Aanbieding

Kat en ei

Mag een kat een ei eten?

© bombermoon / Shutterstock

Mag een kat ei?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Eieren eten wij in verschillende vormen, maar mag een kat ook een ei eten?

Mogen katten ei eten? Mag je kat een ei eten? Katten eten graag eieren, en veel kattenbezitters geloven dat rauwe eieren zorgen voor een gezond, glanzend vacht. Maar zijn eieren echt gezond voor je kat, of kunnen rauwe eieren schadelijk zijn?

Hier vind je de belangrijkste antwoorden op alle vragen over het kippenei als voeding voor je kat.

Mogen katten ei eten?

In principe is er niets mis mee als je kat af en toe een kleine portie ei eet. Katten mogen eieren eten, en het is een goede eiwitbron voor ze. Eieren zijn rijk aan aminozuren en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, D, E en B-complex vitaminen.

Gekookt ei is veiliger voor je kat om een mogelijke salmonellabesmetting te vermijden. Als je toch rauwe eieren wilt voeren, zoals bij barfen, geef je kat dan alleen de dooier.

Mogen katten rauwe eieren eten?

Rauwe eieren zijn niet per definitie schadelijk voor katten. Maar rauwe eieren kunnen een risico op salmonellabesmetting met zich meebrengen. Net als bij mensen kan een met salmonella besmet ei ook bij katten vergiftiging veroorzaken. Als je je kat rauw ei wilt geven, gebruik dan alleen verse eieren en, indien mogelijk, salmonellavrije eieren die zelden in de supermarkt te vinden zijn.

Kat met ei in zijn voerbak
Kat eet gekookt ei uit voederbak (Anastasiya Tsiasemnikava / Shutterstock)

Eidooier voor katten

Als je ervoor kiest om je kat af en toe rauwe eieren te geven, scheid dan het ei en geef alleen de dooier (eigeel) aan je kat. De eidooier bevat veel vitaminen en eiwitten en is gezonder voor je kat dan het eiwit.

Mag je kat eiwit eten?

Rauw eiwit kan schadelijk zijn voor katten: het bevat een proteïne die de opname van biotine in het lichaam remt. Omdat biotine essentieel is voor katten, kan rauw eiwit zelfs schadelijk zijn.

Mogen katten gekookte eieren eten?

Om het risico op salmonellabesmetting en te veel rauw eiwit te vermijden, is het het veiligst als je kat alleen gekookt ei eet. Kook het ei in water totdat het eiwit ten minste hard is. Laat het vervolgens afkoelen en snijd het in kleine stukjes die je kat gemakkelijk kan eten.

Roerei voor katten, een goed idee?

Mogen katten roerei eten? Ja! In plaats van gekookt ei kun je je kat ook roerei geven. Gebruik hierbij geen boter, olie, zout of andere kruiden, want katten mogen alleen ongekruid ei eten.

Eieren moeten altijd een zeldzame traktatie blijven en geen vast onderdeel van het dieet van je kat worden. Als je kat één keer per week van een ontbijtei smult, is dat ongevaarlijk en kan het zorgen voor een glanzende vacht.

Hoe vaak mogen katten eieren eten?

Eieren moeten slechts af en toe als traktatie of afwisseling in het dieet van een kat worden opgenomen. Te veel eiwit kan leiden tot spijsverteringsproblemen, vooral als je kat al gevoelig is voor maagklachten.

Hoeveel ei mogen katten eten?

Een halve tot een hele ei per week is prima voor een gemiddelde kat. De exacte hoeveelheid hangt echter af van de grootte, het gewicht en de gezondheidstoestand van je kat. Bij katten met bepaalde gezondheidsproblemen of speciale dieetbehoeften moet je voor het voeren van eieren altijd een dierenarts raadplegen.

Kat met ei
Eieren zijn niet alleen spannend voor katten, maar ook lekker (ioulia khomkalova / Shutterstock)

Bereiding van eieren voor katten

Het ei moet grondig gekookt worden, totdat zowel het eiwit als de dooier volledig hard zijn. Laat het afkoelen voordat je het aan je kat geeft. Snijd het ei in zo klein mogelijke stukjes om het voor je kat makkelijker te maken om te eten. Vermijd het toevoegen van zout of kruiden, omdat deze niet gezond zijn voor katten.

Eieren voor katten: problemen

Overmatig gebruik van eieren kan leiden tot obesitas, vooral bij katten met een lage activiteit.

Sommige katten kunnen allergisch zijn voor eieren. Let op tekenen zoals jeuk, huiduitslag of maagproblemen na het eten van eieren en raadpleeg bij twijfel een dierenarts.

Als je kat al vatbaar is voor spijsverteringsproblemen of bepaalde gezondheidsproblemen heeft, is het mogelijk beter om eieren helemaal te vermijden.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Veelgestelde vragen

Hoeveel ei mag een kat?

Is een gekookt ei goed voor een kat?

Is rauw ei goed voor katten?

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen