Somali

Somali
Volwassen Somali © Shutterstock

De Somali is een Abessijnse kat met een lange vacht. Deze twee rassen hebben allerlei dingen gemeen - het enige verschil zit in de lengte van hun vacht. De kleur en de pluizige structuur van de vacht van deze kat doen denken aan herten en vossen. Dit kattenras wordt ook gekenmerkt door hun vrij levendige temperament!

Algemene informatie Somali

Hoe oud wordt een Somali? :

8

20

13

15

Karakter :

Aanhankelijk Speels Intelligent

Vachttype :

Naakt Kort Lang

Herkomst en geschiedenis

Er zijn twee theorieën over de oorsprong van dit ras. Het kan zijn dat ze afkomstig zijn van een genmutatie. In dit geval zouden er toevallig langharige kittens in de nesten van de Abessijnse katten zijn geweest. De andere theorie is dat fokkers na de Tweede Wereldoorlog, toen er nog maar twaalf Abessijnse katten in Engeland waren, ongebruikelijke kruisingen toestonden. Een langharig ras als de Perzische kat (die op dat moment geen platte snuit had) zou verantwoordelijk kunnen zijn voor het verschijnen van de "langhaarigen" bij de langharige Abessijnse katten. Naar verluidt werden de langharige soorten in het begin niet gebruikt voor het verdere fokken, maar aangezien het gen recessief is, kon het een paar jaar later weer verschijnen. In de jaren vijftig wijdden enkele Amerikaanse fokkers zich aan deze kleine "valse Abessijnse kittens", waardeerden ze en creëerden een nieuw ras. Verwijzend naar het land met dezelfde naam, dat grenst aan Ethiopië, dat vroeger Abessinië heette, noemden ze het nieuwe ras Somali. Tegenwoordig is dit ras over de hele wereld erg populair.

Uiterlijke kenmerken Somali

  Grootte Somali

  Vrouwtjes kat : 30 tot 35 cm

  Mannetjes kat : 30 tot 35 cm

  Deze katten bereiken relatief laat hun volwassen grootte, namelijk tussen de anderhalf en twee jaar oud. 

  Gewicht Somali

  Vrouwtjes kat : 3 tot 4 kg

  Mannetjes kat : 4 tot 5 kg

  Vachtkleur Somali

  Vachttype

  Oogkleur Somali

  Groen
  Geel
  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Somali

  Het hoofd van deze kat ziet er majestueus uit. Het heeft de vorm van een afgeronde driehoek en is omgeven door een lichte haarrand. Hun intelligentie straalt in hun grote, amandelvormige ogen. Hun grote, bekervormige oren staan ​​vrij ver naar achteren op de schedel en geven de kat de expressie van constante aandacht mee. Deze kat is middelgroot, het lichaam is gespierd maar klein. Ze zien er zwaarder uit dan ze in werkelijkheid zijn, dat komt doordat de vacht zowel op de flanken als op de achterpoten langer is. De Somalische katten lijken altijd op hun tenen te lopen en tegelijkertijd altijd bereid te zijn om te springen. Hun pluimvormige staart maakt het uiterlijk van deze elegante en nobele kat compleet.

  Goed om te weten

  Door de verschillende verdeling van de pigmenten over het haar is elke laag anders zacht.

  Karakter Somali

  • 100%

   Aanhankelijk

   Natuurlijk heeft iedere kat een eigen karakter, maar in de regel vind deze kat het heerlijk geaaid te worden. Als je eenmaal hun vertrouwen hebt gewonnen kunnen ze soms te aanhankelijk zijn.

  • 100%

   Speels

   Ze blijven hun hele leven extreem speels. Ze hebben uitdagende en afwisselende spelletjes nodig om zich volledig te ontwikkelen. 

  • 33%

   Rustig

   Deze katten zijn alles behalve rustig. Daarvoor spelen ze veel te graag. 

  • 100%

   Intelligent

   De Somalische katten zijn erg nieuwsgierig en geïnteresseerd in alles wat er in hun omgeving gebeurt. Ze willen niets missen.

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ze hebben vaak de tijd nodig om aan vreemden te wennen. De beste manier om hun vertrouwen te winnen is door met ze te spelen. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Deze katten zijn redelijk onafhankelijk, maar staan in werkelijkheid dicht bij hun adoptiegezin. 

   Gedrag Somali

   • 66%

    Spraakzaam

    De stem van deze katten is delicaat en melodieus en klinkt meestal vrij aangenaam, hoewel ze soms erg spraakzaam kunnen zijn. 

   • 100%

    Behoefte aan beweging/ sportief

    Ook al zien ze er misschien niet zo uit, het zijn zeer actieve katten die iedere dag moeten spelen.

   • 66%

    Neiging om weg te lopen

    Hun nieuwsgierigheid zorgt er soms voor dat ze weglopen, maar ze blijven trouw aan hun adoptiegezin.

   • 100%

    Eetlust

    Deze speelse katten kunnen soms hongerig worden. Interactieve voerbakken werken het beste om aan twee van hun belangrijkste behoeftes te voldoen. 

    Vind je alle rassen leuk en weet je niet welke je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Gezelschap

    • 66%

     Kan een Somali samen met katten?

     Wanneer ze op de juiste manier aan elkaar worden voorgesteld, kunnen ze een andere kat leuk vinden of op zijn minst tolereren. Ze hebben niet per se een andere kat nodig in huis. 

    • 100%

     Kan een Somali samen met honden?

     De Somalische katten kunnen een goede band opbouwen met honden, mits ze op een goede manier aan elkaar worden voorgesteld. Wanneer de kat zich er niet prettig bij voelt is het belangrijk om ze met respect te behandelen en ze voldoende schuilplekken te bieden waardoor ze op afstand kunnen blijven wanneer ze in dezelfde kamer zijn.

    • 66%

     Is de Somali een kindvriendelijke kat?

     Een actief gezin met kinderen is zeer geschikt voor deze katten, omdat de karakters vaak goed samen gaan. 

    • 33%

     Is een Somali geschikt voor ouderen?

     Net als hun kortharige soortgenoot zijn deze katten iets te turbulent voor ouderen. 

     Wat kost een Somali?

     Gemiddeld ligt de aanschafprijs van de Somali tussen € 650 en €950 afhankelijk van afstamming, leeftijd, afkomst, geslacht etc.

     Het maandelijkse budget dat je moet plannen is gemiddeld €30 per maand om aan hun behoeften te voldoen, een kwalitatief hoogstaand dieet te geven en ze in goede gezondheid te houden.

     Verzorging

     Deze katten moeten bijna dagelijks geborsteld worden, vooral bij de nek en staart. Toch is hun wollige vacht vrij gemakkelijk te verzorgen. 

     Haaruitval

     Ze verliezen niet veel haar. Dit geldt met name wanneer ze voer van hoge kwaliteit krijgen. 

     Voeding Somali

     Deze katten hebben iets meer calorieën nodig dan andere katten omdat ze over het algemeen wat actiever zijn. Aan de andere kant moet je ze niet te veel eten geven om overgewicht te voorkomen. 

     Gezondheid Somali

     Hoe oud wordt een Somali?

     Ze worden gemiddeld 13 tot 15 jaar oud. 

     Sterk/ bestendig

     Het zijn meestal robuuste katten. 

     Neiging om snel aan te komen

     Zorg dat de Somali voldoende beweging krijgt om overgewicht te voorkomen. 

     Veelvoorkomende ziektes

     Meestal is deze kat gezond. Ze kunnen echter de ziektes krijgen die bij alle katten kunnen voorkomen. Parodontitis (ontsteking van het tandvlees en tandsteen) komt relatief vaak voor bij dit ras. Daarom worden voor hen preventieve maatregelen en veterinaire behandelingen van de tanden aanbevolen. Ze kunnen natuurlijk dezelfde genetische ziektes krijgen als hun soortgenoten, namelijk:

     • Pyruvaatkinasedeficiëntie, wat leidt tot bloedarmoede (genetische tests kunnen worden uitgevoerd)
     • Progressieve retinale atrofie, die leidt tot blindheid (genetische tests zijn mogelijk)
     • Amyloïdose, wat leidt tot ongeneeslijke nierinsufficiëntie, omdat zetmeelachtige stoffen in het organisme worden afgezet. (Tot dusver is hier geen genetische test voor, maar dankzij de voorzichtigheid en waakzaamheid van fokkers komt de ziekte minder vaak voor)

     Voortplanting

     De Somali kan worden gekruist met de Abessijnse kat omdat deze daarvan afstamt. De kittens die het resultaat zijn van dergelijke kruisingen kunnen langharig zijn en worden in dit geval herkend als Somalische katten. Ze kunnen ook kortharig zijn en worden dan beschouwd als Abessijnse katten die drager zijn van het "langhaar-gen".

     Laat een reactie achter over dit ras
     0 reacties
     Verwijderen bevestigd

     Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

     Log in om een reactie te plaatsen