Aanbieding

meesterkat

Hoe kun je samenleven met een kat als je allergisch bent?

© Magui RF Shutterstock

Mijn vriend is allergisch voor mijn kat... dit is wat we hebben gedaan om te kunnen blijven daten

Door Kaami Kanje

Online sinds

Nederlanders zijn liefhebbers van katten. Volgens recente gegevens zijn er ongeveer 2,6 miljoen katten als huisdieren in Nederland, wat een uitdaging kan vormen voor mensen met een kattenallergie. 

Het wordt geschat dat katten verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van de gevallen van allergisch astma in ons land. Maar hoe gaan mensen met een kattenallergie om met de kat van hun partner? De redactie van Wamiz heeft een onderzoek uitgevoerd onder haar lezers.

Op deze Valentijnsdag wilde de redactie van Wamiz weten hoe iemand met een kattenallergie een romance kan beleven met iemand die een kat heeft. Is het liefdesverhaal gedoemd te mislukken? Moet het paar apart wonen totdat er een vaccin is ontwikkeld? Of zijn er oplossingen waardoor liefde zegeviert ondanks de allergie?

Zich aanpassen om in harmonie te leven

Wamiz heeft dus haar volgers op Instagram en Facebook benaderd om meer te weten te komen. En zoals je snel zult zien, kiezen mensen met een kattenallergie tussen liefde en de kat voor de eerste optie. Het sleutelwoord is 'aanpassing' om hun relatie te behouden.

De katteneigenaren die we hebben ondervraagd zijn inderdaad onbuigzaam, en het staat voor hen absoluut niet ter discussie om hun huisdier op te geven voor een liefdesverhaal.

"Afscheid nemen van mijn katten? NOOIT! Er zijn dingen om te proberen voordat we uit elkaar gaan. Ik zou bereid zijn om het dieet van mijn katten te veranderen om de allergieën van mijn vriend te verminderen," legt de 27-jarige Alexandra vastberaden uit.

De meeste van onze lezers vertellen dat mensen met allergieën alle trucjes proberen om samen te leven met de kat die verantwoordelijk is voor niezen, jeukende ogen en een kriebelende keel.

chat couple
Look Studio Shutterstock 

Zoals vaak in het begin van een relatie, kiezen velen ervoor om apart te wonen. Dat geldt ook voor de 25-jarige Mathilde: "Mijn partner kan niet bij mij thuis komen of blijft maar heel kort vanwege zijn allergie voor katten."

Om een niesaanval te voorkomen, gaat de jonge vrouw heen en weer tussen haar appartement en dat van haar vriend om tijd door te brengen met haar geliefde.

Als Mathilde en haar partner nog aan het begin van hun relatie staan, heeft Lucas eindelijk de stap gezet met Claire. Claire is namelijk allergisch voor de haren van kat, Tigrou.

Ondanks dat, volgt de klantmanager een behandeling vanwege liefde: "Ik woon samen en mijn partner neemt dagelijks antihistaminica en Ventolin. We vermijden dat de kat bij ons in bed slaapt."

Voor mensen met allergieën, geen paniek, er zijn oplossingen om een romance te hebben met een katteneigenaar.

Het verhaal van Véronique, 45 jaar oud, zal je waarschijnlijk hoop geven: "Mijn man let er gewoon op om zijn handen te wassen na het aaien van de kat om geen contactallergie te krijgen door zijn handen naar zijn ogen te brengen. En toen we elkaar ontmoetten, een paar jaar geleden, had hij ernstige allergieën, maar met de tijd lijkt het alsof hij immuun is geworden. Daarna hebben we hygiënemaatregelen ingevoerd met de kat. Het huis is altijd erg schoon en vooral geen kat meer in de slaapkamer."

De oplossingen om samen te leven met een kat als je allergisch bent

Zoals eerder in dit artikel gesuggereerd, zal het regelmatig schoonmaken van je huis helpen om de aanwezigheid van het hoofdallergeen Fel D1 te beperken, dat voornamelijk aanwezig is in het speeksel en de talgklieren van de kat.

Je kunt ook de toegang tot je slaapkamer verbieden (we hebben het over de kat, niet de partner!). Een maatregel die bedoeld is om de aanwezigheid van haren en dus het allergeen Fel D1, dat verantwoordelijk is voor veel problemen, te beperken.

croquettes chat
ionescuorneliu Shutterstock

Voor een zeer vreedzaam samenleven met iemand die allergisch is voor katten, is het slim je het dier minstens één keer per dag borstelen en speciale brokken aan je kat te geven om allergenen op de vacht van de kat te verminderen. De Pro Plan® LiveClear®-brokken die worden verkocht worden bij Zooplus zijn een goede optie.

Gemiddeld vermindert Pro Plan Liveclear kattenvoer 47% van de allergenen op de vacht en huidschilfers. Een specifiek eiwit in het droogvoer bindt zich aan het Fel D1 allergeen in het speeksel van katten en neutraliseert het. De positieve effecten van Pro Plan® Liveclear® kunnen al vanaf de 3e week van dagelijkse voeding worden waargenomen.

Het is ook mogelijk om een allergoloog te raadplegen die een behandeling kan opzetten om je geliefde te helpen zijn allergie voor kattenharen te overwinnen.

We wensen je een fijne valentijnsdag toe en we hopen dat de kat geen obstakel voor liefde zal zijn!

Gratis Pro Plan LiveClear brokjes testen via Wamiz: meld je snel aan!
Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen