Aanbieding

Een hond en een kat

De vertegenwoordigers van de EU-lidstaten hebben een voorstel voor een tekst gedaan om het welzijn van honden en katten te verbeteren.

© Africa Studio / Shutterstock

Voor het eerst is er wetgeving over het welzijn van honden en katten in de maak op Europees niveau

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Op 26 juni 2024 hebben de vertegenwoordigers van de lidstaten van de Europese Unie een tekst ingediend ten gunste van dierenwelzijn.

Dieren tellen steeds meer in de harten van onze tijdgenoten, vooral in de Europese Unie, waar politici zich nu met dit onderwerp bezighouden. Met meer dan 72 miljoen honden en 83 miljoen katten wordt de Europese huisdierenmarkt geschat op 1,3 miljard euro per jaar. Het is niet voor niets dat 74% van de Europese burgers vindt dat het welzijn van dieren beter in hun land moet worden meegenomen!

Op 26 juni 2024 hebben de ambassadeurs van de EU-lidstaten (Coreper) een door de Raad gesteunde tekst goedgekeurd die tot doel heeft het welzijn van honden en katten te reguleren en verschillende verbeteringen aan te brengen, wat voor de eerste keer zou leiden tot een wet op Europees niveau voor onze dierenvrienden.

Hoewel de voorstellen in eerste instantie geen betrekking hebben op particulieren die een hond of kat bezitten, is het wel de bedoeling om een kader te scheppen voor bepaalde professionals zoals fokkers, verkoopinstellingen en dierenasielen.

Welzijnsprincipes

In dit verbeteringsplan vinden we de details van de voorstellen met betrekking tot de welzijnsprincipes:

 • Fokken is gereguleerd, met frequentielimieten en een minimale en maximale leeftijd.
 • Bepaalde fokpraktijken zijn verboden, zoals inteelt (voortplanting tussen ouders en hun nakomelingen, tussen broers en zussen en halfbroers/zussen, en tussen grootouders en hun kleinkinderen); de positie van de Raad stelt dat inteelt echter kan worden toegestaan om lokale rassen te behouden waarvan het genetisch erfgoed beperkt is.
 • Pijnlijke verminkingen zoals het knippen van oren (otectomie), het knippen van staarten (caudectomie) en het verwijderen van klauwen zijn verboden, tenzij ze een medische indicatie hebben.
 • Een voldoende aanbod van schoon drinkwater en voedsel, en geschikte huisvestingsomstandigheden.
 • Honden moeten dagelijks toegang hebben tot een buitenruimte of dagelijks worden uitgelaten; de Raad stelt dat deze bepaling geldt voor honden ouder dan twaalf weken.

Vereisten voor professionals

 • Alle katten en honden moeten zijn voorzien van een microchip en geregistreerd in een nationale database voordat ze worden verkocht of weggegeven; alle databases zullen interoperabel zijn met de databases van andere EU-landen en online toegankelijk zijn.
 • Mensen die voor katten of honden zorgen, moeten hun gedrag en behoeften goed kennen.
 • Instellingen moeten zorgen voor veterinaire controles; de Raad verduidelijkt de voorwaarden van deze welzijnsbezoeken.
 • Bij de verkoop of schenking van katten of honden moet de verantwoordelijke persoon bewustwording over verantwoord bezit bevorderen.

Na het onderhandelingsmandaat van de Raad zijn er verschillende wijzigingen aangebracht voordat deze tekst in het Parlement wordt besproken:

 • Het stelt dat exploitanten katten of honden niet mogen achterlaten.
 • Het verbiedt de voortplanting van hybriden (resultaat van een kruising met een wilde soort).
 • Vrouwtjes (hond of kat) die twee keizersneden hebben ondergaan, zullen niet meer worden gebruikt voor de voortplanting om hun gezondheid en welzijn te beschermen.
 • Katten en honden met extreme kenmerken mogen niet fokken om te voorkomen dat deze kenmerken worden doorgegeven aan toekomstige generaties, als er een hoog risico op negatieve gevolgen is voor hun welzijn of dat van hun nakomelingen.
 • Katten en honden met extreme lichaamsbouw of verminkingen zullen worden uitgesloten van deelname aan wedstrijden, shows of tentoonstellingen.

Deze voorstellen zijn goedgekeurd door de vertegenwoordigers van de EU-lidstaten en de onderhandelingen in het Parlement moeten de definitieve tekst van deze eerste Europese wet voor dierenwelzijn vaststellen.

Op dit moment bestaat er wel wetgeving op EU-niveau die betrekking heeft op dieren, maar deze heeft alleen betrekking op dieren die voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt of voor commerciële doeleinden worden vervoerd, evenals op de preventie van de verspreiding van hondsdolheid en andere besmettelijke ziekten in het kader van import en transit.

Dankzij deze nieuwe geharmoniseerde minimumnormen binnen de EU zouden de levensomstandigheden van honden en katten steeds gunstiger worden.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen