Aanbieding

Mooie Toyger in de zon

Toygers zijn een kruising tussen een Bengaal en een Cyper.

© Nataliia Pyzhova | Shutterstock

De Toyger: de kat die op een tijger lijkt

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds

Hoewel de naam een ​​woest beest suggereert, is de tijgerkat in werkelijkheid een ongelofelijke lieverd. Leer meer over deze mooie en vriendelijke dieren!

Toyger of Tijgerkat: De kat die op een tijger lijkt

Elegant, behendig, met een gevlekte en bloedmooie vacht. Van nature vriendelijk en een echte knuffelkont; we hebben het over de Tijgerkat - ook wel bekend onder de naam Toyger. Dit ras is gefokt door de mens met als doel een kat te creëeren met een tijgerachtige kenmerken - met name de karakteristieke gevlekte vacht. 

Dat resulteerde tot een geweldig huisdier dat door velen kattenliefhebbers bewonderd wordt om hun unieke eigenschappen; de prachtige vacht vergelijkbaar met die van een tijger, in combinatie met een volgzaam en mild karakter. 

Maar wat zijn de kenmerken van deze kat die op een tijger lijkt? In dit artikel behandelen we het allemaal. 

Tijgerkat of Cyper?

Voordat we dieper ingaan op dit bijzondere ras of wat ze nodig hebben, willen we een stapje terug nemen en het verschil uitleggen tussen verschillende katten die je tegenkomt als je zoekt naar een Tijgerkat. De termen 'hybride Tijgerkat', 'Europese korthaar' en 'Cyperse kat' zul je meerdere keren tegenkomen. Hier willen we graag duidelijk in zijn; in geen van deze gevallen wordt er daadwerkelijk over een Tijgerkat of Toyger gesproken. 

Een hybride Tijgerkat is een kat die door het kruisen van verschillende rassen een gestroomde vacht heeft. De Europese korthaar is een heel ander ras waarnaar we verwijzen. 

Meer over de Europese korthaar

De Europese korthaar is een kattenras waarvan de bekendste variant een gestroomde vacht heeft met zwarte strepen in combinatie met bruin of beige, dit wordt ook wel Cyper, of in het Engels Tabby, genoemd. Ook hun je ze vaak herkennen aan de 'M' op hun voorhoofd.

Intelligent, nieuwsgierig, speels en met een uitgesproken jagersinstinct, beweren sommige wetenschappers dat er een verband bestaat tussen de kleur van de vacht en de mate van dominantie of onderdanigheid van een kat. Vachten met lichtere kleuren kunnen een teken zijn van een kat met een dominant karakter, terwijl een donkere vacht staat voor onderdanigheid.

Waar komt de Tijgerkat vandaan?

Judy Sudgen, een Californische vrouw die van tijgers houdt, kan in alle opzichten worden beschouwd als het brein achter de Tijgerkat. Sudgen was geinspireerd door haar moeder, Jean Mill, die op haar beurt het brein was achter het kattenras de Bengaal. Sudgen besloot in de jaren tachtig een Cyperse kat te kruisen met een Bengaalse kat. In 1993 werd het Toyger-kattenras geregistreerd bij The International Cat Association, waardoor de experimentele fase tot een einde kwam.

Het karakter van een Toyger

In tegenstelling van wat hun naam misschien suggereert, is de Tijgerkat tam en kalm en houden ze ervan om binnenshuis in contact te zijn met zowel andere dieren als met de mens zelf. Het tegenovergestelde van een rusteloos, agressief en wild dier. Deze eigenschappen maken het de perfecte kat voor een appartement en heel geschikt voor gezinnen met kinderen, die enthousiast worden van het idee om een aanhankelijke miniatuurtijger in huis te hebben.

Ze zijn hun natuurlijk instinct om te jagen niet verloren. Dit maakt ze erg speels en zorgt ervoor dat ze een grote behoefte hebben aan lichaamsbeweging. Hun lichaam is gracieus en tegelijkertijd gespierd en atletisch. Hun hoofd, van gemiddelde grootte, heeft een goed gedefinieerde, gracieuze snuit. Ze hebben kleine en ronde oren en ronde, middelgrote ogen.

Ze houden van water en ook van jagen, dus het kan voorkomen dat jouw Tijgerkat kleine dieren zoals vogels of knaagdieren mee naar huis neemt.

Nog een laatste waarschuwing: mocht je nu helemaal verkocht zijn van de Tijgerkat, is het goed om te weten dat ze erg prijzig zijn en moeilijk te vinden. Ze zijn vaak alleen te koop op gespecialiseerde boerderijen. Neem daarom vooral ook een kijkje naar een Bengaalse kat of een Europese korthaar met cypervacht als alternatief.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen