Aanbieding

Hond met mangowormen in de huid

Deze hond is besmet met mangowormen

© Screenshot YouTube

Dierenarts drukt op de huid van de hond en maakt eindelijk een einde aan de ellende (Video)

Door Kaami Kanje

Online sinds Bijgewerkt op

Dit is geen video voor mensen met een zwakke maag. Het toont een hond met een ernstige vorm van myiasis.

Deze zieke hond wordt naar een dierenarts gebracht om zo snel mogelijk hulp te krijgen. Het dier lijdt aan myiasis, oftewel een besmetting met vliegenmaden.

In de dierenkliniek wordt de hond onmiddellijk behandeld. De dierenarts begint met voorzichtig de huid op de geschuurde plekken samen te drukken. Tientallen witte larven komen tevoorschijn door kleine gaatjes. Om het arme dier van al deze parasieten te verlossen, scheert de dierenarts delen van zijn vacht en verwijdert vervolgens voorzichtig de maden één voor één. Deze scène is moeilijk om naar te kijken.

Aan het einde van de video is te zien dat de hond zich al veel beter voelt. De dierenartsen beginnen zelfs te grappen en de maden worden in een kom verzameld.

Wat zijn mangowormen bij honden?

Mangoworms, of mangowormen, zijn parasitaire infecties bij honden die worden veroorzaakt door de larven van de mangovlieg (Cordylobia anthropophaga). Hier is een korte samenvatting van de belangrijkste informatie over dit onderwerp.

Mangoworms-video's op YouTube"

Mensen met sterke zenuwen kijken vaak naar YouTube-video's over Mangowormen. Daarin kun je zien hoe dierenartsen honden ontwormen die besmet zijn met deze wormen. Hier is een kleine selectie:

 

Komen Mangowormen voor in Nederland?

Mangowormen komen vooral voor in tropische gebieden van Afrika. Ze worden echter ook aangetroffen in andere delen van de wereld waar het klimaat warm en vochtig is. In Nederland leeft de Mangovlieg niet en dus ook komen er ook geen Mangowormen voor in Nederland.

De Levenscyclus van een Mangoworm

De volwassen mangovlieg legt haar eieren op de huid van zoogdieren, inclusief honden. Na korte tijd komen de larven uit de eieren en boren ze zich in de huid van het gastdier. Daar voeden ze zich met weefselvloeistof en groeien ze op.

Heeft mijn hond Mangowormen?

Honden die besmet zijn met mangowormen vertonen vaak tekenen van jeuk, pijn en ongemak. Dit kan leiden tot zwelling, roodheid en etterende abcessen op de aangetaste plekken. De hond kan zichzelf meer likken, krabben en bijten.

De diagnose van mangowormen bij honden wordt gesteld door een grondig klinisch onderzoek en het herkennen van de karakteristieke tekenen. In sommige gevallen kan een huidbiopsie nodig zijn om de larven te identificeren.

Hoe Behandel je Mangowormen?

Het verwijderen van de mangowormen is noodzakelijk om de infectie te genezen en wordt meestal uitgevoerd door een dierenarts. De aangetaste huidgebieden worden geopend, de larven worden verwijderd en de wonden worden gereinigd. Antibiotica kunnen ook worden voorgeschreven om infecties te voorkomen.

Hoe voorkom ik Mangowormen?

De beste manier om een infectie met Mangowormen bij honden te voorkomen, is om contact met vliegen en hun eieren te minimaliseren. Dit betekent dat je de hond moet beschermen tegen vliegenbeten en regelmatig de huid moet inspecteren als de hond in gebieden woont of verblijft waar dit een probleem kan zijn.

Een besmetting met mangowormen bij honden kan pijnlijk en onaangenaam zijn, maar is over het algemeen goed te behandelen als het op tijd wordt herkend en op de juiste manier wordt behandeld. Het is verstandig om bij verdenking van een infectie onmiddellijk een dierenarts te raadplegen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen