Aanbieding

Bruine Labrador

Sterven bruine Labradors eerder dan hun soortgenoten?

© Kukurund / Shutterstock

Wetenschappelijk bewijs: levensverwachting Labrador afhankelijk van kleur

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds Bijgewerkt op

Een studie uit het Verenigd Koninkrijk keek naar de levensverwachting van Labrador Retrievers en ontdekte dat de chocoladebruine viervoeters minder oud worden. 

Je zou niet verwachten dat de kleur van een vacht invloed heeft op de levensverwachting van een dier, maar in het geval van Labradors is dit wel het geval.

Een studie uit het VK keek naar de levensverwachting van Labrador Retrievers en ontdekte dat bruine honden gemiddeld minder oud worden dan Labradors met een zwarte, blonde, rode of witte vacht.

Chocoladelabs leven korter

Voor de studie keken de onderzoekers naar 2.074 Labradors in het VK en ontdekten dat bruine Labradors een gemiddelde levensverwachting hebben van 10,7 jaar, terwijl alle andere Labradors gemiddeld 12,1 jaar oud worden.

Alles over de Labrador Retriever

De onderzoekers zien de oorzaak echter niet direct in de vachtkleur, maar in het ras. Want om chocoladekleurige Labradors te krijgen, moeten beide ouders het gen voor de bruine kleur dragen. Omdat de bruine vachtkleur in vergelijking echter vrij zeldzaam is, kan de beperkte genenpool tijdens het fokken de vatbaarheid voor ziekten vergroten.

Bruine labbies hebben ondermeer meer een vergrootte kans op oorontstekingen en huidziektes. Om dit risico te voorkomen raadt Ottmar Distl, directeur van het Instituut voor Fokkerij en Erfelijk Onderzoek in Hannover, af om alleen dieren binnen één kleurvariant te fokken.

De Labrador – een favoriet onder Nederlanders

Over het algemeen heeft de Labrador echter een vrij hoge levensverwachting voor hun grootte. Een Zweeds onderzoek uit 2005 toonde aan dat driekwart van alle honden van dit ras 10 jaar of ouder wordt. 

En dat is maar goed ook! De Labrador Retriever is tenslotte een van de meest populaire hondenrassen in Nederland. Het ras wordt beschouwd als de perfecte metgezel voor gezinnen met kinderen, vooral vanwege hun vriendelijke en aanhankelijke karakter.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen