Aanbieding

Kat eet komkommer

Mag je een kat komkommer geven, of is dat gevaarlijk?

© Shutterstock

Mag een kat komkommer?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Het is niet altijd even duidelijk welke groenten en fruit een kat mag eten. Wamiz geeft antwoord.

Niet zelden denken baasjes dat gezonde voedingsmiddelen in de koelkast ook goed zijn voor hun huiskat. Dit is niet altijd het geval, daarom is het goed om jezelf als verantwoordelijke verzorger de vraag te stellen: "Wat mogen katten eten?" 

Dit geldt ook voor het onderwerp komkommers en katten. Katten zijn van nature carnivoren, maar mag een kat komkommer? Is een kleine hoeveelheid komkommer veilig voor katten? Is het zit het met ingemaakte komkommer is het gevaarlijk als een kat aan een dit eet ? Wij vertellen je hoe het zit met komkommers en katten.

Mogen katten komkommers eten?

Terwijl sommige kattenbezitters zweren bij een stukje komkommer als snack voor hun kat, zijn anderen van mening dat dit gewas ongeschikt is. Als je je afvraagt of katten komkommers over het algemeen kunnen verdragen, dan moet je weten dat dit niet voor alle soorten geldt.

Komkommers voor katten: risico’s

Komkommers bevatten bitterstoffen. Een van deze bitterstoffen heet cucurbitacine, wat je al kunt herkennen aan de bittere smaak van de komkommer. Bij eigen teelt moet je opletten dat je zaad gebruikt van een fabrikant die een variant kweken met minder bitterstoffen. De steelbasis zit vol met bitterstoffen en kan niet worden geconsumeerd.  Teveel bitterstoffen kunnen bij een kat leiden tot spijsverteringsproblemen.

Vaak zorgt de geur er al voor dat katten uit de buurt van komkommers blijven. Er zijn echter ook katten die zich als echte gezondheidsfreaks ontpoppen en komkommer eten. In kleine hoeveelheden is het in orde om je huiskat dit groene gewas te geven.

Komkommer voor de kat: Waarop letten?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de komkommer niet bitter smaakt. Dan zit er namelijk te veel cucurbitacine in, wat schadelijk kan zijn en kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Baasjes doen er dus goed aan om eerst zelf te proeven als ze daadwerkelijk komkommer willen geven. Smaakt hij mild en lekker, dan is hij in principe ook geschikt voor de kat.

kat eet komkommer
Kat eet komkommer. Geef nooit ongeschilde komkommer aan je kat (tugol / Shutterstock)

Mogen katten komkommer eten?

Komkommer moet alleen af en toe en in kleine hoeveelheden aan katten worden gegeven als traktatie. De reden hiervoor is dat de kat hierdoor winderigheid, krampen of diarree kan krijgen. Bovendien moet komkommer voor katten altijd geschild worden.

Moet je je kat komkommer geven?

Voordat een voedingsmiddel in het bakje komt, is het handig om de lijst "Wat mogen katten eten" nog eens goed door te nemen. Zo voorkom je op de lange termijn ongewenste ongelukken en blijft je kat in goede gezondheid. In geval van twijfel is de dierenarts altijd de laatste instantie. Hij geeft precies advies over een geschikt voedingsconcept. Het is echter aan te raden om bij klassiek en geschikt kattenvoer te blijven in plaats van met verschillende voedingsmiddelen te experimenteren.

Zijn katten bang voor komkommers?

Deze vraag komt voort uit een bijzonder fenomeen: katten lijken namelijk bang te zijn voor het groene gewas! Dit komt waarschijnlijk door het uiterlijk: de gewone komkommer lijkt namelijk op een slang, waardoor het de dierlijke oerinstincten aanspreekt.

Geen wonder dat de meeste huiskatten wegrennen als zo’n 'monster' hun pad kruist. 

Mogen katten ingemaakte komkommer eten?

Katten mogen geen ingemaakte komkommer eten. Ingemaakte komkommers bevatten vaak azijn, zout, suiker, en soms kruiden of specerijen, die schadelijk kunnen zijn voor katten. Vooral het hoge zoutgehalte kan gevaarlijk zijn voor hun gezondheid. Het is het beste om ingemaakte komkommers te vermijden en je kat in plaats daarvan wat gewone, ongezouten komkommer aan te bieden als traktatie, in beperkte hoeveelheden.

Welke groenten kun je je kat aanbieden als alternatief?

Je zou naast komkommer je kat ook broccoli, sperziebonen of spinazie of kunnen geven. Als je je kat fruit wilt geven zou je watermeloen, mango of peer kunnen overwegen. Let op, er zijn aardig wat groenten en fruit waar je kat niet tegen kan, zoals avocado, druiven en tomaat, geef dit vooral niet aan je kat.

  • Mogen katten komkommer eten? Dit moet je weten

  • Mogen katten komkommer eten? Vier tips die belangrijk zijn

  • Mogen katten komkommer eten?

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen