Aanbieding

Shiba hond in dierentuin
© Instagram @kibidango.shiba

Mogen honden mee naar de dierentuin?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

De zomer is aangebroken en je wilt een hoop leuke dingen doen in Nederland. Dan rijst de vraag, mag een hond mee naar de dierentuin?

Mogen honden mee naar een dierentuin of dierenpark in Nederland?

Veel hondenliefhebbers vragen zich af of ze hun trouwe viervoeter kunnen meenemen naar een dierentuin in Nederland. Het antwoord hangt af van het specifieke park en het geldende beleid. Hieronder lees je alles wat je moet weten over het meenemen van honden naar dierentuinen en de voorzieningen die sommige parken bieden en of je de hond eventueel aangelijnd mag meenemen?

Beleid en regels

Algemene regels: Over het algemeen staan dierentuinen en dierenparken in Nederland geen huisdieren toe. Dit beleid is vaak ingesteld om de rust en veiligheid van de dieren in het park te waarborgen, evenals de hygiëne en het comfort van de bezoekers.

Uitzonderingen: Er zijn echter enkele uitzonderingen. Sommige kinderboerderijen die deel uitmaken van grotere parken, zoals Ouwehands Dierenpark in Rhenen en Dierenpark Amersfoort, staan wel honden toe. Dit geldt vaak onder specifieke voorwaarden, zoals het aanlijnen van de hond en het naleven van parkregels.

Naar welke dierentuinen mag je hond mee naar binnen?

  • Dierenpark Amersfoort: Hier zijn honden toegestaan, mits ze aangelijnd zijn. Let er wel op dat je de uitwerpselen van je hond zelf moet opruimen.
  • Ouwehands Dierenpark (Rhenen): Honden zijn gedeeltelijk toegestaan. Ze mogen echter niet mee in bepaalde delen van het park, zoals de theatertent en kinderboerderij. Voor de hond betaal je een extra toegangsprijs van €5,-.
  • Aqua Zoo Leerdam: Honden zijn hier toegestaan, maar moeten wel aangelijnd blijven.

Dierentuin met je hond

Als je jouw hond wilt meenemen naar een andere dierentuin dan hierboven, is het verstandig om vooraf de website van het park te raadplegen om te zien of de regels wellicht zijn aangepast. Op de website vind je informatie over de toegankelijkheid voor huisdieren en eventuele voorzieningen zoals aparte uitlaatplekken of wandelpaden.

Hulphonden

Speciale gevallen: Hulphonden zijn doorgaans wel welkom in dierentuinen, mits zij de juiste identificatie hebben en aangelijnd blijven. Deze honden zijn essentieel voor hun baasjes en hebben speciale rechten die hen toegang verlenen tot openbare ruimtes, inclusief dierentuinen.

Veelgestelde vragen / gerelateerde vragen

Mag ik mijn hond meenemen naar de dierentuin? In de meeste dierentuinen zijn huisdieren niet toegestaan, tenzij het om hulphonden gaat. Voor een ontspannen dagje uit met je hond is het raadzaam om een park te kiezen dat huisdieren toelaat.

Wat zijn de regels voor honden in het park? Als een park honden toestaat, gelden meestal strikte regels zoals het kort aanlijnen van de hond, het opruimen van eventuele ontlasting en het respecteren van de rust van andere parkbezoekers.

Voorzieningen en faciliteiten

Speciale voorzieningen: Parken die honden toelaten, bieden vaak extra voorzieningen zoals hondenbarren met vers water, speciale wandelpaden en soms zelfs gratis hondenschepjes en koekjes. Deze faciliteiten maken het gemakkelijker en aangenamer om met je hond een dagje uit te gaan.

Conclusie

Hoewel de meeste dierentuinen en dierenparken geen huisdieren toelaten, zijn er enkele uitzonderingen voor specifieke parken en situaties, zoals hulphonden. Voor een dagje uit met je hond is het belangrijk om vooraf de regels en voorwaarden van het park te controleren om verrassingen te voorkomen.

Met de juiste planning en informatie kun je samen met je trouwe viervoeter genieten van een leuk dagje in de natuurlijke omgeving van een dierentuin of dierenpark!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen