Aanbieding

zoomies kat

zoomies kat

© Riverwood

De gekke 5 minuten bij katten: Alles wat je moet weten over zoomies!

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Heeft jouw kat wel eens de gekke 5 minuten en heb je geen idee waar dit vandaan komt? Het staat bekend als zoomies, en we leggen je uit hoe het zit.

Herken je dit? Je kat kijkt je plotseling aan met grote ogen, zijn vacht trekt samen op zijn rug en dan schiet hij plotseling omhoog, in volle galop door het huis, misschien zelfs een kleedje meenemend in zijn enthousiasme. Het is weer tijd voor de gekke vijf minuten, ook wel bekend als 'zoomies'.

Wat zijn zoomies?

Hoewel het niet helemaal duidelijk is waarom met name jonge katten deze plotselinge energie-uitbarstingen hebben, suggereert gedragsbioloog Marc Bekoff dat ze het doen om opgebouwde energie kwijt te raken, fit te blijven en hun jachtinstinct te oefenen. Dierenarts Piet Hellemans bevestigt dit en moedigt aan om extra met je kat te spelen om zo het jachtinstinct te bevredigen en de band tussen baasje en dier te versterken.

Waarom doen katten dit?

In het wild jagen katten niet continu; ze sparen hun energie voor het moment dat ze een prooi achtervolgen. Onze huiskatten hoeven zich natuurlijk niet aan dit ritme te houden, en omdat ze veel slapen, hebben ze soms behoefte aan een plotselinge uitbarsting van energie, vooral rond zonsopgang en zonsondergang, wanneer prooien ook actief zijn.

Hoe kun je hierop inspelen?

Als je kat weinig of niet buiten komt, kan het zijn dat hij toch af en toe stoom moet afblazen. Voor binnenkatten raadt Hellemans aan om het huis uitdagend te maken met verticale elementen zoals plankjes en trappetjes, om het spelen interessanter te maken.

Let op tekenen van ongemak

Als je kat vaak zoomies heeft, kan het zijn dat hij meer speeltijd nodig heeft. Let echter ook op andere gedragingen, zoals rennen na het poepen, wat soms kan wijzen op ongemak zoals obstipatie of diarree. Zorg ervoor dat de kattenbak altijd schoon is en zoek naar manieren om je kat actief en tevreden te houden.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen