Aanbieding

Een podenco pup

Een podenco pup

© Asociación Salvemos Podencos

Het vreselijke noodlot van de vergeten Spaanse jachthond: afgedankt als oud vuil

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

In augustus begint in verschillende delen van Spanje een nieuw jachtseizoen en de honden die bij deze praktijk worden gebruikt, lijden onder de gevolgen.

Puppy's met pas geopende ogen, slechts enkele dagen oud in de wereld; een éénjarige Podenco die niet langer geschikt is om te baren of te jagen; windhonden die zich met tientallen ophopen in opvangcentra. Dit is de trieste realiteit die de meeste jachthonden ondergaan.

Honden zoals de Podenco - een van de meest vergeten rassen - of de Galgo worden veelvuldig gebruikt in deze praktijk van de jacht, en helaas ondervinden ze de gevolgen van verwaarlozing en mishandeling.

Achtergelaten en mishandelde honden tijdens het jachtseizoen

In augustus begint een nieuw jachtseizoen op verschillende plaatsen in Spanje. In Andalusië is het bijvoorbeeld gestart op 13 augustus; Castilla y León begon op 15 augustus en de zogenaamde "Media Vea" strekt zich uit over meerdere weken, met de jacht op konijnen, eksters, kraaien of vossen.

Het kennen van de data van de jachtseizoenen is handig voor degenen die met hun honden door de velden of bergen lopen en onnodige schrik met schoten vermijden.

Er zijn speciale asielen voor het redden van de Podenco jachthond of Spaanse Windhond. Een voorbeeld hieran is de vereniging Salvemos Podencos. Honden van dit ras worden meestal vanuit Andalusië naar Barcelona gebracht, een van de gebieden waar veel honden zijn die worden gebruikt voor de jacht.

Zijn Instagram-feed staat vol met gevallen van Podenco’s die hun eigen beproevingen ondergaan, zoals deze moeder met haar vier puppy’s:

Het afval van een jager

Een ander, Eleos, publiceerde eerder het verhaal van Pipa: "Het is zeker weer een 'weggooier' of verspilling van de jagers tijd." Dit is in Vera, Almería.

@112carlotagalgos heeft tientallen windhonden onder zijn hoede, in de hoop een familie te vinden die hen de liefde geeft die ze niet kennen:

In Valencia staat Teresita, een podencokruising die nog maar één jaar oud is. @rescatandog heeft haar gered van een slecht leven:

@protectora_lamadrilena publiceerde een paar dagen geleden de foto's en het verhaal van Sami, een lieve en gevoelige podenquita die een thuis wil:

Jachthonden in erbarmelijke omstandigheden

De lijst van verenigingen en beschermers die jachthonden helpen is oneindig, omdat, zoals de onderstaande video aan de kaak stelde, er "duizenden honden worden gebruikt voor de jacht die in deze omstandigheden leven... Lijkt dit een beschaafde samenleving waardig?", vraagt Chuchos Selectos over de beelden opgenomen door Galgos del Sur.

Jachthonden werden in Spanje buiten beschouwing gelaten in de nieuwe Spaanse Dierenwelzijnswet, die op 29 september van kracht zou worden, dus het redden van hen op dit niveau van verwaarlozing en mishandeling blijft alleen afhankelijk van mensen en beschermers die niet de andere kant op kijken. De wet beschermt hen nog steeds niet.

Ook in Nederland zijn er meerdere organisaties actief bezig Spaanse jachthonden te redden van hun noodlot. Als je erover denkt een Spaanse jachthond te adopteren en te redden kun bijvoorbeeld je terecht bij Esperanza Hoop voor honden, een organisatie dat zich inzet voor honden uit Nederland maar ook uit het buitenland.

Wil jij een hond adopteren kijk dan snel op onze adoptiepagina!

Lees ook:

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen