Aanbieding

Kat met een komkommer

Kat versus Komkommer: waarom zijn ze er zo bang voor?

© tugol | Shutterstock

Waarom zijn katten bang voor komkommers?

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Bijgewerkt op

Katten en komkommers zijn geen match. Het internet staat VOL met video's van katten die schrikken bij het zien van deze groente. Maar waarom die reactie?

Heb je dat filmpje gezien van die kat die zo ongeveer een flikflak maakt bij het zien van een komkommer? Dit soort filmpjes scoren altijd op sociale media, waar ook ter wereld. Grappig, dat sowieso, maar waarom reageren katten zo heftig op een stukje groente?

Of je ervan houdt of niet, voor jou is komkommer niets anders dan een ingrediënt voor in de salade. Maar katten kunnen bij het zien van een komkommer behoorlijk van slag raken. Wat maakt het populairste huisdier van Nederland zo bang voor komkommers?

Zijn katten echt zo bang voor komkommers?

Het antwoord is: ja, daar lijkt het wel op.

Over hoe dat komt zijn de meningen verdeeld. Wel vermoeden de meesten kattendeskundigen dat katten niet zozeer bang zijn voor de komkommer op zich, maar meer voor het onverwachte, het onvoorspelbare.

Denken katten dat komkommers slangen zijn?

Andere specialisten op het gebied van dierengedrag denken dat katten ingesteld zijn om slangen te vermijden. Plotseling zo een lang, slank groen voorwerp naast zich zou een soort impulsreactie kunnen oproepen.

Gediplomeerd dierengedragsdeskundige Jill Goldman zei tegen het wetenschappelijk tijdschrift National Geographic dat als de natuurlijke schrikreactie van katten wordt geactiveerd, deze vanuit een reflex maken dat zij weg om de situatie vervolgens vanaf een afstandje weer te beoordelen. 

Daarbij, als een kat iets ziet "glibberen" over de vloer, zullen ze hoog in de lucht springen om te voorkomen dat zij gebeten worden.

Katten vs komkommers: wat raden deskundigen aan?

Hoewel de video's van katten best grappig zijn, adviseren kattengedragsdeskundigen om op te houden met dit soort practical jokes. Het zou kunnen leiden tot verlies van het vertrouwen en de relatie tussen de verzorger en hun kat kunnen beschadigen. Ook is het denkbaar dat een kat zich verwond, iets breekt of langdurige stress ontwikkelt. Allemaal dingen die je als verzorger liever niet op je geweten wil hebben!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Veelgestelde vragen

Waarom zijn katten bang voor bananen?

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen