wist je dat dit eiland voor 80 procent uit natuur bestaat? Je hond mag los op het strand en in het bos, mits deze goed getraind is en reageert op appel. Heb je een waterrat als hond, geen probleem hij kan hier bijna overal zwemmen in de zee. Je kan gemakkelijk de veerboot nemen met je auto, honden mogen hier gratis mee.

Met de hond naar Amsterdam

Stadsmensen nemen hun hond waarschijnlijk graag mee op een stedentripje of een weekendje weg naar de hoofdstad. Bezoek aan de hoofdstad gepland? Ook hier vind je ruim aanbod van hotels en accomodaties waar je met je hond terecht kan.

Parken in Amsterdam

Wist je dat er volop wandelmogelijkheden zijn voor je hond? Vlak bij de Westergasfabriek vind je het leuke en verassende Westerpark. Ook rondom de Sloterplas kan je mooie wandelingen maken met de hond. Of anders het internationaal bekende Vondelpark. Ook in dit park, midden in de hoofdstad, mogen honden het hele jaar door loslopen. Iets verder weg, richting Amstelveen vind je het heel mooie en afwisselende Amsterdamse Bos.

Het Vondelpark in hartje Amsterdam is een geweldige plek voor honden en hun verzorgers. Bijna overal mogen honden gedurende het hele jaar loslopen.

Bezoek de Veluwe met je hond

Ook de Veluwe staat steevast ergens in de top 10 van de meest populaire vakantiebestemmingen in Nederland. Ben je van plan je hond mee naar dit prachtige beschermde natuurgebied? Goed idee! Je kan hier ook makkelijk heen voor een weekendje of een dagtrip.

In de Veluwe met de hond | R. de Bruijn_Photography | Shutterstock

Het is zo mooi om de hond op de Veluwe te wandelen. Hier krijgen edelherten en wilde zwijnen ruimte. En je vind hier ook indrukwekkend dikke bossen, mooie heidevelden en zandverstuivingen. Om de natuur te beschermen moet je viervoeter op veel plekken aangelijnd blijven. Let op de borden die Staatsbosbeheer en/of Natuurmonumenten hebben geplaatst. Maar wist je dat de Veluwe ook maar liefst elf hondenlosloopbieden telt? Het is trouwens niet de bedoeling dat honden hier alles doen wat zij willen. Achter dieren aangaan of dingen vernielen is natuurlijk uit den boze, dus geldt ook hier dat je kameraad geleerd moet hebben terug te komen als deze geroepen wordt.

Tevens zijn er vele vakantiehuizen en vakantieparken in de Veluwe, zodat je zelfs meerdere dagen kan blijven!

Mooie hondenlosloopgebieden op de Veluwe 

  • Hondenlosloopgebied Harskamp: Dit gebied is 17ha groot en omheind, wat voor sommige honden ideaal is. Langere wandelingen maken kan ook, maar dan buiten het hondenlosloop gebied (waar je kameraad dus aangelijnd blijft).
  • Hondenlosloopgebied Het Leesten: Het Leesten hondenbos, is 10ha en ook omheind. Het bevindt zich in Ugchelen, op de Ugchelse Berg op de Veluwe, in de buurt van Apeldoorn.
  • Hondenlosloopgebied Rozendaalse Veld: Het Rozendaalse Veld (bij Arnhem) is een natuurgebied dat bestaat uit zandvlakten, hei en bos.
  • Hondenlosloopgebied Speulderbos- en Sprielderbos (Putterbos): Dit bos, het oudste bos van Nederland, ligt vlakbij Putten.
  • Hondenlosloopgebied Kootwijkerduin: Maar liefst 56 Ha groot en niet omrasterd. Het navigatieadres is de Veluwe Parkeerplaats Nieuw Milligenseweg in Kootwijk.
  • Hondenlosloopgebied het Zwolse bos en het Heerderstrand: Een maar liefst 500ha groot gebied in Heerde, onder Zwolle. Als de hond op de paden blijft en op afroep reageert mag deze het hele jaar door vrij rondlopen. In dit bos wonen namelijk vrij veel dieren.

Met de hond op vakantie naar de provincie Limburg

Limburg is een andere super populaire Nederlandse vakantiebestemming voor mensen met honden. Je vindt in dit gebied tal van leuke plekken voor een heel fijne vakantie met je viervoeter. Naast de talloze mooie wandelgebieden- naast de vele hondenlosloopgebieden is je hond is bijna overal aangelijnd welkom- valt er voor jou en je hond genoeg te doen.

Heel bijzonder is het Oda cultuurpark in Venray. Hier staan 50 sculpturen van hedendaagse kunstenaars. Een indrukwekkend aanbod aan beeldende kunst in een prachtige natuuromgeving.

Een stedentrip met de hond naar Maastricht is een aanrader. Op de boottochten van Rederij Stiphout én Maasboot zijn honden – aangelijnd- welkom.

In Noord Limburg vind je de rustige, ruim opgezette kasteeltuinen in Arcen, vlakbij Venlo. De tuinen zijn gevarieerd ingericht. Je komt er fonteinen tegen, en watervallen maar ook prachtige bomen, planten en bloemen. 

Landal vakantiepark

Landal Greenparks hebben in veel vakantieparken speciaal voor honden(h)ouders bungalows beschikbaar, zo hebben sommige bungalows een omliggende tuin en speciale faciliteiten voor jouw viervoeter. Ze hebben tevens vakantieparken in andere landen, zoals Duitsland, België en Oostenrijk. Je kan meer informatie vinden op hun website hierover. Zeker een aanrader vinden wij!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen