Whippet

Andere namen: English Whippet, Snap Dog

#43

Wamiz's top rassen

Whippet
Whippet © Shutterstock

De Whippet is een middelgrote, aanhankelijke windhond met een korte vacht. Leer deze discrete, gevoelige hond goed begrijpen om naadloos met de Whippet te kunnen communiceren. Respect en goede wil zijn essentieel bij het samenwerken met deze hond. Als de Whippet volledig gewend is, zal de hond een uitzonderlijke levensgezel zijn. De windhond is actief en pas het best bij verzorgers die regelmatig met de hond wandelen. 

Algemene informatie Whippet

Hoe oud wordt een Whippet? :

7

20

12

15

Grootte Whippet :

Herkomst en geschiedenis

In 1900 werd  de Whippet officieel door de UK Kennel Club erkend. De eerste honden werden in de 17e eeuw geboren. Waarschijnlijk is dit ras een kruising tussen een Fox Terrier en Bull Terriër, en (volgens sommige andere bronnen) de Italiaanse windhond. De Whippet dankt de naam naar verluidt aan de oud-Engelse uitdrukkingen ‘whip up’ of ‘whip it’, wat ‘snel als licht’ betekent. Deze uitdrukkingen zouden door Engelse mijnwerkers worden gebruikt als bevelen, bedoeld om de honden aan te moedigen om op hazen te jagen.

FCI groep

FCI groep

Groep 10 - Windhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Whippet

  Grootte Whippet

  Teef : 44 tot 47 cm

  Reu : 47 tot 51 cm

  Gewicht Whippet

  Teef : 9 tot 16 kg

  Reu : 9 tot 16 kg

  Vachtkleur Whippet

  Vachttype

  Oogkleur Whippet

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Whippet

  De Whippet heeft een krachtige gespierde bouw, die de hond elegant en gracieus maakt. Het hoofd is lang, mager en heeft een vrij grote afstand tussen beide ogen. De ogen zijn glanzend en erg levendig. De oren zijn klein, fijn van structuur en roosvormig. De ledematen zijn lang, mager en gespierd. De staart is lang, dun en wordt in beweging licht gekruld gedragen.

  Goed om te weten

  Vroeger had de Whippet de bijnaam ‘snap dog’, wat heel goed past bij de altijd actieve Whippet-pup.

  Karakter Whippet

  • 66%

   Aanhankelijk

   Dit Engelse ras is erg aanhankelijk zodra de deze je vertrouwt. Tot die tijd kan de Whippet wat afstandelijk zijn. De hond is erg aanhankelijk naar de verzorgers toe, maar kan zich net zo goed terugtrekken in een fijne, warme mand.

  • 66%

   Speels

   Als pup is de Whippet dol op spelen. Vooral jagen en stoeien met andere honden vindt dit ras erg leuk. Na verloop van tijd wordt de hond rustiger, natuurlijk afhankelijk van de hond. 

  • 66%

   Rustig

   De Whippet kan heel discreet zijn, maar ontpopt zich als een echte energiebal wanneer de hond in grote, brede ruimtes wordt losgelaten.

  • 66%

   Intelligent

   Deze hond is erg slim en dol op de verzorger. Als er een relatie ontstaat op basis van vertrouwen en respect, kan deze windhond verschillende trucs uit zijn mouw trekken om de band met de verzorgers te versterken. 

  • 33%

   Jager

   De Engelse Whippet is een geboren jager, ook al is dit niet langer de primaire functie van dit ras. De hond jaagt voornamelijk op kleine dieren, zoals vogels, knaagdieren,  of hazen. Maar ook op onbekende katten. 

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de Engelse Whippet geen onvriendelijke hond, maar kan de hond wel wat argwanend zijn. Verwar gevoeligheid niet met angst. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Het vrouwtje heeft een meer onafhankelijke persoonlijkheid dan het mannetje. Het temperament van de Whippet lijkt op dat van katten.

   Gedrag Whippet

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Als de hond gewend is om van jongs af aan alleen te blijven, kan de Whippet een tijdje alleen thuisblijven. Blijf echter niet te lang weg. Wandelingen zowel voor als direct na periodes van eenzaamheid zijn noodzakelijk, vooral als de hond in een flat woont.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze windhond heeft een zeer goed geheugen en doet iets graag twee keer om het volledig onder de knie te krijgen. Zodra de Whippet-pup in huis komt, moeten bepaalde gedragsregels worden opgesteld om geen slechte gewoonten te ontwikkelen.

   • 33%

    Blaft graag

    De Whippet blaft vrijwel nooit. 

   • 33%