Aanbieding

Een bully XL hond

Zal de Bully XL verboden worden in Nederland?

© Instagram @americanbully

Fok- en houdverbod ook in Nederland? 'In deze wereld is er geen plek voor agressieve hond'

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Een groeiend aantal bijtincidenten, met ernstige gevolgen voor zowel kinderen als volwassenen, heeft geleid tot een oproep voor een fok- en houdverbod.

Aantal Bijtincidenten Neemt Toe

DEN HAAG - Een groeiend aantal bijtincidenten, met ernstige gevolgen voor zowel kinderen als volwassenen, heeft geleid tot een oproep voor een fok- en houdverbod voor agressieve hoogrisicohonden.

VVD-Kamerlid Erik Haverkort Rijdt het Voorstel

VVD-Kamerlid Erik Haverkort roept minister Piet Adema (LNV) op om een voorstel voor zo'n verbod op tafel te leggen, en hij krijgt steun van andere regeringspartijen.

Impact van Bijtincidenten op de Samenleving

"Het gaat onvoorstelbaar vaak mis," stelt Haverkort, die aangeeft dat volgens oudere schattingen jaarlijks ongeveer 150.000 mensen slachtoffer worden van hondenbeten, waarvan in 30.000 gevallen sprake zou zijn van ernstig letsel. "Agressieve hoogrisicohonden horen gewoon niet thuis in een wereld waar kinderen buitenspelen," benadrukt de liberale politicus.

Kenmerken voor Verbod

Hoewel een eerdere poging om agressieve honden op basis van ras te verbieden faalde, denkt de VVD dat het nu wel mogelijk is om viervoeters te verbieden op basis van gevaarlijke karakteristieken, zoals brede kaken die bij een beet als een klem dichtslaan. Dit is een van de voorstellen in het vierpuntenplan van de VVD.

Plastisch Chirurg Nick Brinkman Steunt het Verbod

Plastisch chirurg Nick Brinkman juicht het voorstel toe om tot een houd- en fokverbod te komen. Tijdens zijn werk voor het Haga-ziekenhuis in Den Haag en het LUMC in Leiden komt hij wekelijks hartverscheurende verwondingen tegen.

Internationale Vergelijking

Ook andere landen, waaronder Denemarken, Portugal en Ierland, hebben stappen ondernomen tegen honden met bijtgevaarlijke kenmerken.

Politieke Steun voor het Voorstel

Coalitiepartijen D66, CDA en CU steunen het VVD-initiatief.

D66 en Dierenwelzijn

D66 komt op Dierendag met een eigen dierennota om dierwelzijn te verbeteren, zowel in de veehouderij als onder huisdieren.

Voorzichtigheid bij Definitie van Agressieve Kenmerken

De ChristenUnie noemt het VVD-voorstel 'sympathiek' en 'een dappere poging'.

Centrale Registratie van Bijtincidenten

Tot slot wordt voorgesteld om een centrale landelijke registratie van bijtincidenten in te voeren om een beter overzicht te krijgen.

De Amerikaanse bully XL staat bekend als geen schoothondje, vooral volgens de Britse politie. Deze 'superpitbull' heeft in de afgelopen tijd zoveel mensen aangevallen dat de Britse premier Rishi Sunak heeft besloten om de hondensoort te verbieden.

Toename van Incidenten met de Amerikaanse bully XL

De Britse politie heeft ervaring met gevaarlijke honden en meldt een toename van incidenten met de Amerikaanse bully XL, die sinds 2014 aan populariteit wint.

Premier Rishi Sunak's Besluit

De Britse regering heeft aangekondigd dat de bestaande bully's niet zullen worden geëuthanaseerd, maar hun eigenaren worden verplicht de dieren op straat te muilkorven.

Opvoeding van de Honden

Liefhebbers van de Amerikaanse bully betreuren het verbod en wijzen vooral op de opvoeding van de honden als cruciaal.

 

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen

reactie

  • Ik ben zelf eigenaar van een amerikaanse bully, ik heb hem gered van mensen die hem mishandelde op meerdere vlakken, slaan schoppen en door ander klein hondje laten bijten, en wanneer hij voor zichzelf op kwam nog meer klappen en schoppen. tot het punt waar hij niet meer te handelen was en hij 23 uur in de bench zat. nu ben ik hem aan het trainen voor mensen is hij een lieverd geworden hij houdt van aandacht alleen met andere honden gaat het nog niet, er zit wel verbetering in ik kan steeds dichter bij andere honden komen voordat hij in zijn verdediging mode gaat staan. ik heb hem nu 1 maandje en zou nou al niet meer zonder hem kunnen. mijn motto is "Ban bad owners not the breed". het ligt niet aan de hond als je ziet hoe hij nu is en hoe hij was toen ik hem net in me huis nam zie je meteen dat het niet aan de honden ligt maar aan de eigenaar.

    kort om het is een schat maar hij heeft veel training nodig, om een hond te verbieden door de fouten van een mens is echt de omgedraaide wereld.
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

1 reactie op 1