Aanbieding

Zwarte kat met open mond

De legende van Jólakötturinn: de boze kerstkat!

© Shutterstock

Wie is Jólakötturinn, de zwarte kerstkat uit IJsland?

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Ze is gebocheld, reusachtig, mottig, haar haar steekt als naalden en ze eet het liefst kinderen. De IJslandse kerstkat wordt door veel kinderen gevreesd.

'S Lands wijs, 's lands eer. Terwijl Nederlanders met het hele gezin de kerstboom optuigen, liggen IJslandse kinderen wakker van Jólakötturinn de kerstkat. In IJsland worden de kersttradities nog steeds in ere gehouden. Kerstmis begint vier weken voor de 24e en eindigt dertien dagen erna op 6 januari. 

De kerstkat Jolakötturinn

De gemene kerstkat Jólakötturinn hoort bij een trollenheks genaamd Grýla . Ze bedreigt stoute kinderen omdat ze ze graag opeet. Grýla's zonen zijn de Jólasveinar , de dertien IJslandse kerstmannen, dwergen die oorspronkelijk geen cadeautjes brachten maar stalen of grapjes uithaalden.

Island Weihnachtskatze

Een beeld van Jólakötturinn in de IJslandse hoofdstad Reykjavik

Jólakötturinn is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.. De kat is zo groot als de hoogste huizen, sluipt op kerstnacht rond en kijkt door het raam om te zien welke cadeautjes de kinderen hebben gekregen. Als ze nieuwe kleren hebben gekregen, dan zoekt de grote kat verder. Maar als het kind geen nieuwe kleren en vooral geen nieuw paar sokken heeft gekregen, dan peuzelt Jólakötturinn, oftewel de Yule Cat, het kind als diner op.. 

Maar waarom moet het kind een nieuw paar sokken krijgen om dit verschrikkelijke lot te ontlopen?

Kerstkat 

Het verhaal van de Jólakötturinn kat stamt uit de 19e eeuw en werd geschreven om kinderen te simuleren hard te werken en zich goed te gedragen. Volgens de IJslandse traditie kreeg iemand die klaar was met zijn karweitjes voor Kerstmis, nieuwe kleren als beloning. Nieuwe kleren waren dus een teken dat die persoon hard gewerkt had. Luie kinderen die hun werk niet afkregen, werden gestraft en moesten het van de monsterlijke kat Jólakötturinn zien te winnen. 

Het verhaal van de Jólakötturinn is daarom te zien als als een aansporing om hard te werken en de winter op tijd voor te bereiden.

Gleðileg jól! Oftewel: vrolijk kerstfeest!

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen