Aanbieding

Hond likt in gezicht man

Foto ter illustratie

© Shutterstock

Duitser sterft nadat hond in gezicht likt: "als je symptomen hebt, ga dan direct naar een dokter"

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Wanneer een hond je gezicht likt, is dat eigenlijk een schitterend teken van genegenheid. Echter, wanneer je als honden(h)ouder griepachtige symptomen krijgt, kan het snel gevaarlijk worden. 

Het medische tijdschrift "European Journal of Case Reports in Internal Medicine" heeft nu een verhaal gepubliceerd dat zich twee jaar geleden in Bremen voordeed. Een 63-jarige man werd opgenomen in het ziekenhuis met griepachtige symptomen. Ondanks onmiddellijke behandeling verslechterde zijn toestand zienderogen.  

Ernstig ziekteverloop

Binnen een paar dagen had de man gezwollen ledematen, blauwe plekken over het hele lichaam, een longontsteking en hoge koorts. Uiteindelijk is de man overleden. De dodelijke ziekte werd veroorzaakt door bacteriën van het type Capnocytophaga canimorsus, waarmee de 63-jarige besmet raakte toen zijn hond hem likte. 

Katten en honden kunnen dragers zijn

De bacterie Capnocytophaga canimorsus komt vooral voor in het speeksel en slijm van honden, maar ook katten kunnen dragers zijn. Voor beide diersoorten is het echter volkomen ongevaarlijk. Tot nu toe zijn alleen gevallen bekend waarbij de bacterie via een beet of krab op de huid is overgedragen op de mens. Likken werd voorheen als vrij onschuldig en probleemloos beschouwd: dit moet echter worden herzien, omdat het afgelopen jaar een vergelijkbaar geval ook in de VS zich voordeed. In dit geval overleed de persoon niet, maar moesten zijn handen en benen wel geamputeerd worden. 

In eerste instantie is de bacterie is vooral gevaarlijk voor mensen met een verminderd immuunsysteem, ouderen en zieke mensen en alcoholisten. Aangezien de man uit Bremen niet tot een risicogroep behoorde is zijn geval des te dramatischer. 

Als je symptomen hebt, ga dan direct naar een dokter

Artsen adviseren daarom ook om direct contact op te nemen met je huisarts op het moment dat je ongewone griepachtige symptomen ervaart nadat je hond je een lik heeft gegeven. Wanneer het daadwerkelijk om de betreffende bacterie gaat moet er zo snel mogelijk een speciaal gemaakt antibiotica worden toegediend. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen