Dogo Argentino

Andere namen: Argentijnse Dog, Argentijnse Mastiff

Dogo Argentino
Volwassen Dogo Argentino © Shutterstock

Van waakhond, tot jachthond (in het land van origine), speurhond, hulphond of gezelschapshond: aan de Argentijnse Dog heb je een toegewijde alleskunner. En een moedige. Het zal er alles aan doen de omgeving te beschermen. Maar dit dier kan ook gewoon fijn gezelschap zijn. Als je het van jongsaf aan op de goede manier aanpakt zal het opgroeien tot een speelse, vriendelijke, en intelligentie huisgenoot. Desalniettemin is dit geen geschikte 'eerste hond'. 

Algemene informatie Dogo Argentino

Hoe oud wordt een Dogo Argentino? :

5

17

10

12

Karakter :

Aanhankelijk Speels Rustig Jager

Grootte Dogo Argentino :

Herkomst en geschiedenis

De Argentijnse Dog is letterlijk een 'jonge hond'. Het verhaal begint in de jaren '20 van de vorige eeuw, toen de broers Agustín en Antonio Nores besloten een jachthond voor groot wild te creëren, aangepast aan het bijzondere vlakten van Argentinië. Om dit te doen, begonnen ze met een vechthond: de Perro de pelea cordobès. Bij de vorming van de Dogo waren een groot aantal andere rassen betrokken: de Bull Terrier, de Bulldog, de Harlekijn Duitse Dog, de Boxer, de Pyreneese Dog, de Ierse Greyhound, de Pointer, de Duitse Dog van Bordeaux en de Spaanse Dog.

Uiterlijke kenmerken Dogo Argentino

  Grootte Dogo Argentino

  Teef : 60 tot 65 cm

  Reu : 60 tot 68 cm

  Gewicht Dogo Argentino

  Teef : 40 tot 43 kg

  Reu : 40 tot 45 kg

  Vachtkleur Dogo Argentino

  Vachttype

  Oogkleur Dogo Argentino

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Dogo Argentino

  Deze hond heeft het lichaam van een atleet: krachtige spieren en harmonieuse verhoudingen. Ook raak je onder de indruk van de nobele en trotse uitstraling. 
   

  Goed om te weten

  Door de witte vacht wordt wel gezegd dat dit ras aanleg zou hebben voor doofheid. In werkelijk is echter maar 1% van de honden van dit type ras doof. In Nederland moeten fokkers van de Argentijnse Dog de honden waarmee zij willen fokken onderwerpen aan een zogenaamde Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag MAG-test. Hierdoor zou een agressief of onhandelbaar karakter voorkomen moeten worden. 

  Karakter Dogo Argentino

  • 100%

   Aanhankelijk

   De Argentijnse Dog is zachtaardiger en gevoeliger dan het uiterlijk doet vermoeden. Goedmoedig en aanhankelijk, maar toch ook sterk en krachtig. Een supertrouw en toegewijd gezelschapsdier dat zich het meest senang voelt als de verzorgers in de buurt zijn. 

  • 100%

   Speels

   Van nature sportief en atletisch, de Argentijnse hond is dol op spelen. Let op: dit ras heeft super krachtige kaakspieren. Je zal dit gezinslid dus moeten leren zichzelf te beheersen en het spel te stoppen zodra de opwinding te groot wordt. 

  • 100%

   Rustig

   Binnen de rassen van deze categorie is de Argentijnse Dog het meest evenwichtig van aard. Van tijd tot tijd energiek en speels, maar net zo vaak rustig en sereen. Dat maakt dit dier ook heel geliefd als gezelschapshond.

  • 66%

   Intelligent

   Er is enige discussie over de inzetbaarheid van dit ras. Oorspronkelijk zijn zij gefokt voor de jacht op groot wild in hun land van herkomst, Argentenië en daarom niet geschikt voor de jacht in de Europese context. In de Europese omgeving komt de Argentijnse Dog tot recht in de bewaking en verdediging, als speurhond voor het zoeken naar puin en explosieven of zelfs bij de wetshandhaving of gehandicapten. 

   Dat deze alleskunner intelligent is merk je aan het aanpassingsvermogen. Deze hond blinkt uit, ongeacht de uit te voeren taak. 

  • 100%

   Jager

   Een wat ingewikkeld verhaal, dit. De Dogo Argentino is een rasechte jager, maar niet op de dieren die in Europa veel voorkomen. De natuur laat zich echter niet verloochenen, en het roofinstinct blijft dus altijd aanwezig. Als dit dier een prooi te pakken krijgt, zal deze door de krachtige kaakspieren met huid en haar worden opgeslokt. 

   Een en ander maakt het samenleven met kleine huisdieren ingewikkeld.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   In feite is de Argentijnse Dog een geboren waakhond. Vrij wantrouwend naar onbekenden en als het moet ook behoorlijk afschrikwekkend.   Honden van dit ras nemen de tijd om te peilen met wie of wat zij te maken hebben. 

   Hier moet je bij de opvoeding wel rekening mee houden. Pak je het niet goed aan, dan kan je huisgenoot veranderen in een onhandelbaar en zelfs gevaarlijk dier.

   Toch: voelt deze hond zich veilig en consequent en respectvol behandeld, dan is er op deze wereld nauwelijks een beminnelijker huisgenoot te vinden. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   De Dogo Argentino is ondanks wat stijfkoppigheid heel erg gehecht aan de verzorgers. Aandacht en bevestiging zijn heel belangrijk. Aan deze hond heb je een trouwe en toegewijde kameraad dat er alles aan doet om het de verzorgers naar de zin te maken. 

   Gedrag Dogo Argentino

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Een Dogo Argentino heeft verzorgers nodig die er echt kunnen zijn, want dit gezelschapsdier kan zichzelf moeilijk alleen redden. 

    Als je van jouw afwezigheid iets postitiefs weet te maken, kan deze huisgenoot er wellicht aan wennen. Maar dat geheel tegen de natuur in. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Zodra de Dogo Argentino bij je in huis komt moet je beginnen met opvoeden. Met een consequente en rechtvaardige aanpak zal deze huisgenoot over het algemeen zonder problemen aanwijzingen opvolgen. Maar ruwheid of gebrek aan respect werken slechts agressiviteit in de hand.

    Meest effectief is een positieve opvoedingsstijl, gecombineerd met een kordate en geduldige houding. Zoek bijvoorbeeld naar activiteiten die leuk en leerzaam tegelijk zijn. Daarmee win je bij deze speelse dieren gegarandeerd hun aandacht en concentratie. 

    Deze eigenwijze types hebben baat bij verzorgers die stevig in hun schoenen staan, consequent zijn en in de opvoeding voor structuur en regelmaat zorgen. 

   • 33%

    Blaft graag

    Kenmerkend voor de Dogo Argentino is bescheidenheid. Zolang ze niets tekort komen zijn deze honden nooit luidruchtig of hindelijk. 

   • 66%